Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA"— Transkript prezentace:

1 MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
F-Pn-P001-deje_s_idealnim_plynem(18) MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA Děje s ideálním plynem DĚJE s ideál. plynem izotermický izobarický izochorický adiabatický o prezentaci konec

2 1. IZOTERMICKÝ DĚJ (Boyleův-Mariottův zákon)
z řec. isos - stejný a Thermos - teplota = při stálé teplotě Izotermický děj je termodynamický děj, při kterém se nemění teplota T termodynamické soustavy (plynu). pro T1 =  T  p V p1 p2 V1 V2 W PAMATUJ SI: Izotermický děj je například pomalé stlačování či roztahování plynu, kdy se teplota plynu stihne vyrovnávat s teplotou okolí.

3 1. IZOTERMICKÝ DĚJ (Boyleův-Mariottův zákon)
p T p1 p2 T – konst. T V V1 V2 T – konst. p-T diagram izotermického děje T-V diagram izotermického děje

4 2. IZOBARICKÝ DĚJ (Gay - Lussacův zákon)
z řec. isos - stejný a Barys - těžký = při stálém tlaku Izobarický děj je termodynamický děj, při kterém se nemění tlak p termodynamické soustavy (plynu). pro p1 =  p  p V p1 V1 V2 W PAMATUJ SI: Izobarický děj je například zahřívání či ochlazování plynu v nádobě, kde je pohyblivý píst se stálou zátěží.

5 2. IZOBARICKÝ DĚJ (Gay - Lussacův zákon)
p T T1 T2 T V V1 V2 T1 T2 p-T diagram izobarického děje T-V diagram izobarického děje Je-li při izobarickém ději stálý tlak, můžeme určit vykonanou práci jako obsah obdélníku o stranách velikosti p a změny objemu V: W = pV Z 1. věty termodynamické pro izobarický děj plyne: U = Q – W’ = Q – p V , což ukazuje, že pro zvýšení teploty (T ~ U) je třeba dodat více tepla, než kdyby se práce nekonala (V = 0)  cp > cV kde: W’ označuje práci vykonanou soustavou na okolí cp – měrná tepelná kapacita při konstantním tlaku (soustava může konat práci) cV – měrná tepelná kapacita při konstantním objemu (soustava nemůže konat práci)

6 3. IZOCHORICKÝ DĚJ (Charlesův zákon)
z řec. isos - stejný a Choros – obec. zaujímané místo = při stálém objemu Izochorický děj je termodynamický děj, při kterém se nemění objem V termodynamické soustavy (plynu). pro V1 =  V  p V p2 p1 V – konst. W = 0 PAMATUJ SI: Izochorický děj je například ohřívání plynu v pevné nádobě, která je tak pevná, že se nemůže vlivem tlaku „nafouknout“.

7 3. IZOCHORICKÝ DĚJ (Charlesův zákon)
p T p2 p1 T1 T2 T V V – konst. T2 T1 p-T diagram izochorického děje T-V diagram izochorického děje Nedochází ke změně objemu, tedy W = 0 a z 1. termodynamického zákona plyne: U = Q Veškeré dodané teplo je použito na změnu vnitřní energie. Plyn se za tohoto děje „nejlépe“ ohřívá dodaným teplem, což opět jen dokazuje vztah: cV < cp kde: cp – měrná tepelná kapacita při konstantním tlaku cV – měrná tepelná kapacita při konstantním objemu

8 4. ADIABATICKÝ DĚJ (Poissonův zákon)
z řec. adiabatos – neprůchodný = tepelně izolovaný Adiabatický děj je termodynamický děj, při kterém neprobíhá tepelná výměna mezi plynem a okolím. p V p1 p2 V1 V2 W izoter.   T2 izoterma   T1 > T2 Poněvadž κ > 1 (plyne ze vztahu cp > cV), klesá adiabata rychleji než izoterma. Proto při expanzi začíná plyn na teplotě T1 a po rozepnutí skončí na nižší teplotě T2 (např. princip ledničky). PAMATUJ SI: Adiabatický děj je například prudké stlačení vzduchu (komprese) v pracovním prostoru naftového motoru → zahřátí plynu pro vznět nafty.

9 4. ADIABATICKÝ DĚJ (Poissonův zákon)

10 Prezentace Děje s ideálním plynem
Zdroje a použitá literatura: BARTUŠKA, Karel a Emanuel SVOBODA. Fyzika pro gymnázia. 5. vyd. Praha: Prometheus, ISBN HALLIDAY, David, Jearl WALKER a Robert RESNICK. Fyzika: Část 2: Mechanika - Termodynamika. Brno: VUTIUM, Překlady vysokoškolských učebnic. ISBN Prezentace byla vytvořena v rámci projektu: „Přechod na komplexní multimediální výuku na Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech“


Stáhnout ppt "MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google