I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 9.12.2010 Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM) Projekt, stav řešení, výhled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Advertisements

Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Český rámec kvalifikací Podmínky, souvislosti a možnosti vývoje Jiří Nantl , Praha, MŠMT Diskusní seminář na téma „Proč zavádět ČRK“? Projekt.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Implementace EQAVET v ČR
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM) Projekt, stav řešení, výhled Petr Kolář a tým Q-Ram

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hlavní cíl Q-Ram Projekt vytvoří národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání, jehož prostřednictvím budou formulovány očekávané znalosti, dovednosti a kompetence absolventů vysokých a vyšších odborných škol.

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Motivace a hlavní cíle Q-Ram Motivace závazek ČR vytvořit NRK TV (Bergen 2005); doporučení Evropského parlamentu a Rady Evropské Unie z jasně deklarovat vztah národních rámců kvalifikací k Evropskému rámci kvalifikací pro celoživotní učení (EQF); požadavek na konsolidaci a zpřehlednění sektoru terciárního vzdělávání a proměnu systému akreditací v ČR; požadavek na zintenzivnění dialogu mezi relevantními aktéry terciárního vzdělávání (VŠ, VOŠ, studenti, absolventi, zaměstnavatelé, akreditační komise, experti).

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Motivace a hlavní cíle Q-Ram Zpřehlednit terciární sektor vzdělávání v ČR. Zlepšit prostupnosti studia. Zlepšit podmínky pro evropskou a mezinárodní studentskou mobilitu a zaměstnatelnost absolventů. Umožnit snazší porovnatelnost a přenositelnost titulů. Poskytnout systémový nástroj pro tvorbu a hodnocení programů terciárního vzdělávání. Poskytnout systémový nástroj pro vnitřní i vnější hodnocení kvality. Vytvořit platformu pro diskuzi o žádoucích výstupech terciárního vzdělávání za účasti relevantních aktérů. Zajistit podmínky pro vytváření Národní soustavy kvalifikací na úrovních odpovídajících terciárnímu vzdělávání, včetně propojení počátečního a dalšího vzdělávání. I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

Parametry Q-Ram Projekt schválen Trvání Předpoklad: 07/2009 – 12/2011 Skutečnost: 08/2009 – 12/2011 v jednání je možnost prodloužení do 6/2012 Celkové způsobilé náklady Kč

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Pojem a funkce kvalifikačního rámce Pojem Rámec kvalifikací je druhové vymezení výstupů z učení (znalostí, dovedností a dalších způsobilostí), které musí student prokázat, aby mu byla udělena kvalifikace určité úrovně. Funkce Klasifikační: nástroj pro klasifikaci kvalifikací podle sdílených znaků vztahujících se k úrovni náročnosti učení se. Komunikační: usnadňují porozumění významu a obsahu kvalifikací mezi (zejm. národními) vzdělávacími systémy (a jejich subsystémy). Regulativní: nástroj kurikulární politiky uvnitř vzdělávacího systému.

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Pojem a funkce kvalifikačního rámce Architektura projektu Q-Ram Národní deskriptory vzdělávací výstupy pro jednotlivé úrovně TV v kategoriích odborných znalostí, odborných dovedností a obecných způsobilostí. Oblasti vzdělávání skupiny navzájem si příbuzných studijních oborů VŠ (resp. vzdělávacích programů VOŠ) Deskriptory pro oblasti vzdělávání výstupy z učení, specifikace „jádra kurikula“ pro širší skupiny studijních programů se společnými obecnými cíli vzdělávání Metodika implementace Pilotní implementace

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Klíčové aktivity Q-Ram 1.Vytvoření národních deskriptorů a vymezení oblastí vzdělávání 2.Vytvoření deskriptorů pro jednotlivé oblasti vzdělávání 3.Tvorba metodiky pro implementaci kvalifikačního rámce 4.Pilotní ověření metodiky implementace 5.Vzdělávání 6.Publicita výstupů projektu

Pilotní implementace Vymezení oblastí vzdělávání Vytváření deskriptorů pro jednotlivé oblasti vzdělávání Vytváření metodiky implementace Metodika implementace Metodika implementace Vzdělávání Proškolené osoby Vymezené oblasti vzdělávání Výstupy Deskriptory oblastí vzdělávání Deskriptory oblastí vzdělávání Vstupy Návrh národních deskriptorů Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Národní deskriptory Vytváření konečné podoby národních deskriptorů Individuální projekt národní

Pilotní implementace Vymezení oblastí vzdělávání Vytváření deskriptorů pro jednotlivé oblasti vzdělávání Vytváření metodiky implementace Metodika implementace Metodika implementace Vzdělávání Proškolené osoby Vymezené oblasti vzdělávání Výstupy Deskriptory oblastí vzdělávání Deskriptory oblastí vzdělávání Vstupy Návrh národních deskriptorů Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Národní deskriptory Vytváření konečné podoby národních deskriptorů Listopad 2009

