GitA: genderová informační a tisková agentura TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
ECVET v Programu celoživotního učení
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
1 Mgr. Dana Krouželová, hlavní metodička a supervizorka projektu Mediální výchova na gymnáziích.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Finanční možností svépomocných skupin
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Strategie vývoje České ženské lobby (ČŽL) Selma Muhič Dizdarevič Katedra studií občanské společnosti Fakulta humanitních studií UK pro Fórum 50%
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Stanislava Správková
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
ČTK a státní správa komunikace v zájmu veřejnosti.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Praktické aspekty příprav českého předsednictví 2009 Odbor komunikace Webový portál CZ PRES České Budějovice,
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
bezpečnost – více možností – spolupráce s lékaři
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
Buďte v obraze Služby pro veřejnou správu oblasti monitorování médií NEWTON INFORMATION TECHNOLOGY, s.r.o. Politických vězňů 10, Praha 1
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Ekonomika veřejného sektoru
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Prezentace výsledků projektu Centrum občanského vzdělávání CZ.1.07/1.2.00/
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
SILNÉ STRÁNKY SLABINY PŘÍLEŽITOSTI NEBEZPEČÍ SWOT - ANALÝZA
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
ESF – JPD3 Grantové schéma 4
Transkript prezentace:

gitA: genderová informační a tisková agentura TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR

Hlavní cíle projektu gitA Vytvoření svého druhu první nezávislé tiskové agentury specializované na poskytování informačního servisu v podobě genderově citlivého zpravodajství Prosazení hlasů žen i dalších opomíjených skupin do médií a předložení nového vidění společenského dění, jež bere ohled na doposud často opomíjenou diverzitu proměnující se české společnosti Vytvoření mediálního prostoru pro ženský hlas a genderově citlivé žurnalistické postupy Nabízení kritické alternativy vůči mainstreamovým médiím a vytváření pluralitního prostoru v duchu sloganu Vidíme svět jinak

Východiska projektu gitA Projekt vychází z dlouhodobé celosvětové kritiky médií, jež poukazuje na převládající stereotypizaci genderových rolí, nerovnoměrné zařazování témat z hlediska jejich významu (důležitosti) pro muže a ženy či používání genderově diskriminujícího jazyka, což v důsledku vytváří obecné představy, soudy a stereotypní předsudky o roli jednotlivých pohlaví ve společnosti gitA se zařazuje do myšlenkového proudu nazývaném media diversity, je v kontaktu s Media Diversity Institute v Londýně, jehož výkonná ředitelka Milica Pešić k práci gitY dodává: „ Média mohou být zbraní použitou proti společenským menšinám, ale také mohou být nástrojem posilujícím lidská práva a podporujícím diverzitu, různorodost. Ať už se jedná o rasu, etnicku příslušnost, náboženství, věk, či gender…“ Projekt chce v českém mediálním prostředí, které je mediální diverzitou netknuté, rozvířit diskusi na toto téma z hlediska genderu a přispět k rozbití dichotomie měkká ženská/tvrdá mužská fakta

Úkoly projektu gitA Shromažďování informací ze sféry neziskových organizací a občanského sektoru Vytváření vlastního zpravodajství – formou agenturního zpravodajství, formou komentování reality Gender monitoring médií Archivace a veřejný archiv Servisní informace pro média Zprostředkování informací vztahujících se k prosazování rovných příležitostí pro muže a ženy a tzv. gender mainstreamingu ve zpravodajství Diseminace informací formou newsletterů a tiskových zpráv

Obsahové dělení agentury gitA Agenturní portál Zprávy na agenturních stránkách se dělí do žánrových rubrik: Denní zpravodajství, Kauzy, Rozhovory, Na vlastní kůži, Komentujeme, Kritické oko, Proti proudu ; a do tematických rubrik: Dětský svět, Diskriminace, Jazyk a komunikace, Komunální politika, Kultura a umění, Občanská společnost, Práce a/versus rodina, Soužití, Státní politika, Tělo a tělesnost, Životní prostředí, Životní styl Servisní informace: Slovníček, Databáze organizací, Databáze úřadů, Přehledy a statistiky, Legislativa, Literatura a zdroje, Gender a média

