Úvod do problematiky práva Základní terminologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Úvod do problematiky práva
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Správní právo Pojem správního práva.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět a prameny pracovního práva
Kateřina Kotlíková. - vztah upravený právními normami mezi subjekty práva tvořen z těchto prvků :  subjekty (účastníky)  obsah  předmět.
Právní vztahy a právní skutečnosti
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Právní vztahy.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Základní právní pojmy Právo – soubor pravidel pro lidské soužití, pro jednání osob a jejich vztahy Právo nepsané – zvykové, obyčeje, morální zásady,
Správní činnosti.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Základní právní předpisy
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Prameny práva, právní vztahy
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Norma, právo, forma zákonů
Právní procesy.
Mezinárodní obchodní transakce
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
JUDr. Jaroslav Stránský
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY. PRÁVO A STÁT PRÁVO = soubor pravidel, podle kterých se organizuje a řídí lidské spolužití. STÁT = organizační soustavou lidské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Práva a povinnosti mezi manželi
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Správa sociálního zabezpečení
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
TEORIE PRÁVA hra pro dva týmy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecně o veřejné správě
Právo.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Úvod do problematiky práva Základní terminologie Právní nauka Úvod do problematiky práva Základní terminologie

PRÁVO POJEM : Právo je soubor předpisů, norem (pravidel, podle kterých se organizuje a řídí život lidské společnosti. Právní předpisy upravují vztahy v dané společnosti, určují, jak se její členové mají chovat. Dodržování těchto předpisů je vynutitelné státní mocí. Rozlišujeme: - objektivní právo - právní předpisy, např. zákony, vládní nařízení a vyhlášky; společenské vztahy upravené tímto prá­vem se nazývají právní vztahy - subjektivní právo – konkrétní nárok účastníka právního vztahu

Vztah mezi občanem a státem Úkoly práva Úkolem práva je zabezpečit každému občanovi státu jistý okruh činností, v němž může jednat podle své vůle. Zároveň je úkolem práva omezovat tyto činnosti do té míry, aby ostatní občany nepoškozovaly. Vztah mezi občanem a státem Občané mohou činit všechno, co jim zákony výslovně nezakazují. Stát může konat jedině to, co mu zákony výslovně dovolují.

Prameny práva zákony (tzv. normativní akty, psané právo) 2. právní obyčeje - je pramenem práva tehdy, jestliže na základě dlouhotrvajícího faktického a masového uskutečňování nějakého chování na příslušném území se jeho obsah natolik zkonkretizoval, že z něj jako z daného a závazného vycházejí nejen všechny subjekty (občané, organizace atd.), ale i státní orgány, které je uplatňují a také zajišťují jejich vynucení v případě jejich porušování. soudní precedenty - jsou pramenem práva tehdy, jestliže soud svým rozhodnutím řeší případ dosud právními normami neupravený. Závazný je v tom smyslu, že veškerá další rozhodování v případech stejného druhu jsou vázána tímto vzorem prvního rozhodnutí v konkrétní právní věci.

Prameny práva II normativní smlouvy -jde o smlouvu jejíž ustanovení jsou obecná a upravují celou skupinu právních vztahů stejného druhu a neurčitého počtu. 5. Mezinárodní smlouvy pramenem našeho práva nejsou. Aby nabyly platnosti musí být transformovány prostřednictvím normativního aktu, který již pramenem práva je. Právní systémy: a) kontinentální evropský typ : psané právo, ovlivněn římskoprávním systémem, prvním klasickým buržoasním kodexem byl občanský zákoník tzv. Code Napoleon z roku 1804, který se stal vzorem pro pozdější kodifikaci práva na evropském kontinentě. b) anglosaský typ tzv. Common Law převažují soudní precedenty (USA) a právní obyčeje (VB), další rozdíl se týká dělení práva – toto nezná dělení práva na veřejnoprávní a soukromoprávní

Právní vztahy Dělení právních skutečností: Právní vztahy jsou společenské vztahy, jestliže jsou upraveny právní normou. Aby mohl vzniknout právní vztah, musí především existovat právní norma a pak dále právní skutečnost, se kterou je vznik, změna nebo zánik právního vztahu spojen. Dělení právních skutečností: - právní (protiprávní) jednání – právní jednání je chování subjektů v souladu s právními normami, zatímco protiprávní jednání je naopak chování v rozporu s právními normami. formy- aktivní činností - nečinnosti, opomenutí, zdržení se nějaké činnosti - právní události - takové skutečnosti, které nebyly vyvolány chováním osob.

Prvky právního vztahu 1. Subjekty právního vztahu Druhy způsobilosti: Účastníky právního vztahu nazýváme subjekty. Jsou jimi lidé ( FO ), organizace a orgány ( PO ). Druhy způsobilosti: Způsobilost k právům a povinnostem tzv. právní subjektivita. U člověka vzniká narozením, má ji však i dítě počaté, narodí-li se živé. Způsobilost k právním úkonům. Účastník právního vztahu může svým vlastním jednáním zakládat, měnit nebo rušit, právní vztahy. způsobilost právním úkonům vzniká v plném rozsahu zletilostí ve věku 18 let. případně dřívějším uzavřením manželství

Právnické osoby Subjektem právních vztahů mohou být i právnické osoby. Při právních úkonech jsou PO zastupovány FO: statutárním orgánem právnické osoby pracovník nebo člen PO, u něhož toto oprávnění vyplývá z vnitřních organizačních předpisů právnické osoby nebo je to vzhledem k jejich pracovnímu zařazení obvyklé. jakákoliv FO nebo PO základě plné moci prokura - zmocňuje prokuristu ke všem právním úkonům, k nimž dochází při provozu podniku, i když je k nim jinak třeba zvláštní plné moci. podmínky: - zápis do obchodního rejstříku. - musí být udělena písemně

Prvky právních vztahů II Obsah právního vztahu - jsou oprávnění a povinnost účastníků tohoto vztahu. 3. Objekty právních vztahů Tímto objektem mohou být věci, práva nebo jiné majetkové hodnoty. Věc: je vymezena jako ovladatelný, hmotný předmět či ovladatelná přírodní síla, které slouží potřebám lidí. Dělení věcí: - movité - nemovité - věcí určené podle druhu - věci učené jednotlivě - součást věcí - příslušenství věci

Právní úkony Úkony jsou právní skutečností spočívající v určitém lidském chování. Spočívající v aktivním jednání, čili v konání, tak i v nečinnost, neboli opomenutí či zdržení se něčeho nebo ve strpění chování jiného. Podmínky: chování - vědomé - volní Formy právních úkonů: - ústní - písemné - konkludentní právní úkon

Právní úkony II Druhy právních úkonů: - jednostranné - dvoustranné - vícestranné Právní úkony musí být: - vážný - určitý - svobodný - srozumitelný - prosté omylu a tísně Jinak je právní úkon neplatný!!!