Financování Vlastní a cizí kapitál. Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Ing. Lenka Štibrányiová
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
 35 Longbrook Street, Exeter, Devon, EX4 6AW O firmě  Druh společnosti: Sole proprietorship  Právní forma podnikání: Sole proprietorship  Předmět.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Bilance a bilanční princip
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Efektivnost.
Rentabilita (výnosnost, ziskovost) podle účetních měřítek
Financování podniku.
Cvičení ZS 2013 Skupina cR1PH Ing. Arnošt Klesla, Ph.D.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Majetková a kapitálová struktura podniku
Vkladové služby.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Podniková ekonomika.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Kapitálová a majetková struktura podniku
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
Finanční analýza.
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Průměrné vážené náklady kapitálu
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Finanční páka v podniku
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Finanční výkazy obchodních společností
Poměrové ukazatele.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy firemních financí
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
1 Tomáš Urbanovský Katedra financí – kancelář č. 402 CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ D RUHÝ T UTORIÁL M AJETKOVÁ A FINANČNÍ.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Finanční management Téma č.7 Dnešek 1.Ekonomická přidaná hodnota (Economic Value Added – EVA)
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
REALIZACE ÚVĚROVÉHO OBCHODU ing. Martina Sponerová, ESF, KF
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podniková ekonomika.
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Krátkodobé financování podniku. Dlouhodobé financování podniku.
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Majetková a kapitálová výstavba podniku
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Financování Vlastní a cizí kapitál

Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje

Kapitálová struktura podniku Vlastní kapitál Cizí kapitál Vklady vlastníků Zisk Fondy tvořené za zisku Odpisy Ostatní vlastní zdroje Dlouhodobý Bankovní úvěry Emitované obligace Krátkodobý Bankovní úvěry Dlužné mzdy Dodavatelské úvěry Nesplacené daně atd.

Vlastní kapitál  Patří majiteli  Je nositelem podnikatelského rizika  Mění se s výsledkem hospodaření  Přestavuje míru finanční nezávislosti

Cizí kapitál  Dluh, který musí podnik uhradit  Krátkodobý (splatný do 1 roku)  Dlouhodobý (splatný v horizontu delším než 1 rok)  Je spojen s náklady na jeho získání (úroky, provize, bankovní poplatky atd.)  Působí jako finanční páka, kterou management zvedá výnosnost vlastního kapitálu

Důvody použití cizího kapitálu  Nedostatek vlastního kapitálu k založení firmy  Cizí kapitál je levnější než vlastní = úrok jako součást nákladů snižuje zisk a to způsobuje daňový efekt

Daňový efekt a finanční páka PodnikCelkový kapitál Vlastní kapitál Cizí kapitál Zisk 20 % ÚrokZisk před daní Daň 19 % Čistý zisk Výnos vlast. kapitálu v % Alfa ,20 Beta ,8259,225,92 Gama ,2145,814,58

Daňový efekt Podnik Beta:  Vyšší rentabilita vlastního kapitálu je způsobena tím, že úroky snižují zisk a tím i daňové zatížení tzn. cizí kapitál je levnější než vlastní kapitál

Finanční páka Podnik Beta :  výnosnost aktiv (20 %) je vyšší než náklady na cizí kapitál (8 %) tzn. zvýšení výnosnosti vlastního kapitálu (25,92%)= finanční páka Podnik Gama:  Vysoký úrok (22 %) způsobil snížení výnosnosti vlastního kapitálu (14,58),tzn. finanční páka funguje za předpokladu, že rentabilita vlastního kapitálu (20 %)je větší než úroková sazba cizího kapitálu (22 %)