Cílové skupiny projektu Primárně: média – názorotvorné deníky, týdeníky, veřejnoprávní média, ženské magazíny Sekundárně: široká veřejnost, sféra občanského aktivismu

Redakční tým Interní: š éfredaktorka, koordinátorka, 2 redaktorky, produkční, finanční manažerka Externí: 8 externích redaktorek a redaktorů, z toho 2 fotografky Širší tým občasných dopisovatelek a dopisovatelů Odborný konzultantský tým: PhDr. Hana Havelková, Doc. Barbora Osvaldová, Ing. Petr Pavlík, Mirek Vodrážka

Klíčové aktivity projektu - realizované Přípravná fáze: rešerše mediálního trhu, vytvoření koncepce genderově vyváženého zpravodajství, vytvoření a zaškolení redakčního týmu Technické zázemí: zřízení a programování webové agenturní stránky, zřízení kanceláře, vytvoření mediálního zdrojování, akreditace

Klíčové aktivity projektu - realizované Testovací fáze: zkušební provoz agentury, obsahový audit týmem odbornic a odborníků, testování chodu redakce, testování funkcí webové agenturní stránky Zahájení provozu: tisková konference, avíza, tiskové zprávy, gender monitoring, vlastní zpravodajství, práce celého širokého týmu

Klíčové aktivity projektu - plánované Plnohodnotná agentura: Práce s praktikantkami/ty: spolupráce s FSV UK, konec září 2006 Sběr zahraničních zkušeností z dobré praxe: první kontakty s Media Diversity Institute, Londýn, rešerše agentur a novinářských organizací pracujících s tématem gender Diseminace, propagace projektu: započalo 20.9., nyní jednání s NGO a médii o spolupráci – bannerová kampaň, newslettery, mediální partnerství, samolepky

Výstupy a výsledky projektu Webová agenturní stránka se všemi agenturními funkcemi Servisní informace pro média Rešerše mediálního trhu, nastavení gender monitoringu médií ve spolupráci s Anopressem Pravidla agenturní praxe včetně Desatera genderově vyváženého zpravodajství, etického kodexu a jazykových pravidel Uvedení agentury do ostrého provozu – formulace rubrik, akreditace, vyškolení týmu

Práce s primární cílovou skupinou V současné době probíhají jednání s mediálními institucemi na nejvyšších úrovních publisherů/rek, šéfredaktorů/rek o přebírání zpravodajství gitA a výsledků gender monitoringu Medializace projektu: ČRo1 – Radiožurnál (Bona Dea, Odpolední publicistika), ČT 24, ČT1 – Sama doma, Deníky Bohemia, ČTK, Lidové noviny, Reflex

Partnerství Katedra žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK, seminář Média a feminismus Zajišťování kvalitativní a kvantitativní analýzy českých médií z genderového hlediska Prolínání praktických zkušeností gitY a jejího pokusu o genderově vyvážené zpravodajství s výchovnou účinností fakulty – snaha o prosazení pohledu gender do mediální výchovy Počátek partnerství – září 2006, vytvořena struktura monitoringu, struktura spolupráce a nastavena pravidla praxe studentek a studentů v rámci činnosti agentury

Silné a slabé stránky projektu Světový unikát, pilotní experiment Silné stránky: vysoká efektivita v ovlivňování společenského klima, možnost rychlé, přímé a profesionální reakce na případy společenské diskriminace pohlaví, místo na pomezí neziskové sféry a mainstreamových médií Slabé stránky: zaběhlá mediální rutina, pravidla přebírání zpráv gitY, zaškatulkování agentury (feministický portál)

Definice problémů Teoretická diskuse : definice genderově vyváženého zpravodajství, problematika jazyka (diskriminující klišé, genderové maskulinum) – obecně šíře záběru agentury v rámci úkolu proměňujícím společenské klima Nedostatečné personální a technické zázemí Nutnost hledání další finanční podpory

Kontakt proFem, o.p.s., projekt gitA Plzeňská Praha 5 tel./fax: http: