Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Základní východiska důchodové reformy – II. a III. pilíř
Systémy zabezpečení ve stáří
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE 1. VÝCHODISKA DŮCHODOVÝCH REFOREM II. VIZE REFORMY III. PROČ REFORMA IV. REFORMA I. PILÍŘE V. REFORMA III.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Důchodová reforma ČMKOS Rada hospodářské a sociální dohody Praha, Hotel Olšanka JUDr. Vít Samek 17. ledna 2011.
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Milníky důchodové reformy
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Sekce sociálně pojistných systémů
Příjmy a výdaje SR.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
ministr práce a sociálních věcí
Transkript prezentace:

Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma

Programové prohlášení vlády etapy důchodové reformy I. etapa –parametrické změny vytvářející prostor pro další úpravy II. etapa – změny v základním i doplňkovém systému III. etapa –vytvoření druhého pilíře na bázi částečného vyvázání ze základního systému (tzv. opt out)

I. etapa důchodové reformy V rámci této etapy byla přijata zejména následující opatření:  Pokračování v postupném zvyšování důchodového věku na 65 let pro muže, ženy bez dětí a s jedním dítětem a 62 – 64 pro ženy s více dětmi  Opatření týkající se dob pojištění (zrušení doby studia získané po účinnosti zákona jako náhradní doby pojištění)  Postupné prodloužení potřebné doby pojištění pro nárok na starobní důchod na 35 let (resp. 20 let) pro pojištěnce, kteří dosáhnou důchodového věku po roce 2018  Zavedení možnosti souběhu výdělečné činnosti a starobního důchodu s možností přepočtu důchodu  Změny v oblasti invalidních důchodů

Výdaje na důchody v % HDP před a po přijetí parametrických úprav (Zákon č. 306/2008 Sb.)

Saldo důchodového systému v % HDP před a po přijetí parametrických úprav (zákon č. 306/2008 Sb.)

II. etapa důchodové reformy Opatření ve veřejném základním důchodovém pojištění, zejm.:  Vytvoření rezervy pro důchodovou reformu (novela rozpočtových pravidel účinná od ) Opatření v oblasti soukromých důchodů (gesce MF), zejm.:  Oddělení majetku účastníků a akcionářů  Rozšíření portfolia fondů s možností získat vyšší výnos  Podpora čerpání doživotních penzí (anuit) Harmonogram:  Vláda schválila teze vypracované MF v říjnu 2008  Návrh zákona o penzijním spoření bude předložen vládě do  Předpokládaná účinnost

III. etapa důchodové reformy Současný stav  MPSV připravilo „Podkladový materiál pro rozhodnutí o zavedení možnosti opt out ze základního důchodového pojištění“  Výchozím podkladem jsou některé pasáže ze zprávy Bezděkovy komise, materiály již dříve připravené MPSV, výzkumný projekt Analýza možnosti zavedení opt out  Porada ekonomických ministrů projednala návrh MPSV dne a souhlasila s předložením vládě do konce roku 2008 Další postup  Připomínkové řízení  Po schválení vládou vypracování návrhu zákona

Hlavní principy  Zachování současné úrovně ochrany v důchodovém systému (např. náhradní doby pojištění, základní výměra)  Posílení diverzifikace finančních zdrojů pro příjem ve stáří (kombinace průběžného a fondového financování)  Dobrovolnost rozhodnutí o vstupu do II. pilíře  Spolupráce veřejného a soukromého sektoru  Anonymita ve vztahu pojištěnec/klient - poskytovatel  Klíčová role ČSSZ (prostředník mezi pojištěncem a poskytovatelem)

Hlavní principy  Operátorem budou instituce, které obdrží speciální licenci (pro spořící i výplatní fázi)  Hospodaření operátorů bude maximálně transparentní (např. jeden poplatek za správu a za nákup anuity)  Minimálním požadavkem bude nabídka tří základních investičních strategií (progresivní, vyvážené, konzervativní) s automatickým přesunem do konzervativní strategie v určitém věku  Z II. pilíře bude vyplácen jen starobní důchod - třísložkový důchod (základní a procentní výměra ze základního důchodového pojištění a anuita z II.pilíře) - definovaný základní typ anuity

Pojistné Sazby  Nemocenské pojištění z 4,4 % (3,3 + 1,1) k na 3,3 % (2,3 + 1,0) nebo 2,3 % k na 2,4 % (1,4 + 1,0) nebo 1,4 %  Zaměstnanost z 1,6 % (1,2 + 0,4) na 1,2 % (?)  Důchodové poj. z 28 % při opt-out na 24 + (4 + 2) % JIM Vláda 11/08 uložila do předložit projekt a věcný záměr, realizace k