Rock and roll.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Luboš „Dědek“ Hnát © 2014 Rockový svět
Advertisements

Vývoj populární hudby v letech
HUDBA.
Johnny Cash.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Název Dělení moderní hudby
Populární hudba v letech v ČSR
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
The Rolling Stones.
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
Pop-art 2.polovina 20. století.
Otázky jsou vybrány z DUM č
Tereza Látalová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Klára Motlíčková, KVARTA
Hudební styl rock and roll
Americká hudba Petra Kloudová.
Král Rock 'n' Rollu Elvis Presley.
Populární hudba ve světě v letech
Vývoj jazzu a moderní populární hudby
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
Zajímavost: Narozen v Tupelu 8.ledna 1935 v 3.30 jako dvojče o půl hodiny dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys.
Hudba.
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Funk Denisa Zouharová.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Rock´n´roll Jak to všechno začalo.
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Blues Richard Malý.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Blahová Pavlína, Kvarta
Česká country.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_13_ROCK Dějiny hudby 8. ročník 8. února 2013 Materiál obsahuje výklad učiva o rocku. Součástí jsou poslechové ukázky.
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 5 – výukový materiál Název:
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_12_ROCK_AND_ROLL Dějiny hudby 8. ročník 29. ledna 2013 Materiál obsahuje výklad učiva o rock and rollu. Součástí jsou.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 50. léta 20. století / 1. část TEST.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/08 Název materiálu: 40.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
Téma Rock and roll Anotace Prezentace nového učiva Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s hudební formou rock and.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Hudební výchova – 8. ro č ník TÉMA: Rock.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Music Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Svět ve 2. pol. 20. stol..
zpíváme a hrajeme R&R FOLK C&W. R&B. R&R. FOLK. COUNTRY AND WESTERN RHYTHM AND BLUES ROCK AND ROLL FOLK zpíváme FOLK zpíváme a hrajeme R&R FOLK.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
The Beatles AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Tereza Večeřová Kvarta
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Elvis Presley AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Rocková hudba - kvizy VY_32_INOVACE_A15
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/10
Michal Brabec.
COUNTRY Alena Kováčová 7.C.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_20
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Rock and roll

Je to historické označení pro první etapu vývoje rockové hudby Vznikl v 50. letech 20. stol. v USA Rychle se rozšířil po celém světě Od pol. 50. let se rock´n´roll stal jedním z nejoblíbenějších hudebních stylů a tento stav trvá dodnes Od 60. let, kdy bylo možné sledovat jednotnost vývoje a kdy se začali objevovat další vývojové etapy, se používá pro tuto hudbu termín rock

V r. 1954 začali interpreti v oblasti country a western i v oblasti hlavního proudu tehdejší populární hudby objevovat rythm and blues (předtím pouze černoši) r. 1955 Bill Haley, adaptoval původní černošskou nahrávku Rock Around the Clock – stala se světovým hitem r. 1956 se Elvis Presley prosadil svým hitem Heartbreak Hotel, téměř okamžitě se stal idolem mladé generace Právě Elvis znamenal velký mezník v prudkém růstu kultu hvězd

Koncem 50. let začíná další etapa vývoje rock and rollu V následujících letech probíhal vývoj ve třech hlavních proudech: Běloši se blíže seznamují s výrazovými prostředky rythm and blues, např.: Everly Brothers, Buddy Holly, Eddie Cochran, Jerry Lee Lewis, Neal Sedaka, Del Shannon Pozornost posluchačů se obrací na černošské hudebníky, např.: Little Richard, Chuck Berry, Fast Domino Rock and roll ovlivňuje autory a interprety populární hudby, kteří přicházejí s první syntézou např.: Paul Anka, Pat Boone, Ricky Nelson

Začátkem 60. let už určuje rock and roll převládající charakter moderní populární hudby V r. 1964 přichází světový nástup a dominance britských rockových skupin, např.: Beatles,…

Interpreti: Chuck Berry Eddie Cochran Bill Haley Buddy Holly Jerry Lee Lewis Roy Orbison Carl Perkins Elvis Presley

Fotoalbum:

Děkuji za pozornost 