Bezpečnostní značky a signály

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Péče o pracovníky.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Označování chemických látek
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
KONSTRUKČNÍ BEZPEČNOST VÝTAHŮ V ROCE PRINCIPY v ČR 50léta – evropská bezpečnostní špička 50léta – evropská bezpečnostní špička 60 léta – jakost.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Označování nebezpečných látek
TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.
4.přednáška.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Návěstidla a návěsti D1 Předpis pro používání návěstí při organizování a provozování drážní dopravy.
BOZP – Práce s počítačem
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
PÉČE O PRACOVNÍKY.
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Posuzování shody stavebních výrobků
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
Základy pracovněprávních vztahů
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Pracovní prostředí, pracovní místo
Základy pracovněprávních vztahů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Požární prevence v bytových domech
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Transkript prezentace:

Bezpečnostní značky a signály Lucie Václavková

Program přednášky Právní úprava Vymezení Povinnosti zaměstnavatele Základní zásady pro používání Účinnost bezpečnostních značek a signálů Význam barev Druhy značek a značení Světelné a zvukové signály Hlasové signály Signály dávané rukou Současné použití

1. Právní úprava Zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek BOZP základní povinnost zaměstnavatele druhy značek a signálů NV č. 11/2002 Sb., kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů požadavky na značky a signály zásady umístění značek a signálů vzhled značek používání značek a signálů další požadavky - normy

2. Vymezení bezpečnostních značek, značení a signálů  poskytují informace nebo instrukce týkající se BOZP. možnosti: obrazové, zvukové, světelné Zák. č. 309/2006 Sb. § 6 bezpečnostní signál  vizuální nebo akustický nositel info o BOZP (zvukový, světelný, hlasový, rukou) X bezpečnostní značka  zpravidla obrazec = bezpečnostní barva, kontrastní barva, vložený symbol/text (riziko, opatření, aj.)

3. Povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance Zaměstnavatel - na pracovišti, kde se vykonávají práce, při nichž může dojít k poškození zdraví: umístit bezpečnostní značky a značení a zavést signály, seznámit s nimi zaměstnance. Zák. č. 309/2006 Sb. § 6 Zaměstnanec: dodržovat pr./ost. předpisy + pokyny zaměstnavatele k zajištění BOZP řídit se zásadami bezp. chování a info zaměstnavatele ZP § 106

4. Základní zásady používání  týká se značek a zařízení k vysílání světelných a zvukových signálů tvar a barvy značek  odpovídají určitému účelu materiál  vhodný vzhledem k prostředí, fotoluminiscenční/reflexní/osvětlené (při snížené viditelnosti), použité piktogramy  jednoduché, obsahují jen nezbytné podrobnosti umístění  vhodná výška, poloha (podle zorného pole), dostupnost a viditelnost záložní zdroj  značky a zařízení pro vysílání světelných signálů vyžadující energii, rozměry, kolorimetrické a fotometrické vlastnosti značek a tabulek  zaručení dobré viditelnosti a srozumitelnosti plocha značek + světelné signály  kontrastní a neoslňující údržba a kontrola  zachován vzhled, původní funkční vlastnosti (pokud ne  nahradit) značky pro únik a evakuaci  dobře viditelné po dobu nutnou k opuštění objektu při zhoršení viditelnosti nebo slyšitelnosti  použití jiných značek a signálů NV č. 11/2002 Sb.

5. Účinnost bezpečnostních značek a signálů  nesmí být ovlivněna: nesprávnou volbou, nedostatečnou údržbou, nedostatečným počtem, přítomností jiných značek nebo zdrojů světla/zvuků stejného typu, které snižují viditelnost, slyšitelnost. doporučení: neumísťovat větší počet značek vedle sebe, nepoužívat světelné značky v blízkosti světelného zdroje, nepoužívat současně zaměnitelné světelné značky, nepoužívat současně různé zvukové signály, nepoužívat zvukové signály v hlučném provoze, aj.

6. Význam barev  u značek a světelných signálů červená  značka zákazu, signalizace nebezpeční, požární ochrana a bezpečnostní požární zařízení žlutá, oranžová, zelenožlutá  značka výstrahy modrá značka příkazu zelená značka nouzového východu, značka první pomoci, bezpečí  barva musí odpovídat tabulce barev a jejich významu podle přílohy k NV č. 11/2002 Sb.

7. Druhy značek a značení značky zákazu značky výstrahy značky příkazu informativní značky pro označení únikové cesty a nouzového východu, místa první pomoci a zařízení pro přivolání první pomoci pro věcné prostředky požární ochrany, požárně bezpečnostní zařízení a směr k nim značky označující střet osob s překážkami nebo riziko pádu osob a předmětů značky označující komunikace pro vozidla značení v souvislosti s chemickými látkami

7.1 Značky zákazu forma: kruhový tvar s červeným piktogramem na bílém pozadí, červený okraj a šikmý pruh  piktogram, okraj, pruh min. 35 % plochy značky

7.2 Značky výstrahy forma: trojúhelníkový tvar s černým piktogramem na žlutém pozadí s černým okrajem  piktogram, okraj min. 50 % plochy značky

7.3 Značky příkazu forma: kruhový tvar s bílým piktogramem na modrém pozadí  piktogram min. 50 % plochy značky

7.4 Informativní značky I.  pro označení únikové cesty a nouzového východu, místa první pomoci a zařízení pro přivolání první pomoci forma: obdelníkový nebo čtvercový tvar s bílým piktogramem na zeleném pozadí  piktogram min. 50 % plochy značky

7.5 Informativní značky II.  pro věcné prostředky požární ochrany, požárně bezpečnostní zařízení a směr k nim forma: obdelníkový nebo čtvercový tvar s bílým piktogramem na červeném poli  piktogram min. 50 % plochy značky rozměry značky  musí umožňovat snadné rozpoznání

7.6 Značky označující střet, riziko pádu forma: střídavé žluté a černé nebo červené a bílé pruhy stejné velikosti v úhlu 45 ° (místo žluté lze fotoluminiscenční žlutozelenou) rozměry značky  musí odpovídat velikosti překážky nebo nebezpečného místa

7.7 Značení v souvislosti s chemickými látkami označení nádob pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků a potrubního vedení (pro dopravu těchto látek) pravidla: po celou dobu skladování/přepravy na viditelném místě, forma: piktogram s kontrastním pozadím, příp. vzorcem/názvem chemické látky/přípravku, nesmí být snadno odstranitelné + dostupnost a účelnost. označení místností, uzavřených prostor/prostranství, kde je skladováno/dopravováno více nebezpečných látek, přípravků forma: označení značkou výstrahy (když nestačí označení na obalech/nádobách) větší počet látek/přípravků  označení v blízkosti místa skladování/na dveřích.

7.8 Značky označující komunikace pro vozidla a pojízdná zařízení  ve vnitřních prostorách objektů/venkovních pracovních prostorách forma: viditelné souvislé pruhy (bílé/žluté)  barva kontrastní s povrchem komunikace musí být zajištěna bezpečná vzdálenost (vozidlo x chodec)

8. Světelné a zvukové signály spuštěním udávají, kdy má být zahájena/ukončena činnost + vydávány po celou dobu činnosti světelné signály odstranění, když neexistuje důvod pro jejich umístění světlo (přerušované x nepřetržité)  přerušované při vyšším nebezpečí, naléhavější potřebě (vnímání, x záměně) zvukové signály snadno rozpoznatelné (po dobu trvání + od jiných zvuků) úroveň zvuku > hladina okolního hluku (slyšitelnost x nadměrné obtěžování, bolest) frekvence (proměnná x stálá)  proměnná při vyšším nebezpečí, naléhavější potřebě nepřerušovaný signál pro opuštění prostoru

9. Hlasové signály forma: jednoduchá, srozumitelná, krátká slova, skupina slov, krátkých textů, vět požadavek: správné vyslovení, jazyk, hlasitost, někdy doprovázeno povely rukou příklady (příloha NV č. 11/2002 Sb.): start - označení začátku povelu, stůj - přerušení nebo ukončení pohybu, konec - zastavení operace, nahoru - zvedání zátěže, aj.

10. Signály dávané rukou forma: požadavek: signalista stojí čelem k příjemci, sleduje úkony, aby nebyla ohrožena BOZP. požadavek: signály  přesné, jednoduché, srozumitelné, rozlišitelné, nezaměnitelné s jinými signály + obě ruce – symetrie, jen 1 znamení více signalistů  když nemůže signalista sledovat všechny úkony sám signalista  rozlišovací prvky/praporky pochybnosti  nový signál

11. Současné použití  značky, zvukové signály, hlasové signály + světelné signály, signály dávané rukou při dosažení stejné účinnosti možno zaměnit: světelné značky x zvukové signály (stejný kód) světelné značky x hlasové signály signály dávané rukou x hlasové signály bezpečnostní barva x značka k označení nebezpečí pádu či zakopnutí