CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s. CNG jako lék na znečištěný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské seskupení pro územní spolupráci Strategie systémové spolupráce veřejných institucí Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství oblast.
Advertisements

GAS BUSINESS BREAKFAST, Corinthia Hotel
Jednotné evropské mýtné 0 TRUCK BUSINESS DAY BRNO, 10. Č ERVEN 2009.
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
stlačený zemní plyn vs. nafta
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
Zemní plyn v dopravě Česká plynárenská unie
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Den s Fleetem, Lednice.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Emise automobilů Michal Jílek, 9.C ZŠ Šumperk, Dr. E. Beneše 1.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Plynofikace vozového parku
možnosti a význam použití
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Automobily a výfukové plyny
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
Nové zdroje perspektivy a slepé uličky
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Podpora a stav užití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , hotel Olympik, Den dopravy.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Skupina RWE v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
VÝSLEDKY e-AUKCÍ PRO DOMÁCNOSTI. VÝSLEDEK 1. e-AUKCE PRO DOMÁCNOSTI Zemní plyn Celkový objem do e-Aukce 17,120 milionů Kč Dosažená úspora.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Česká pošta a využití CNG
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
RWEStrana 1 Zemní plyn v dopravě - řešení pro čistá města Staňte se jedničkou v CNG společně s námi OSA – SDP ČR , Monínec 9/22/2016.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Legislativa v dopravě na LNG pro Evropu a ČR Václav Chrz, Chart Ferox, a.s. Výstava Czechbus Kulatý stůl „LNG v dopravě“ Praha – výstaviště,
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Ekonomické hodnocení alternativních druhů Městské autobusové přepravy osob Hodnocené druhy autobusové MHD: DIESEL POHON HYBRIDNÍ DIESEL CNG POHON ELEKTRICKÝ.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Znečištění vzduchu dopravou
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Energetická (ne)bezpečnost
Pohonné hmoty VY_32_INOVACE_25_509
EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY
Vývoj CNG v České republice
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s. CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s.

Hlavní cíle CNG v dopravě: Hlavní cíle CNG v dopravě: - Snižování závislosti na naftě (diverzifikace paliv) - Snižování závislosti na naftě (diverzifikace paliv) - Snižování částic prachu, oxidů dusíku a hluku - Snižování částic prachu, oxidů dusíku a hluku ČSAD Česká Lípa a.s. zabýváme se plynofikací v dopravě již 10 let zabýváme se plynofikací v dopravě již 10 let 30 % autobusů na palivo CNG 30 % autobusů na palivo CNG v ČSAD máme vlastní plnící stanice v ČSAD máme vlastní plnící stanice je potřeba vybudovat veřejné plničky CNG je potřeba vybudovat veřejné plničky CNG

Od je platná směrnice EU o limitech prachu (1999/30/ES), částice prachu PM10 vznik alergií, astma - jsou karcinogenní, vznik alergií, astma neplní 56 měst v ČR. Hrozí sankce z Evropské komise. Tyto limity prachu neplní 56 měst v ČR. Hrozí sankce z Evropské komise. Rok 2006: Zvyšování částic prachu

Dopravní politika úkol MD aktualizovat v roce 2007 Města, kraje při objednávání dopravy zavést % závazný podíl vozidel na alternativní pohon CNG Vychází: z Usnesení vlády z května 2005: Podpora alternativních paliv v dopravě - zemní plyn a Strategie udržitelného rozvoje ČR – prosinec ,4 let - Průměrný věk autobusů v Ústeckém kraji k (Sdružení automobilového průmyslu)

Již v roce 2003 první české autobusy na CNG potvrdily svou kvalitu při cestě po evropských velkoměstech km, po trase Brusel, Paříž, Madrid, Porto, Barcelona, Miláno, Vídeň Kvalitní síť stanic na CNG byla zárukou úspěšné mise

Vyhodnocení provozu v DPMB, a.s. Byla hodnocena úspora nákladů na PHM oproti naftovému autobusu. Při vstupních cenách CNG a nafty reprezentovala spotřeba paliva úsporu nákladů od 2,97 Kč/km. EKOBUS úspora představovala až 4,29 Kč/km Závěr Celková úspora nákladů pro 1 vozovnu v Brně za 12 let, byla spočítaná na 150 milionů Kč při využití paliva stlačený zemní plyn

Zlatá medaile pro český výrobek, CNG autobus EKOBUS Veletrh Plovdiv vystavovatelů z celého světa