Ozařování potravin jako metoda „zdravého“ uchovávání potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Interakce záření s hmotou
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Tým Robost uvádí prezentaci o potravinách
Genetické inženýrství
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
TUKY (LIPIDY).
Maso Bc. Miroslav Kříž.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Projekt BIOŠKOLY ZAVÁDĚNÍ BIOPOTRAVIN DO ŠKOL A PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ veřejná zakázka Ministerstva zemědělství ČR realizátor projektu: Country Life.
Škola: Praktická škola dvouletá
Technologické využití záření
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Biopotraviny ve školním stravování
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Mikrobiologické požadavky
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
UGO.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
„EU peníze středním školám“
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Strava při zánětu jater
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Ionizujíc í z á řen í MUDr. Rastislav Maďar, PhD..
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Zelenina, … Dodatky, ….
PESTROST STRAVY.
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Ozařování potravin jako metoda „zdravého“ uchovávání potravin Jana Drhová ZČU - PFE Bi- Fy

Z pohledu fyzika Záření – interagující x neinteragujíc, ionizující x neionizující Ozáření živé hmoty - Sv („sívrt“) nebo Gy („grej“) 1Sv = 1Gy Smrtelná dávka pro člověka – 7 Sv = 7 Gy Za rok dávka - max. 150 mSv na člověka Za rok dávka - max. 500 mSv na zaměstnace pracující se zářením Pozadí - podle oblastí – průměr v ČR – 0,0032 Sv

Zásahová teorie (starší teorie) – kvantum záření zasáhne jádro a dojde k absolutní absorpci a k chemické změně ve struktuře – velmi malá pravděpodobnost Radikálová teorie ( nová teorie) – vznik volných radikálů - všechno živé obsahuje vodu Skutečnost – obě dohromady

Pohled fyzika biologa Přímý účinek – interagující ionizující záření - X- ray, gama záření, elektrony – štěpení vodíkových vazeb mezi komplementárními bázemi Nepřímý účinek – radiolýza vody – vznik volných radikálů H+, OH- , H2O2

Mechanismy účinků záření na živou tkáň Fyz. stádium – obal – excitace – 10-16 až 10-14 s Fyz. – chem. stadium – radiolýza – interakce iontů a molekul –disociace molekul - vznik volných radikálů – 10-14 až 10-10s Chem. stadium – volné radikály, ionty a další produkty reagují s DNA, RNA, enzymy a proteiny Biolog. stadium – změny funkční a morfologické

Buňka – smrt jistá – destrukce, denaturace – stovky Gy  mutace Hmyz – odolnost 1000 x vyšší než u člověka ( 103 až 104 Gy)- smrt nebo sterilita – radiační hubení hmyzu na ovci nebo na dobytku (Zajímavost: WHO – moucha Tse – tse ) Mikroorganismy – 103 až 104 Gy - úplná sterilizace  prodloužení skladování Semena – 50 – 500 Gy – zabránění klíčení – jisté procento mutací ( cibule, česnek, brambory) Šlechtění – 100 – 1000 Gy – mutace - vhodné

WHO do 10 000 Gy – neškodné - na zničení bakterií rodu Salmonella, Campylobacter, dalších mikroorganismů a plísní u ovoce, sušené zeleniny, luštěnin, koření – prý žádné toxiny a s tím i spojená rizika

Trochu historie - kdy to vlastně začalo První patenty – první polovina 20. stol. 1965 FDA (USA) - (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) - ozařování brambory dávkou 50 až 150 Gy - delší skladovatelnost 1973 - povoleno koření 1985 - vepřové maso k eliminaci parazitů a to použitím dávky 300 - 1000 Gy. 1986 – ovoce - do 1 000 Gy - oddálení dozrávání. Pro ničení octomilky v ovoci byly povoleny dávky jen 250 Gy.

1990 - drůbeží maso dávkou 3 000 Gy 1997 - také čerstvé hovězí, jehněčí, vepřové maso a masné produkty. 2000 - povolilo americké ministerstvo zemědělství používat záření k ošetření zmrazeného i syrového masa a masných produktů dávkami 4 500 až 7 000Gy. Maximální dávky 10 000 Gy-  ničení mikroorganismů v mase, masných výrobcích, sušeném hovězím mase nebo v drůbežím mase, v ovocných džemech, sušené zelenině, dětské výživě, párcích, obilovinách, bramborových lupíncích a koření FDA potvrzuje, že ozařování potravin přispívá ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva, protože snižuje riziko onemocnění z konzumace potravin.

Jak to funguje?

Záření gama – 60 Co nebo 137 Cs Potraviny s malým obsahem vody Jiné musí být vakuované a zmražené na – 30°C Při zmrazení – potlačení vzniku nepříjemně zapáchajících produktů radiolýzy ZÁKAZ – čerstvé maso a jeho další zpracování na uzeniny a mléčné výrobky, čerstvá zelenina a ovoce

Státy ČR – jedna firma – ARTIM – Praha – koření a cokoliv jiného Holandsko – ryby Belgie a Francie – brambory, česnek, cibule, jahody Německo – nesmí být na území žádné ozářené potraviny USA – téměř 90 % potravin

Za co jste tady. - Já jsem zabil svou ženu sekyrou Za co jste tady? - Já jsem zabil svou ženu sekyrou. - Já jsem obral staré lidi o úspory. - Já jsem zapálil barák se spoustou lidí. - A já jsem prodal sousedovi čerstvé kravské mléko.

Zdroj informací www.astronuklfyzika.cz www.artim.cz http://orgo-net.blogspot.cz/2010/09/ozarovani-potravin-u-nas.html http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/ministerstva/www.mze.cz/

Děkuji za pozornost