Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
Spisová služba Ivana Šmídová
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
Elektronický podpis.
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Statutární město Karlovy Vary
Datové schránky a konverze dokumentů
Schůzka informatiků MČ HMP Datové schránky
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
© eStat.cz Prezentace eStat.cz Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Informační systém datových schránek (eGON)
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Registr dlužníků státu
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Základní vztahy mezi subjekty v e-Businessu
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Seminární práce z předmětu SIPOL
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Systém správy dokumentů
Informace pro externí administrátory
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní rada vlády

Zákon o „e-Governmentu“ návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů

Legislativní proces návrh zákona schválila Vláda ČR návrh zákona byl předložen Poslanecké sněmovně návrh zákona schválila v 1. čtení Poslanecká sněmovna v září 2008 předpoklad projednání v Senátu nabytí účinnosti

Cíle připravované právní úpravy 1/2 Vytvořit jednotný systém pro elektronické doručování orgánům veřejné moci ze strany veřejnosti a naopak i mezi orgány veřejné moci navzájem Doručování prostřednictvím datových schránek

Cíle připravované právní úpravy 2/2 Vytvořit jednotný systém identifikace fyzických a právnických osob při elektronické komunikaci Umožnit autorizovanou konverzi dokumentů, tj. převod dokumentů v listinné formě do elektronické formy a naopak

Současný stav 1/2 Řada právních předpisů umožňuje elektronickou komunikaci, ovšem nejednotným způsobem, např. správní řád zákon o elektronickém podpisu prostřednictvím elektronických podatelen

Současný stav 2/2 zákon o informačních systémech veřejné správy prostřednictvím Portálu veřejné správy zákon o správě daní a poplatků prostřednictvím společného technického zařízení správce daně (Daňového portálu)

Záměr 1/2 sjednotit způsoby doručování orgánům veřejné moci stanovit povinnost orgánů veřejné moci komunikovat elektronicky vytvořit nástroj pro odesílání datových zpráv orgánům veřejné moci

Záměr 2/2 stanovit elektronické doručování jako povinné pro subjekty, kterým tato forma nebude činit obtíže určit jeden orgán státní správy, který bude za bezpečné a náležité provozování této služby odpovědný

Hlavní téma zákona Podávání a doručování dokumentů elektronickou cestou: orgány veřejné moci mezi sebou orgány VM fyzickým a právnickým osobám fyzické a právnické osoby orgánům VM Nelze využít pro komunikaci mezi fyzickými a právnickými osobami navzájem.

Návrh řešení Datová schránka bude umožňovat přijímání datových zpráv od orgánů veřejné moci odesílání datových zpráv těmto orgánům Datová schránka bude mít přiděleno osobní číslo jako jednoznačný identifikátor.

Datové schránky Zásada č. 1 Nejméně jedním komunikujícím je úřad Datová schránka není určena pro vzájemnou komunikaci fyzických osob pro vzájemnou komunikaci právnických osob

Datové schránky Zásada č. 2 Občan (fyzická osoba) se sám rozhoduje, zda bude komunikovat prostřednictvím datové schránky Datová schránka je občanu zřízena pouze na jeho žádost (je možné využít sítě Czech POINT).

Datové schránky Zásada č. 3 Občan má možnost požádat o tzv. znepřístupnění datové schránky a později o její opětovnou aktivaci

Datové schránky Zásada č. 4 Podnikající fyzická osoba se sama rozhoduje, zda bude komunikovat prostřednictvím datové schránky Datová schránka je podnikající fyzické osobě rovněž zřízena pouze na její žádost.

Datové schránky Zásada č. 5 Datové schránky se povinně zřizují orgánům veřejné moci právnickým osobám zřízeným zákonem zapsaným v obchodním rejstříku (včetně zahraničních)

Datové schránky Zásada č. 6 Pokud má fyzická či právnická osoba zřízenu datovou schránku, musí orgán veřejné moci doručovat v elektronické formě do datové schránky dané osoby

Datové schránky Zásada č. 7 K jedné datové schránce může mít přístup více osob, ovšem všechny osoby nemusí mít přístup ke všem datovým zprávám, které jsou do schránky doručeny např. pokud je zpráva určena pouze do vlastních rukou adresáta, není ostatním oprávněným osobám přístupná

Datové schránky Zásada č. 8 Bezpečnost – každý „držitel“ datové schránky obdrží přístupové údaje (uživatelské jméno, heslo) nabízena bude i vyšší úroveň bezpečnosti přístupu (např. kvalifikované certifikáty)

Jednoznačná identifikace subjektů Účastníka elektronické komunikace v rámci informačního systému datových schránek je nezbytné jednoznačně identifikovat. Jméno a příjmení Rodné číslo není jednoznačné osobní údaj, který je nadužíván

Osobní číslo Osobní číslo je jednoznačný identifikátor nebude použit jako přístupový údaj do datové schránky bezvýznamový a nezaměnitelný s rodným číslem kapacita na cca 500 let

Autorizovaná konverze dokumentů Úplné převedení dokumentu v elektronické podobě do listinné podoby a naopak Dokument, který provedením autorizované konverze vznikl, má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu

Autorizovaná konverze dokumentů Autorizovanou konverzi jsou oprávněny provádět pouze k tomu zákonem oprávněné subjekty – zejména notáři, obecní a krajské úřady, úřady městských částí

Autorizovaná konverze dokumentů Provedením autorizované konverze dokumentu se nepotvrzuje jeho správnost ani pravdivost údajů, pouze jejich shoda.

Závěrem Používání datových schránek ušetří Váš čas, finance, případně kapacity firmy nebo úřadu. Využívání komunikace prostřednictvím datových schránek nebude uživatelsky náročné – nebude se výrazně lišit od běžně používaných způsobů elektronické komunikace.

Literatura Smejkal, V. a kol. Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. vydání. Praha : C. H. Beck 2004, 860 stran Mates, V., Smejkal, V.: E-government v českém právu. 1. vydání. LINDE, Praha 2006.

Děkujeme za pozornost