Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
Den Země – svátek planety
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
CENTRAL PARK NEW YORK
Středočeský kraj a Praha.
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Automatický přechod snímků Návštěva ZOO v Brně
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Ondřej Hynek. Česká republika: Dálnice Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Ahoj! Já jsem medvěd hnědý.
Liberecký kraj.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Členění území naší vlasti
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
SAFARI Práce skupiny žáků třídy 7.A. v Pardubicích – Studánce Školní rok 2007 / 2008.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VYSOČINA.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Město Brno.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vsetín Město ve kterém žiji
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3418 NázevMěsta ČR Téma hodinyMěsta ČR PředmětVlastivěda Ročník/y/4.A.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-05 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Botanické a zoologické zahrady Mgr. I. Vališková CZ.1.07/1.4.00/
Botanické a zoologické zahrady
VY_32_INOVACE_38_Turismus na území ČR Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Zoologické zahrady.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Členění území naší vlasti
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa ,příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_09.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

ZOO v České republice

PRAHA HISTORIE 1926 – Vzniklo Hospodářské, nákupní a stavební družstvo Zoologická zahrada 1927 – Koncem roku bylo oploceno 8 hektarů budoucí zoo 1931 – 28. září bylo zpřístupněno „staveniště zoologické zahrady" a za slunného počasí prošli bránou pražské zoo první návštěvníci. – Byla postavena administrativní budova u hlavního vchodu. – Vybudování Jandovy voliéry dravců. – Příchod vlčice Lotty, prvního zvířete, které se objevilo na území zoo. – Příchod prvních koní Převalského (Minka a Ali).

Vchod do zoo – 40. léta

LIBEREC HISTORIE Jedna z nejstarších zoologických zahrad na území bývalého Československa Počátky zookoutku v libereckých Lidových sadech lze zaznamenat již v roce 1904 Z malého zvěřince převedeného v roce 1919 v první zoologickou zahradu pak během století vyrostlo sebevědomé a mezinárodně uznávané chovatelské zařízení, jímž prošly tisícovky nejrůznějších zvířat, stovky zaměstnanců a milióny návštěvníků

Nejvíce se zoo proslavila pro chov Bílých tygrů

Rok založení: 1919 Typ organizace: příspěvková Zřizovatel: Statutární město Liberec Počet zaměstnanců: (kolísá v letní sezóně) Plocha: 13 ha Délka prohlídkového okruhu: zhruba 2 km Návštěvnost v roce 2009:

PLZEŇ HISTORIE Roku 1926 oslavil 25. výročí trvání spolek přátel přírody, akvaristů a teraristů IRIS. V červnu roku 1925 uspořádal výstavu, která měla velký ohlas. Proto ke svému jubileu nadělil dárek velmi neobvyklý - zoologickou zahradu. V tehdejším Československu existovala teprve jedna jediná ZOO zřízená německými milovníky přírody v Liberci a profesor Janda v Praze musel vynaložit ještě mnoho úsilí, aby až po dalších pěti letech uspěl v záměru dát ZOO i hlavnímu městu.

Klokan rudooký

JIHLAVA HISTORIE První zookoutek vznikl v roce 1957 Specializuje se na kočkovité šelmy Zavítal sem i medvěd, který ukončil filmovou kariéru na Barrandově, později i jeho družka V roce 1982 byl zookoutku Ministerstvem kultury udělen statut zoologické zahrady

Aguti zlatý

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM HISTORIE zoologická zahrada vznikla na území původního soukromého parku s kopií renesančního zámku v blízkosti Vídně, kterou nechal v roce 1905 postavit továrník Richard Neumann. Po znárodnění textilního průmyslu v roce 1945 vzniklo ve vile městské Vlastivědné muzeum, jehož součástí se postupně staly klece s evropskými zvířaty – základ budoucí zoo. Zoologická zahrada byla oficiálně otevřena pro veřejnost dne 9. května 1946 na ploše pouhých 6,5 ha.

 Od roku 1990 jsme ze ZOO Dvůr Králové do Afriky vypustili do přírody už více než sto zvířat.  Zvířata vracíme do bezpečných lokalit s odpovídajícími životními podmínkami.  Do jihoafrických rezervací jsme vypustili 71 buvolů kaferských, 26 antilop koňských  Podílíme se i na reintrodukci přímorožců šavlorohých. Společně s neziskovou společností Back to Africa jsme do nové rezervace v Jihoafrické republice vypustili v letech 2002 pár antilop vraných a v roce 2007 antilopy koňské do rezervace ve Svazijsku.

BRNO

Posláním a povinností moderní zoo je podílet se na záchraně ohrožených druhů zvířat, jimž hrozí (převážně) vinou člověka vyhubení, a zároveň poskytnout návštěvníkům poučení a odpočinek. Kromě toho je zoo důležitým místem zoologického výzkumu.

Zoo jsou centrem celoživotního environmentálního vzdělávání. Návštěva zoo není jen příjemně strávený den. Při procházce zoo se dozvíte mnoho zajímavostí o světě zvířat a lidí, kteří o ně pečují. Expozice napodobují přirozené životní prostředí zvířat, aby se cítila dobře a vy mohli pozorovat jejich přirozené chování a život jako ve volné přírodě.

Další zoologické zahrady  Děčín  Olomouc  České Budějovice  Protivín  Ústí nad Labem  Chleby  Hodonín  Zlín  Ostrava