Lucie Balášová Sandra Ilkaničová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Kristýna Vitekerová Markéta Fuchsová
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projektové řízení Markéta Drašarová, Josef Dvořáček.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Proč jsem si vybrala toto téma?
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Michal Šperling - EUREDIS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Lucie Balášová Sandra Ilkaničová PROJEKTY

Projekt = skupina koordinovaných aktivit s jasně daným začátkem a koncem za účelem splnění specifických cílů Jeho výsledkem je vytvoření nějakého unikátního produktu nebo služby. Pro projekty je charakteristické, že jsou: nástrojem ke změně nerutinní a jedinečné realizovány lidmi, kteří spolu za normálních okolností běžně nepracují často riskantní a plné nejistoty

Typy projektů Projekty investiční (tzv. tvrdé projekty) - zaměřeny na pořízení investičního majetku - slouží jako nástroj k realizaci výstupů a k naplňování cílů projektu. Např. výstavba hotelu v turisticky atraktivní oblasti. Projekty neinvestiční (tzv. měkké projekty) - zaměřeny na podporu realizace činností, kde je pořizování majetku pouze podpůrnou záležitostí. Např. zavádění nových forem výuky.

Další dělení projektů Podle složitosti: komplexní, speciální, jednoduché Podle aplikačních oblastí: vybudování nové firmy, zavedení nové technologie Podle výsledku: budovy, zařízení, sportovní a kulturní události

Aplikace projektů ve veřejné správě Rekonstrukce zdravotnických zařízení Modernizaci infrastruktury v oblasti zaměstnanosti Národní a regionální podpora cestovního ruchu Rekonstrukce a zpřístupnění památek Revitalizace veřejných prostranství Výstavba a rekonstrukce dětských hřišť

Projektové řízení = proces, ve kterém jednotlivci nebo organizace využívají své zdroje k realizaci projektů (Stejný význam mají výrazy vedení či řízení projektů a anglické označení project management, jehož se běžně užívá i u nás.) Problematikou řízení projektů se zabývá projektový management

Projektový cyklus Tzn. život projektu od jeho vzniku až po uzavření Metodická pomůcka definující základní aktivity, které se musí odehrát v rámci přípravy a řízení projektu Souvislý proces, ve kterém každá fáze poskytuje podklady pro další navazující fázi Řízení projektového cyklu má zajistit celkové zdokonalení – řádné posouzení proveditelnosti, monitoring a hodnocení

Fáze projektového cyklu Identifikace a formulace záměru Příprava projektu a jeho formulace Posouzení a schválení Vyjednávání a financování Implementace a monitoring Hodnocení

SWOT analýza Nástroj strategického rozhodování Účinná pomůcka při přípravě projektu, zejména v počáteční fázi přípravy Kvalitní zpracování SWOT analýzy →vliv na výsledky a úspěch projektu Vnitřní faktory: silné a slabé stránky Vnější faktory: příležitosti a hrozby

Návrh projektu Co? Proč? S kým? Jak? Za kolik? Žadatel by si měl prostudovat příslušnou příručku pro žadatele. Přesný popis výchozího stavu v oblasti, kde se bude projekt budovat. Cílem projektu je dospět z výchozího do ideálního konečného stavu. Vhodné je využít SWOT analýzy.

Projektové aktivity Partneři Rozpis projektových aktivit Projektové aktivity = kroky, které vedou k dosažení vytyčených cílů. Měly by být reálné a uskutečnitelné. Partneři projektu Dva nebo více subjektů, kteří spolupracují při přípravě a následné realizaci projektu. Partneři projekt společně vytvářejí, koordinují, organizačně a administrativně zajišťují, monitorují a vyhodnocují.

Cílové skupiny projektu = skupina lidí, kterou projekt ovlivní, pomůže jim a zlepší jejich postavení ve společnosti. (dlouhodobě nezaměstnaní, návštěvníci města…) Přesné určení cílových skupin = klíčový předpoklad pro získání podpory ze strukturálních fondů EU. Smyslem dotačních programů je „vyvolat aktivitu k řešení okruhu problémů“ Žadatel musí svůj projekt zdůvodnit a dokázat, že je pro společnost vhodný a potřebný.

Projektový tým Řízení lidských zdrojů je nejdůležitější částí projektového managementu. kvalitní a zodpovědný tým = úspěšný projekt - projektový manažer (klíčová osobnost) - asistent projektového manažera - tým specialistů - vlastními zaměstnanci - administrátor

Role žadatele = příjemce dotace, příspěvku či finanční podpory Žadatelem o přidělení příspěvku na ekologické projekty se může stát téměř každý. např. organizace státní správy a samosprávy, nezávislé organizace, výzkumné a vědecké ústavy, právnické a fyzické osoby … Příručka pro žadatele o dotace z OPŽP

Kdo může být žadatelem Přehled typických subjektů, které mohou žádat o dotaci na projekty z OPŽP: nadace a nadační fondy občanská sdružení církve podnikatelské subjekty státní podniky fyzické osoby

Role administrátora = vyhlašovatel dotačního programu → administrátor konkrétního dotačního programu Obvyklými vyhlašovateli veřejných dotačních programů: obce, kraje, regiony soudržnosti, odbory ministerstev, Fond životního prostředí, Czech Trade, sdružení obcí a krajů … Žádost o dotaci = dokument, který předkládáme poskytovateli dotace uvedenému ve výzvě

Aktuálně 01.11.2010 - Ministerstvo životního prostředí České republiky vyhlašuje prostřednictvím Státního fondu životního prostředí výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Od 1. listopadu 2010 do 29. července 2011 Pro individuální a velké projekty Dotace - 4 mld. Kč.

FINANČNÍ ZDROJE NA REALIZACI PROJEKTU Postup při získávání finanční pomoci: - určit vhodný dotační program - ověřit, zda jsme nejen dobrým žadatelem, ale i příjemcem - obrátit se na: - úředníky odborů regionálního rozvoje nebo evropských fondů na městském/obecním/krajském úřadě - Regionální rozvojová agentura, CzechInvest

FINANČNÍ ZDROJE Města a obce Kraje Státní rozpočet - ministerstva → fondy (př. Ministerstvo zemědělství – Státní zemědělský a intervenční fond) Nadace a nadační fondy Finanční mechanismy Dotace EU – fondy EU

Regionální politika a politika soudržnosti Nejvýznamnější aktivita EU Nástroje regionální politiky a fondy EU: Strukturální fondy: - Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) - Evropský sociální fond (ESF) Kohezní fond (KF, Fond soudržnosti)

3 Cíle hospodářské politiky Konvergence Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Evropská územní spolupráce

Operační programy Odvíjejí se od jednotlivých cílů ČR – 24 operačních programů Konvergence - Tematické OP - Regionální OP Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Evropská územní spolupráce Video: http://www.sfzp.cz/sekce/437/video- operacniho-programu-zivotni-prostredi/

Příklad - kauza Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech. Podmínkou k získání dotace je splnění podmínek programu a dokončení realizace opatření po 1. dubnu 2009 u obytných domů. Program Zelená úsporám podporuje opatření v následujících oblastech: - Úspora energie na vytápění - Výstavba v pasivním energetickém standardu - Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody - Dotační bonus Podpora na přípravu a realizaci opatření