Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné."— Transkript prezentace:

1 IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné srážky. Vzájemné srážky molekul IP a srážky těchto molekul se stěnami nádoby jsou dokonale pružné.

2 STAVOVÁ ROVNICE IP Východiska: Pro N částic: Pro n molů plynu: Pro hmotnost m: Clapeyronova rovnice (1834) Pro libovolný stav m = konst.

3 Seřaďte stavy jednoho molu ideálního plynu, které jsou vyznačené v pV- diagramu na obrázku, podle teploty plynu. Nejnižší teplotu doleva, nejvyšší doprava. F 3

4 PLYNOVÉ ZÁKONY – JEDNODUCHÉ DĚJE S IP T = konst., izotermický děj; izoterma Boylův - Mariottův zákon (1660, 1676) p = konst., izobarický děj; izobara Gay - Lussacův zákon (1802) V = konst., izochorický děj; izochora Charlesův zákon (1802)

5 ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM (Q = 0) Poissonova konstanta

6 ZÁVISLOST V(T) PŘI ADIABATICKÉM DĚJI z Poissonova zákona a ze stavové rovnice: Podělením rovnic: Závěr: Klesá-li objem, roste teplota a naopak Uplatnění: např. adiabatickou kompresí vzduchu u vznětových motorů se teplota vzduchu zvýší na zápalnou teplotu nafty 550 o C až 800 o C (tlak 3 MPa až 4 MPa), která se po vstříknutí sama vznítí.

7 ZÁVISLOST P(T) PŘI ADIABATICKÉM DĚJI Ze stavové rovnice např.: Dosazením a úpravou dostaneme: Závěr: roste-li teplota, roste tlak a naopak

8 Poissonova konstanta pro různé plyny Plyndusík N 2 kyslík O 2 CO 2 vodík H 2 vzduchheliumchlór Cl 2  = c p /c V 1,4011,3981,291,411,401,631,35 Z teorie: Pro plyny s dvouatomovými molekulami Reálně určitý nesouhlas

9 POLYTROPICKÝ DĚJ (C = KONST.) Skutečný děj probíhající mezi izotermickým a adiabatickým dějem Charakteristická rovnice Polytropický koeficient      Všechny jednoduché tepelné děje probíhající s konstantními kapacitami jsou speciální případy polytropického děje: C = 0, tj. ad. děj; C , pak  = 1, tedy izotermický děj; C =C p, proto izobar. děj; když C = C V, je 1/  = 0 a pak lze psát p 1/  V = konst´, tedy izochorický děj.

10

11

12


Stáhnout ppt "IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné."

Podobné prezentace


Reklamy Google