Sociálně – právní ochrana dětí a služby pro rodiny s dětmi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Sociální služby SOZ.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Mateřská a rodičovská dovolená
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Farní charita Litomyšl
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Terénní sociální práce
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Pobytové středisko Zastávka
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Sociální patologie SCPT SCPA
SOS dětské vesničky.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Minimální preventivní program školy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Projekt dětská skupina MOTÝL
Náhradní rodinná péče -NRP
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
MUDr. František Schneiberg
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Sociálně – právní ochrana dětí a služby pro rodiny s dětmi 9. -13. 9 Sociálně – právní ochrana dětí a služby pro rodiny s dětmi 9.-13.9.2013 Dětský domov Centrum Srdiečko Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/77.00270 Tento projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR.

Vznik DeD Centrum Srdiečko r.1997 dětské krizové centrum 2001-2002 transformace na DeD Zřizovatelem o.s. Signál ohrozenia Soukromé zařízení – 80% státní dotace,20% příspěvky, sponzorské dary, projekty Po 5 letech žádost o akreditaci, odborné přezkoušení, každý rok kontrola z MPSV Rekonstrukce hrazena z vlastních zdrojů

Provoz DeD Objednávka počtu míst z ÚPSVaR, do konce ledna podpisy smluv, v březnu dotace (2měsíce bez výplat)-z příspěvků zajištění dětí 4 vychovatelé (VŠ), speciální pedagog, sociální pracovnice, profesionální pěstouni (3rodiny-do budoucna navýšení o 1-2 rodiny); 18 dětí (6v profirodinách), 1 v reeduk.zař. na dohodu, 2 děti v mezinár.adopci (Itálie) Chalupa v Sebechlebech (víkendy, svátky, prázdniny, volnočasové aktivity)

Příjem dětí Soudní rozhodnutí (zařízení v rozsudku) DeD rozhodne, zda zůstane či půjde do PR (požadavky rodiny,spíše neproblémové děti oproti státním DeD) Děti do 6 let musí do PR Problémové děti do reedukačního zařízení (dohoda mezi zařízením a DeD), dohoda zprvu na 6 měsíců, poté se prodlužuje zpravidla na školní rok; pořizování osobních věcí zajišťuje DeD

Úkoly DeD Kontakty s biologickou rodinou, vyhledávání širšího příbuzenstva, zajišťování návštěv (příspěvek na stravu, dopravu, možný pobyt rodičů v zařízení – pouze za předpokladu skutečného zájmu o úpravu vztahů s dítětem a svých poměrů Udržení sourozenecké skupiny Podpora zájmových činností, přípravy na budoucí život a povolání– hospodaření, úvěry, ceny, vyřizování si osobních a úředních záležitostí (týden hospodaření-2,30/den) Vyřizování osobních záležitostí, např.sirot.d.

Profesionální rodiny (PR) Organizační složka DeD, zaměstnanci Výkon na základě dohody mezi DeD a PR, nabídka ze strany PR Jednotlivec, manželé (partneři), podmínka maturita Odměna 600-700, příspěvek na dítě 210 (100 strava, zbytek nutné zdokladovat),10-15 kapesné,5 cestovné; vše hradí DeD 1x ročně možné navýšení o nedoplatek za energie (cca 200), přilepšení na stravu o svátkách

Profesionální rodiny Přechodná nepřítomnost „profirodičů“ – děti do DeD (není však právně ošetřeno) Návštěvy v PR dle vzdálenosti (max.60km) a možností (min.6 měsíců); při problémech zpravidla každý měsíc Společné akce dětí z DeD a PR v Sebechlebech Každých 6 měsíců návštěva OSPOD na půdě DeD (tvorba IPOD)

Sociální práce v DeD Ohlášení o přijetí – získání informací o dítěti a rodině z OSPOD, školy; předběžné zajištění školní docházky, vstupní zdravotní prohlídky, psycholog.vyšetření (záznam o údajích) Představení komunitě, řešení problémů v komunitě Výchovná činnost – aktivity zaměřené na stimulaci psychického vývoje, osvojování si výchovných pravidel a společenských norem chování Sanace – sociální a psycholog.intervence, soc.poradenství, rodinná terapie

Sociální práce Důraz na poznání dítěte, otevírání se pracovníkům (domácí prostředí) Individuální plán rozvoje osobnosti dítěte, součástí je sociální plán spolupráce s rodinou – potřeby, motivace, problémy dítěte, nedostatky, přednosti (čtvrtletní vyhodnocení a tvorba nového) Plán osamostatňování se mladého dospělého – zaměstnání, ÚP, bydlení, hospodaření, dávky Výchovný plán – měsíčně, výchovné problémy a možnosti řešení (komunikace, arteterapie, manuální činnost)

Sociální práce Zpráva o zdravotním stavu dítěte IPOD – půlroční, vypracovává OSPOD, spolupráce s DeD, rodiči a obcí; měl by se maximálně shodovat s IP PR měsíční individuální plán (charakteristika dítěte, zdravotní stav a návštěvy ve zdravotnictví, školní prospěch,vztahy v PR,výchovné problémy, styk rodičů) Prodloužení ÚV – potvrzení školy o návštěvě, dodržování režimu, výpomoc na školu a internát 50; pomoc v DeD (brigáda)

Akce a projekty Kulturní a sportovní akce, výlety, arteterapie Turistika (koupaliště)-trasa, cena, ubytování, možnosti koupání, služby, jídelní lístek Soutěže rodičů s dětmi Sociálně-psychologické poradenství a pomoc lidem v ohrožení – děti+rodiče(workshopy,rozebírání situace, navrácení dítěte zpět do rodiny,očekávání dítěte, pomoc rodičů)

Děkuji za pozornost  Mgr. Lenka Hloušková OSPOD Broumov