Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Nutriční strategie v prevenci DM
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008

Sacharidy Patří společně s tuky a bílkovinami mezi základní živiny V dětské výživě by měly tvořit 50 až 55 % denního energetického příjmu Funkcí sacharidů je dodání energie do organismu Z hlediska (ne)zařazení do jídelníčku dětí můžeme sacharidy rozdělit na: vhodné obiloviny, pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, zelenina, luštěniny, ovoce méně vhodné cereální tyčinky bez polevy, čokoláda s vyšším podílem kakaa apod. nevhodné tučné zákusky a moučníky, sladké limonády, bonbony apod.

Glykemický index (GI) Schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu krevního cukru (glukózy) potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu krevního cukru rychleji => vyplaví se více inzulínu => klesá hladina krevního cukru a sacharidy je třeba doplnit u potravin s vysokým GI klesá hladina krevního cukru rychleji než inzulínu, nadměrné množství inzulínu v krvi podporuje ukládání tuku v těle, což může vést k tloustnutí

Faktory ovlivňující GI Kombinace s dalšími potravinami bílkoviny a tuky snižují GI sacharidových potravin Druh škrobu převládající v potravině amylóza GI snižuje, amylopektin zvyšuje Vláknina celozrnné potraviny mají nižší GI, než potraviny z bílé mouky Způsob zpracování potravin čím je potravina pevnější, tím nižší GI např. vařené brambory mají GI 50, bramborová kaše 70 Kyselé prostředí kyseliny GI snižují

Glykemická nálož Celková změna glykémie v krvi po jídle Bere v potaz celkové množství sacharidů v potravě + glykemický index příklad 100 gramů špaget obsahuje 76 g sacharidů 1 porce (150 g) má tedy 114 g sacharidů 114 * (55/100) = 63 => velmi vysoká glykemická nálož Tři základ stupně glykemické nálože nízká: 10 a méně střední: 11-19 vysoká: 20 a více

Skutečný příjem sacharidů v dětské stravě - výsledky průzkumu „Jak jedí české děti“, květen 2007 Do průzkumu zahrnuto cca 500 dětí (3. a 7.třídy) nadbytek energie a základních živin ve stravě, včetně sacharidů doporučené hodnoty sacharidů ve stravě (děti 7-10 let) 209 -230 g skutečnost chlapci – 270 g sacharidů dívky – 250 g sacharidů děti také jedí více sacharidů ve všední den

Závěr Pro dodržování zásad zdravé výživy je důležitá dobrá informovanost o obsahu živin a energie v jednotlivých potravinách nové značení na obalech potravin (GDA) uvádí hodnoty energie, bílkovin, tuků a sacharidů v jedné porci a převedení na počet procent z celkového příjmu doporučeného pro dospělého člověka

Děkuji za pozornost!