Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008
Sacharidy Patří společně s tuky a bílkovinami mezi základní živiny V dětské výživě by měly tvořit 50 až 55 % denního energetického příjmu Funkcí sacharidů je dodání energie do organismu Z hlediska (ne)zařazení do jídelníčku dětí můžeme sacharidy rozdělit na: vhodné obiloviny, pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, zelenina, luštěniny, ovoce méně vhodné cereální tyčinky bez polevy, čokoláda s vyšším podílem kakaa apod. nevhodné tučné zákusky a moučníky, sladké limonády, bonbony apod.
Glykemický index (GI) Schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu krevního cukru (glukózy) potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu krevního cukru rychleji => vyplaví se více inzulínu => klesá hladina krevního cukru a sacharidy je třeba doplnit u potravin s vysokým GI klesá hladina krevního cukru rychleji než inzulínu, nadměrné množství inzulínu v krvi podporuje ukládání tuku v těle, což může vést k tloustnutí
Faktory ovlivňující GI Kombinace s dalšími potravinami bílkoviny a tuky snižují GI sacharidových potravin Druh škrobu převládající v potravině amylóza GI snižuje, amylopektin zvyšuje Vláknina celozrnné potraviny mají nižší GI, než potraviny z bílé mouky Způsob zpracování potravin čím je potravina pevnější, tím nižší GI např. vařené brambory mají GI 50, bramborová kaše 70 Kyselé prostředí kyseliny GI snižují
Glykemická nálož Celková změna glykémie v krvi po jídle Bere v potaz celkové množství sacharidů v potravě + glykemický index příklad 100 gramů špaget obsahuje 76 g sacharidů 1 porce (150 g) má tedy 114 g sacharidů 114 * (55/100) = 63 => velmi vysoká glykemická nálož Tři základ stupně glykemické nálože nízká: 10 a méně střední: 11-19 vysoká: 20 a více
Skutečný příjem sacharidů v dětské stravě - výsledky průzkumu „Jak jedí české děti“, květen 2007 Do průzkumu zahrnuto cca 500 dětí (3. a 7.třídy) nadbytek energie a základních živin ve stravě, včetně sacharidů doporučené hodnoty sacharidů ve stravě (děti 7-10 let) 209 -230 g skutečnost chlapci – 270 g sacharidů dívky – 250 g sacharidů děti také jedí více sacharidů ve všední den
Závěr Pro dodržování zásad zdravé výživy je důležitá dobrá informovanost o obsahu živin a energie v jednotlivých potravinách nové značení na obalech potravin (GDA) uvádí hodnoty energie, bílkovin, tuků a sacharidů v jedné porci a převedení na počet procent z celkového příjmu doporučeného pro dospělého člověka
Děkuji za pozornost!