© Maria Gutknecht-Gmeiner 2008 ÚVOD DO EVROPSKÉ METODIKY KOLEGIÁLNÍ EVALUACE - projekty - postupy - metoda kolegiální evaluace a CQAF (Společný rámec zajišťování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora poradců Podpora poradců
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Cesta k modernímu vzdělávání
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Implementace EQAVET v ČR
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Přínos programu SVES pro činnost ČŠI PaedDr. Jaroslav Müllner.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Společenská odpovědnost a školy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Model intenzivní podpory
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

© Maria Gutknecht-Gmeiner 2008 ÚVOD DO EVROPSKÉ METODIKY KOLEGIÁLNÍ EVALUACE - projekty - postupy - metoda kolegiální evaluace a CQAF (Společný rámec zajišťování kvality pro odborné vzdělávání a přípravu)

2 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Struktura prezentace  Projekty  Kolegiální evaluace pro počáteční odborné vzdělávání  Rozšíření kolegiální evaluace  Rozšíření kolegiální evaluace II  Postup evropské metodiky kolegiální evaluace  Kolegiální evaluace a CQAF (Společný rámec zajišťování kvality)  Perspektiva  Webová stránka a kontakt

3 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Projekt „Kolegiální evaluace pro počáteční odborné vzdělávání“  Cíl: Přenést a přizpůsobit metodiku kolegiální evaluace pro počáteční odborné vzdělávání a přípravu v Evropě  Myšlenka projektu: Mandát od pracovní skupiny „Quality in VET“ (2003)  Trvání projektu: říjen 2004 – září 2007  22 (25) partnerských institucí z 11- ti evropských zemí  Dánsko, Finsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Švýcarsko, Velká Británie  13 (15) poskytovatelů počátečního odborného vzdělávání  Hlavní produkty/výstupy  Manuál Evropské metodiky kolegiální evaluace  výukový program pro kolegiální evaluaci  Pilotní fáze 2006  uskutečněno 15 pilotních kolegiálních evaluací, databáze kritických přátel (92), evaluace, přizpůsobení metodiky 2007  Aktuální stav  Projekt je dokončen, všechny úkoly a výstupy jsou splněny

4 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Projekt „Rozšíření kolegiální evaluace“  Cíle: založeny na projektu „Kolegiální evaluace pro počáteční odborné vzdělávání“  Šíření metodiky kolegiální evaluace do nových zemí (Maďarsko, Německo, Španělsko)  Revize manuálu Evropské metodiky kolegiální evaluace; vytvoření praktických nástrojů pro poskytovatele počátečního odborného vzdělávání  Scénáře pro implementaci metodiky kolegiální evaluace pro regionální/národní úroveň (Finsko, Itálie, Maďarsko, Rakousko, Španělsko)  Trvání projektu: leden 2007 – prosinec 2007  9 partnerských institucí z 6 - ti evropských zemí  4 poskytovatelé počátečního odborného vzdělávání (Německo, Maďarsko, Rakousko, Španělsko), 2 koordinující partneři (Maďarsko, Španělsko), 2 partneři rozvíjející metodiku (Finsko, Itálie)  Hlavní produkty/výstupy  přepracovaný manuál evropské kolegiální evaluace, Nástroje  Dokumenty: 1) Národní scénáře (viz výše) 2) Přispění Metodiky kolegiální evaluace do modelu CQAF  Pilotní fáze  září – říjen 2007  Uskutečnění 4 pilotních kolegiálních evaluací  Aktuální stav  Projekt splněn, všechny úkoly a výstupy jsou splněny

5 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Projekt „Rozšíření kolegiální evaluace II“  Cíle: Přenos inovací z projektů „Metodika kolegiální evaluace pro počáteční odborné vzdělávání „ a „Rozšíření kolegiální evaluace"  Přizpůsobení Evropské metodiky kolegiální evaluace novým zemím a poskytovatelům dalšího OVP  Vývoj otevřeného školícího kurzu pro kritické přátele  Další praktické pilotní aplikace, rozšiřování  Trvání projektu: listopad 2007 – říjen 2009  14 partnerských institucí z 9 zemí, 3 „nové“ země (Česká republika, Slovinsko, Turecko)  Hlavní výstupy  Evropská metodika kolegiální evaluace pro poskytovatele dalšího odborného vzdělávání a přípravy  Školení kritických přátel  Instrukční materiály  Pilotní fáze  duben 2008 – duben 2009  plánovaných 6 pilotních kolegiálních evaluací  Aktuální stav  Na výstupech se pracuje  Probíhá etapa řízení (do jara 2009)  Kurz kritických přátel: Vídeň - říjen 2008

6 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Co je kolegiální evaluace?  Externí evaluace, forma externího hodnocení  zajišťována „kritickými přáteli", což je externí skupina odborníků, jež mají „stejné postavení“ jako osoby, jejichž výkon se hodnotí  Navazuje na vlastní hodnocení školy  obsahuje návštěvu skupiny kritických přátel v organizaci  je dnes běžná v evaluaci vzdělávacích institucí

7 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Souhrnný cíl Evropské metodiky kolegiální evaluace  Postup evropské metodiky kolegiální evaluace podporuje poskytovatele počátečního odborného vzdělávání v jejich snaze/úsilí zlepšit kvalitu jimi poskytovaných služeb.

8 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Postup Evropské metodiky kolegiální evaluace  Hlavní charakteristiky  Postup – fáze kolegiální evaluace  Kritičtí přátelé  Oblasti kvality

9 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kolegiální evaluace jako formativní evaluace Evropská metodika kolegiální evaluace Vnější pohled Odpovědnost Růst Profesionalita Vnitřní pohled Kontrola/Řízení SílaCitlivost OdpovědnostDůvěra Model je adaptován dle Nisbet (1990)

10 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Souhrnné charakteristiky metodiky kolegiální evaluace  Externí formativní evaluace  v profesi = profesionálové pro oblast odborné vzdělávání  dobrovolná: na základě rozhodnutí poskytovatele OVP, vlastnictví výsledků náleží poskytovateli OVP  kvalitativní: kvalitativní metody evaluace, použití existujících kvantitativních dat  v síti

11 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Fáze Evropské metodiky kolegiální evaluace

12 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kdo je kritický přítel? Kritický přítel je osoba, která:  je na stejné úrovni nebo v rovnocenném postavení s osobou (osobami), jejíž/jejichž výkon se hodnotí  pracuje v podobném prostředí  Je externí a nezávislá (nemá žádné osobní/institucionální „zájmy“ na postupu evaluace) a  má specifické profesní odborné zkušenosti a znalosti v daném oboru (má stejné hodnoty, odborné schopnosti a postoje, jazyk, …)  může vnést určitou úroveň „zasvěcených“ znalostí o předmětu evaluace a kombinovat je s externím pohledem osoby přicházející z jiné organizace („externí zasvěcenec“)

13 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Složení týmu kritických přátel Počet kritických přátel (4 kritičtí přátelé) Odborné zkušenostiPožadované kompetence 2 „Skuteční" kritičtí přátelé* (minimálně) Odborníci od jiných poskytovatelů OVP (učitelé, poradci, manažeři, odborníci na kvalitu atd.)  Znalosti hodnocených oblastí kvality  Zkušenosti s procesy vyučování a učení  Zkušenosti s postupy řízení a rozvojem kvality 1 „Zainteresovaný" kritický přítel ** Zástupce z jiných skupin zainteresovaných osob (jiné úrovně vzdělávání, firmy, sociální partneři atd.)  Znalosti hodnocených oblastí kvality  Zkušenosti s postupy řízení a rozvojem kvality 1 Odborník na evaluaci*Profesionální evaluátor/hodnotitel kvality (např. z nějakého výzkumného ústavu/univerzity, nezávislého kontrolního/akreditačního orgánu, rovněž z instituce poskytující OVP)  Zkušenost s hodnocením, moderováním a komunikací  Znalost systému OVP Další: 1 Odborník na oblast gender mainstreamingu*; 1 Mezinárodní kritický přítel*** * Požaduje se; ** doporučuje se, *** požaduje se při mezinárodní kolegiální evaluaci

14 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Co se bude evaluovat?  Instituce nebo části institucí (nejde o evaluaci jednotlivých lidí!)  „Evropské oblasti kvality" při mezinárodní kolegiální evaluaci  „hlavní poslání" – tj. učení a vyučování  Na národní úrovni, Evropská metodika kolegiální evaluace může být prováděna s využitím vhodného národního rámce kvality.

15 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Evropské oblasti kvality  Oblast kvality 1: Kurikulum  Oblast kvality 2: Učení a vyučování  Oblast kvality 3: Hodnocení  Oblast kvality 4: Výsledky učení  Oblast kvality 5: Sociální prostředí a dostupnost  Oblast kvality 6: Řízení a administrativa  Oblast kvality 7: Cíle a hodnoty instituce, strategické plánování  Oblast kvality 8: Infrastruktura a finanční zdroje  Oblast kvality 9: Rozvržení, nábor a rozvoj pracovníků  Oblast kvality 10: Pracovní podmínky pracovníků  Oblast kvality 11: Externí a mezinárodní vztahy  Oblast kvality 12: Společenské zapojení a interakce  Oblast kvality 13: Gender mainstreaming  Oblast kvality 14: Řízení kvality a evaluace Čtyři klíčové oblasti kvality jsou 1-4 (důležité při klíčových procesech).

16 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kolegiální evaluace a CQAF (Společný rámec zajišťování kvality) Kolegiální evaluace (analýza sebehodnotící zprávy; návštěva kritických přátel) Sledování: zavádění plánů do praxe (důsledky kolegiální evaluace, návštěvy kritických přátel a následných činnostech Zpráva z kolegiální evaluace ( naznačení silných stránek a oblastí pro zlepšení Vlastní hodnocení poskytovatelů OVP (Zpráva z vlastního hodnocení) Metodika kolegiální evaluace Části modelu CQAF v Evropské metodice kolegiální evaluace kolegiální evaluace jako metodologie Přispívání k externímu monitoringu Použití indikátorů Přispívání k profitu: oboustranná důvěra, transparentnost

17 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kolegiální evaluace jako evaluační metodologie  kolegiální evaluace jako nástroj externího hodnocení kvality (složka č. 3 modelu CQAF).  Založena na vhodných strategiích a aktivitách zajišťování a rozvoje kvality (hlavně autoevaluace/vlastní hodnocení) – žádná dvojitá práce.  Snadné využití pro poskytovatele OVP (také pro „začátečníky“ v oblasti externí evaluace), široký rozsah.  Kombinace interní a externí evaluace: zlepšení kvality a odpovědnosti.  Ekonomická procedura.

18 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kolegiální evaluace jako evaluační metodologie  Očekává se vysoká užitečnost  účinnost/účelnost (přispění k 4. části z modelu CQAF):  Odpovědnost/vlastnictví poskytovatelů OVP rozšiřuje účinnost.  Očekává se vysoké přijetí kritických přátel od poskytovatelů OVP.  Periodická evaluace rozšiřuje nekončící rozvoj kvality.  Inovace, transfer a síťování  Otevřenost, dialog  oboustranné učení (přináší prospěch všem); odborná znalost zůstává uvnitř systému.  Étos kvality profesionálů OVP je vybudován zdola nahoru prostřednictvím decentralizovaných metod.

19 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Oblasti kvality v CQAF (Společný rámec zajišťování kvality) Implementace/ realizace Oblasti kvality 2, 8, 9, 10, 11, 12 Přezkoumávání Oblasti kvality 13, 14 Evaluace a hodnocení Oblasti kvality 3, 4 Plánování Oblasti kvality 5, 6, 7, 1 Metodologie kolegiální evaluace 2) Cyklus kvality pozorovaný v hodnocení každé oblasti kvality. 1) Přiřazení oblastí kvality částem modelu CQAF

20 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Perspektiva  ENQA-VET: Tematická skupina věnující se kolegiální evaluaci ( )  Národní/regionální implementace:  Finsko, Itálie, Katalánsko, Maďarsko, Rakousko  Další aktivity poskytovatelů počátečního odborného vzdělávání v různých zemích

21 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Webové stránky kolegiální evaluace Web. stránky kolegiální evaluace poskytují informace o  postupu evropské metodiky kolegiální evaluace,  projektech kolegiální evaluace  zkušenostech s kolegiální evaluací  realizacích kolegiální evaluace  literaturu a praktický materiál jako:  Manuál kolegiální evaluace  Nástroje kolegiální evaluace  Zprávy, články, publikace, zkušenosti

22 © öibf, Gutknecht-Gmeiner 2008 Kontakty  Koordinace Evropské kolegiální evaluace Österreichisches Institut für Berufsbildungsforschung (Rakouský ústav pro výzkum odborného vzdělávání) Dr. Maria Gutknecht-Gmeiner Judith Proinger +43 – 1 –  Kontakt v České republice: Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV), Stanislav Michek Weilova 1271/6, Praha 10; tel.: Česká Republika