Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Farní charita Litomyšl
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Jitka Navrátilová, PhD..  Účinnost ÚOP při práci s rodinou byla ověřována výzkumně v oblasti lidských vztahů.  Vychází se z teorie komunikace, rodinné.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
1 Týmová práce TYMP 1 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Psychologie II Sociální psychologie
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
(Presenium) Jiří Vítovec
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
VY_32_INOVACE_PSYM22960ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Skupinová dynamika.
1 Týmová práce TYMP 1/ C2 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Vymezení pojmů funkce rodiny
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Sociální práce s rodinou 4
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Rodina jako sociální instituce
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Životní cyklus.
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Rodinná politika Sociální politika II.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Pedagogika a psychologie
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení Seminář II Východiska posouzení

Komponenty rodiny pro posouzení jsou struktura rodiny, intimita, osobní autonomie a hodnotová orientace.

Struktura rodiny Zahrnuje hierarchizaci rodiny, tedy: rozdělení moci a kompetencí, uspořádání členů rodiny do subsystémů – tedy vzájemné vazby a aliance, míru a způsoby začlenění rodiny do širšího společenského kontextu a rozdělení rolí (mužská, ženská, role dítěte).

Struktura KOMPONENTY PROCESY FUNKČNÍ SOUŽITÍ DYSFUNKČNÍ SOUŽITÍ I. STRUKTURA Jasná, přehledná, akceptovatelná, flexibilní a) Jasná, přehledná a rigidní; b) Nebo difuzní až chaotická Rozdělení moci a odpovědnosti; aliance (koalice) Osou je kooperativní aliance mezi rodiči, kteří mají rozlišené kompetence (flexibilní v čase) Osou je koalice mezi jedním rodičem a dítětem; stálý nebo převažující boj o moc Hranice uvnitř rodiny (generační) Jasné, zřetelné Nejasné až chaotické nebo se prolínají Hranice rodiny a širšího sociálního kontextu Nepřevažuje centripetální ani centrifugální zaměření Výrazně převažuje centripetální nebo centrifugální zaměření Role členů rodiny (mužská - ženská - dítěte) Přehledné a respektované, v souladu s očekáváními, shodné nebo obdobné vzájemné percepce V rozporu s očekáváními, nekompatibilní, rozporné

Intimita Vyjadřuje: emoční a citové vazby a projevy, vzájemnou podporu i závislost členů rodiny. Intimita má v rodině manželskou, rodičovskou a případně sourozeneckou podobu. Prarodiče?

Intimita Funkční Dysfunkční II. INTIMITA Přítomna a vyvažovaná s osobní autonomií Hypertrofovaná na úkor osobní autonomie; absence intimity Sounáležitost, vzájemná závislost a blízkost Vědomí sounáležitosti (i v krizích), tendence „být spolu“, dotekové kontakty, převažuje pozitivní emoční vyladění Absence sounáležitosti, vyhýbání se kontaktům a společným činnostem, převažují výrazně negativní emoce

Osobní autonomie Vyjadřuje: diferenciaci mezi členy rodiny a míru, do jaké je poskytován prostor k rozvíjení osobnosti a zájmů jedinců. Ve fungující rodině by jedincům měla být poskytnutá dostatečná autonomie při zachování emoční intimity – jinými slovy poměr intimity a autonomie by měl být vyvážený.

Osobní autonomie Funkční Dysfunkční III. OSOBNÍ AUTONOMIE Respektovaná, posilovaná, vyvažovaná s intimitou; akceptace individuálních rozdílů Potlačovaná; hypertrofuje na úkor intimity; rozdíly mezi členy rodiny neakceptovány

Hodnotová orientace Hodnotová orientace a postoje zahrnují: hierarchizaci rodinných cílů i očekávání jednotlivých členů rodiny, postoje k transcendentálním hodnotám a postoje k hodnotám manželství a rodiny.

Hodnotová orientace IV. HODNOTOVÉ ORIENTACE, POSTOJE Funkční Dysfunkční Preference (hierarchie), zaměřenost rodiny (v dané etapě) Shodné a slučitelné; rozdílné a slučitelné; schopné transformací v souladu s vývojem rodiny Shodné ale neslučitelné; rozdílné a neslučitelné; rigidní; rozporné Postoje k transcendent. hodnotám Shodné; nebo rozdílné avšak kompatibilní Rozdílné a konfliktní, neslučitelné Soužití v rodině a manželství jako hodnota Významná hodnota Minimální až žádný význam

Dynamika rodiny Rodina je dále utvářena vývojovými procesy a změnami, jimiž prochází a které jsou označovány souhrnným pojmem dynamika.

Dynamika Funkční Dysfunkční V. DYNAMIKA Schopnost změn struktury v souladu s vývojovými úkoly rodiny i jednotlivých členů Struktura rodiny je rigidní Tranzitorní krize Konstruktivně a včas zvládané změny nenastávají, jsou opožděné nebo neadekvátní vývojové etapě Netranzitorní krize Základní funkce rodiny jsou plněny Základní funkce rodiny neplněny

Komunikace Za další zásadní proces, probíhající v rodině je považována komunikace neboli vzájemné interakce. Důležitost komunikace je dána tím, že v podstatě utváří podobu rodiny, jelikož má zásadní vliv na uvedené komponenty i dynamiku.

Komunikace VI. KOMUNIKACE Posiluje a utváří vše funkční v komponentech a procesech I až V Zeslabuje až destruuje I až V