Pilotní implementace Vymezení oblastí vzdělávání Vytváření deskriptorů pro jednotlivé oblasti vzdělávání Vytváření metodiky implementace Metodika implementace rámce Metodika implementace rámce Vzdělávání Proškolené osoby Vymezené oblasti vzdělávání Výstupy Deskriptory oblastí vzdělávání Deskriptory oblastí vzdělávání Vstupy Návrh národních deskriptorů Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Klasifikace oborů vzdělání (ISCED 97 ) Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Existující akreditované studijní obory/ vzdělávací programy Vytváření konečné podoby národních deskriptorů Listopad 2010 Národní deskriptory

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Struktura řízení a řešení Q-Ram Projektový tým (MŠMT) Věcný manažer, finanční manažer, manažer publicity, odborný asistent, asistentka projektu Expertní tým Hlavní odborný garant Petr Kolář Odborný garant pro oblast VŠPetr Noskievič Odborný garant pro oblast VOŠKarel Chadt / Petr Richter Odborný metodický garantJiří Nantl Experti domácí a zahraničníPetr Pabian Petr Černikovský Oponentní expertiV. Dvořáková, V.Mulačová D. Sparling, A.Rauhvargers, J. Scattergood

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Struktura řízení a řešení Q-Ram Pracovní skupiny (celkem 90 expertů) 1. Výchova a vzdělávání 2. Humanitní vědy a umění 3. Sociální vědy, ekonomie, právo 4. Přírodní vědy 5. Technické vědy a technologie 6. Zemědělství a veterinární lékařství 7. Zdravotnictví 8. Bezpečnost 9. Služby a ostatní

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Dosavadní výstupy Ustaveny pracovní skupiny Q-Ram Vytvořena metodika práce a koordinace PS Proběhla úvodní odborná konference Nastavena spolupráce s odb. 24 MŠMT Definice národních deskriptorů pro TV, schválení MŠMT Zpracovány dvě analytické studie (zakázka) Publikace o národních deskriptorech Vymezení a popis oblastí vzdělávání (39)

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Dosavadní výstupy Ustaven tým pro tvorbu metodiky implementace kvalifikačního rámce Osloveny všechny vysoké a vyšší odborné školy – zájem o pilotní implementaci Navrženy oblasti vzdělávání a instituce pro pilotní implementaci kvalifikačního rámce

Oblast vzděláváníNázev školy Psychologie UK, FF UP, FF Historické vědy UJEP, FF Sociální vědy UK, FSV MU, FSS VOŠ Caritas Ekonomie a ekonomika VŠE MENDELU VOŠ živnostenská Přerov VŠH (SVŠ) Strojírenství a metalurgie VŠB-TUO Elektrotechnika VUT VOŠ Sezimovo Ústí Energetika ČVUT Veterinární lékařství VFU Zemědělství ČZU Zdravotnické (nelékařské) obory JČU VOŠ zdravotnická Zlín

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Další postup řešení Oblasti vzdělávání popisy jednotlivých oblastí vzdělávání tvorba deskriptorů OV publikace (2011) zatřídění současných SP do oblastí vzdělávání metodika pro zařazování nových a hraničních oborů do oblastí vzdělávání

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Další postup řešení Implementace návrh zásad implementace na systémové úrovni příprava metodiky implementace na institucionální úrovni Konzultace postupů a výstupů s aktéry AK, reprezentace VŠ, resorty, zaměstnavatelé workshopy s aktéry vytvoření společného grémia „Sbor expertů Q-Ram“

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Další postup řešení Ukotvení Q-Ram v systému Schvalování výstupů na úrovni MŠMT Novelizace vyhlášky – obsah žádosti o akreditaci SP –kodifikace národních deskriptorů Novelizace zákona o VŠ / nový zákon o TV –akreditace oblastí vzdělávání –programy krátkého cyklu (transformace VOŠ) Po ukončení projektu Q-Ram Sebecertifikace (MŠMT) Plošná implementace kvalifikačního rámce

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Synergie s dalšími IPn v oblasti TV 1.Nový systém akreditací v TV synergie s projekty Reforma, Kvalita 2.Vytvoření podmínek pro transformaci VOŠ synergie s projekty Reforma, Kvalita vazba na Národní soustavu kvalifikací

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Synergie s dalšími IPn v oblasti TV 3.Postavení rigorózních zkoušek v rámci kvalifikací TV synergie s projekty Reforma, Kvalita 4.Výuka komunikace vědy na VŠ synergie s projektem Podpora tech. a přírod. Oborů 5.Systém doktorského studia na VŠ synergie s projektem Mezinárodní audit VaVaI

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Děkuji Vám za pozornost!