Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
„EU peníze středním školám“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Ovoce – Význam ve výživě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 2. Téma:Odborné.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Zdroj obrazového materiálu
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_332 Datum: 30.11.2012 Anotace: Ovoce

OVOCE poživatelné plody nebo semena chemické složení: voda – až 90% (nízká údržnost) sacharidy – GLU, FRU vitamíny – C, skup. B, A (karoten), E (ořechy) minerální látky – K, Na, Mg, Ca, P vláknina – důležitý pektin (marmelády, cholesterol) organické kyseliny (citrónová, vinná, jablečná – chuť) fenoly – svíravá chuť, zbarvení používá se: čerstvé – po sklizni nebo skladování zpracované – konz. (kompoty, marmelády, džemy, povidla, protlaky, sušené, proslazené, v lihu, chlazené ---> ztráta BH, zvýšení EH

Rozdělení ovoce vyšší trvanlivost, výroba pektinu 1. jádrové – jablka, hrušky, kdoule, aronie, jeřabiny vyšší trvanlivost, výroba pektinu 2. peckové – třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, nižší trvanlivost, bohaté na cukr – pálenky (některé bobtnavé hemiceulózy váží vodu --> průjem, jádra jedovatá – v žaludku se uvolňuje kyanovodík) 3. bobulové – rybíz (nejvíc C), angrešt, jahody, maliny, ostružiny, hrozny, borůvky, brusinky (kys. benzoová), šípky vyšší obsah C, pektiny, nízká trvanlivost 4. skořápkové – ořechy, mandle, jed. kaštany až 60 % tuku (eMK) 5. citrusové – citrony, pomeranč, pomelo, mandarinky, grapefruity vysoký obsah C, kůra ošetřena bifenyly – omýt 6. importované

Kuchařské využití: Ovoce se v gastronomii využívá na přípravu: studených polévek hlavních jídel moučníku výrobků studené kuchyně Úkol: Ke každé skupině pokrmů napište alespoň 5 názvů jídel, při jejichž přípravě se ovoce použije. Vycházejte ze znalostí z TEC, praktických zkušeností, Receptur teplých pokrmů či internetu Recepty online: Recepty | Kuchařka | Jídla | Nápoje | Gastronomie

LITCHI plody  tři až pět centimetrů, tuhá drsná slupka - většinou červená, přezráním získávají hnědou barvu a ztrácejí výbornou chuť podává se: čerstvé - jako stolní ovoce mírným tlakem prstů odstraníme slupku - do salátů, dezertů, sorbetů, nápojů - kandované (zákusek k čaji, Čína) - podušené v másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek i jako doplněk k masitým a rybím pokrmům Obr.1 Litchi [3]

[1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1 [1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1994. [2] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320- 23-5. [3] MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Exotické ovoce na našem stole, řada 365. Praha: Merkur, 1993. ISBN 80-7032-050-8.