Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 04 Molekulová fyzika a termika Materiál: VY_32_INOVACE_MFTER.4 Vytvořený ve školním roce: (datum) Téma: Děje s ideálním plynem Předmět a třída: fyzika, sexta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen jako pomůcka k výkladu izotermického, izochorického a izobarického děje. Je potřeba PC s projektorem a Microsoft Powerpoint. Žáci potřebují PC s internetem a možností pouštět applety (java). Autor: Josef Knot Klíčová slova: izochorický děj, izobarický děj, izotermický děj Ověřený dne:

2 Stavová rovnice ideálního plynu stálé hmotnosti
Děje s ideálním plynem Stavová rovnice ideálního plynu stálé hmotnosti

3 Stavová rovnice ideálního plynu stálé hmotnosti
Stavová rovnice id. plynu: pV = NkT Která veličina z výše uvedené rovnice bude konstantní, pokud bude stálá hmotnost plynu? Upravte rovnici tak, aby na levé straně byly proměnné veličiny a na pravé konstantní veličiny.

4 Stavová rovnice ideálního plynu stálé hmotnosti
Při neměnné hmotnosti se nemůže měnit ani počet částic. Všechny konstantní veličiny můžeme označit jako jedinou konstantu a dostaneme rovnici ve tvaru: (1)

5 Děje s ideálním plynem V rovnici (1) máme tedy tři stavové veličiny, které můžeme měnit (plyn zahřejeme, stlačíme a podobně). Říkáme, že probíhá určitý děj. Lze však studovat děje, při nichž je konstantní vždy ještě jedna ze tří zbývajících veličin (tlak, objem nebo termodynamická teplota).

6 Děje s ideálním plynem Úkol:
Zapište stavovou rovnici za předpokladu, že je konstantní po řadě tlak, objem a termodynamická teplota (konstantní veličinu přidejte k původní konstantě). Pro každý děj určete, zda zbylé dvě veličiny jsou přímo nebo nepřímo úměrné. Pro každý děj zakreslete graf závislosti objemu na teplotě, tlaku na teplotě a tlaku na objemu.

7 Děje s ideálním plynem Úkol:
Své odpovědi na předešlé úkoly zkontrolujte podle appletu na adrese [ ] Pusťte si applet pro každý děj a popište co se s plynem děje. Teplo je plynu odebíráno nebo dodáváno, práci koná plyn, nebo okolí, co se děje s teplotou, tlakem a vnitřní energií plynu? Pro každý děj napište upravený 1. TZ.

8 Izobarický děj p = konst. Stavová rovnice: V/T = konst.
Gay – Lussacův zákon: Při izobarickém ději je objem plynu přímo úměrný jeho termodynamické teplotě. 1. TZ: Teplo dodané plynu se přemění na vnitřní energii plynu a také na práci plynu. Q = ΔU + W´ teplota plynu roste

9 Izochorický děj V = konst. Stavová rovnice: p/T = konst.
Charlesův zákon: Při izochorickém ději je tlak plynu přímo úměrný jeho termodynamické teplotě. 1. TZ: Teplo dodané plynu je rovno přírůstku vnitřní energie plynu. Q = ΔU Práci nekoná plyn ani okolí, teplota a tlak plynu se zvětšuje

10 Izotermický děj T = konst. Stavová rovnice: pV = konst.
Boylův – Mariottův zákon: Při izotermickém ději je tlak plynu nepřímo úměrný jeho objemu. 1. TZ: Teplo dodané plynu je rovno práci, kterou plyn vykoná. Q = W´ Pokud práci koná okolí, tlak plynu roste. Teplota a vnitřní energie jsou konstantní.

11 Použité zdroje a literatura
SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: Prometheus, 2008, ISBN REICHL; VŠETIČKA. Děje probíhající s ideálním plynem [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Vlastní archiv


Stáhnout ppt "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"

Podobné prezentace


Reklamy Google