Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Úloha výživy v nemocnici Dietní systém
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Dietní systém Mgr. Jana Spáčilová.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Prezentace – výklad učiva
Energetická hodnota dětské výživy
Diety.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0319Diety Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s různými druhy diet Klíčová slova Dieta Datum 30. 11. 2012 www.zlinskedumy.cz

Dietní stravování -dietologie Je to obor o výživě člověka a zabývá se problematikou výživy a stravování, které vyžaduje již přesné určení vhodných a nevhodných druhů potravin. Přesnější definice je to věda o potravinách, nutrientech (živinách) a dalších substancích v potravinách, o jejich účinku, interakcích, vyváženosti ve vztahu ke zdraví a nemoci.

Dieta kašovitá (dieta č. 1) Základ diety kašovité je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta je přechodná. Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do kašovité formy. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Stravu podáváme 5 x denně. Dietu podáváme při akutním stádiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Delší dobu po poúrazových změnách v dutině ústní, při poleptání jícnu, stenóze (zůžení) jícnu, karcinomu jícnu, tonzilektomii (výnět mandlí).

Dieta šetřící (dieta č. 2) Základ diety šetřící je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta by se měla dodržovat dlouhodobě Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Podává se při funkční žaludeční dispepsii, chronické gastritidě, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku. Dále pak při chronických chorobách jater, zánětu tlustého střeva v klidovém období bez průjmů, vleklé pankreatitidě a infarktu myokardu v pozdějším stádiu.

Dieta racionální (dieta č. 3) V nemocnicích se pod označením dieta č. 3 podává zpravidla racionální strava. Je vhodná pro pacienty s ortopedickým, plicním, nosním, ušním a dalším onemocněním, při kterém není léčen zažívací trakt nebo léčena metabolická funkce organismu.

Dieta s omezením tuků (dieta č. 4) Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.

Dieta s omezením zbytků (dieta č. 5) Dieta s omezením zbytků (bezezbytková dieta) by měla obsahovat 9500 kJ (energie), 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit.C Je to strava plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, podáváme 5 x denně, vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky. Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny, je snížen vit. C, který se snažíme dodávat medikamentózně. Omezujeme podávání mléka, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, je zde však individuální snášenlivost, někdy podáváme i druhou večeři – vyjímečně. Podává se při akutním střevním kataru v období ústupu průjmu, při chronickém střevním kataru, při vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží, při chronických průjmových onemocněních.

Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6) Dieta s omezením B-neslaná Základem ledvinové diety je snížit bílkoviny na polovinu běžné dávky. Nutno zajistit přívod bílkovin plnohodnotných, to je bílkovin živočišného původu. Snažíme se omezit přívod bílkovin rostlinných. Stravu připravujeme neslanou. Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso zařazujeme 1 x denně v poloviční dávce to je 50 g. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy a to většinou zařazujeme na druhou večeři. Indikace nízkobílkovinné ledvinové diety Ledvinová onemocnění

Dieta nízkocholesterolová (dieta č. 7) Dieta nízkocholesterolová je dlouhodobá, podstatou je pravidelný příjem stravy, který zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání v okamžiku, kdy člověk pociťuje hlad. Stravu podáváme častěji až 6 x denně, proto je vhodné uvést do jídelního lístku i druhou večeři, na kterou zařazujeme nejčastěji malé množství ovoce nebo zeleniny. Strava nízkocholesterolové diety je plnohodnotná, to znamená, že, správná sestava jídelního lístku zajistí optimální množství živin - bílkovin, tuků, sacharidů, nerostných látek i vitamínů. Při přípravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, grilování, opékání nasucho nejlépe na teflonové pánvi. Nepoužíváme smažení. Povolenou dávku oleje dáváme až do hotových pokrmů, již je zbytečně nevystavujeme tepelnému zahřívání.Takto používaný olej má potom ochranný účinek na cévy. Indikace Dietu podáváme při hyperlipoproteinemii, při ateroskleróze, při angině pectoris, po srdečním infarktu v pozdějším stádiu, po mozkové cévní příhodě.

Diabetická dieta (dieta č. 9) Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Strava má být plnohodnotná, pestrá. U diabetické diety by mělo být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci. Indikace Diabetes mellitus - úplavice cukrová, cukrovka, diabetes

Redukční dieta (dieta č. 8) Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Hlavní zásadou redukční diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále se vylučují ze stravy volné tuky a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky Indikace Redukční dieta se nasazuje při obezitě + obezita spojená s jinými zdravotními problémy např. diabetes.

Dieta neslaná šetřící (dieta č. 10) V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod. Do této diety se zařazují potraviny, které obsahují větší množství draslíku (zelenina, ovoce - meruňky, banány, mouka, rýže, brambory, těstoviny, med, tvaroh, oleje, tuky). Vhodné je zařadit 1 - 2 dny v týdnu odlehčovací dny. Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer...). V dietě se nedoporučuje potraviny upravovat smažením, vylučujeme přepalovaný tuk. Tuk dáváme do hotových pokrmů. Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, chutná. V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod. Indikace Dieta se podává při chorobách srdce a cév v období dekompenzace (při srdečním selhání). Dále při chorobách, při nichž dochází k zadržování tekutin v těle např: v těhotenství tvoří-li se otoky (těhotenská gestóza). Při nefrotickém syndromu, při maligní formě hypertenze

Dieta výživná (dieta č. 11) Předepisuje se pacientům, u kterých je potřeba zvýšit energetickou hodnotu na 12000 kJ za den a biologickou hodnotu na 105g bílkovin, 80 g tuků a 420 g sacharidů za den. Dieta výživná se řídí pravidly racionální stravy. U těchto pacientů je potřeba zvýšit tělesnou hmotnost, kterou předtím ztratily v důsledku onemocnění nebo léčby, především onkologické. Strava se podává 6 x denně, tudíž podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla. Může to být jogurt nebo šlehaný tvaroh nebo pečivo s máslem a sýrem doplněné zeleninou. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předcházeli případnému nežádoucímu přejídání, ale potraviny a pokrmy zařazujeme do jídelního lístku častěji a snažíme se zvýšit dávku bílkovin jako masa, mléka a mléčných produ

Speciální diety Speciální diety podáváme v případech, například kdy mohou nemocní přijímat potravu jen v tekuté formě, ale zároveň je třeba docílit zvýšený energetický příjem. K dalšímu zvýšení energetického obsahu je možno dietu doplňovat glukózou nebo jinými preparáty podávanými jako intravenózní infuze. Dále se zde vyskytují diety, které podáváme pacientům v akutním stavu infekční hepatitidy, zánětu žlučníku, v prvních dnech po cholethiatickém záchvatu, v prvních dnech po cholecystektomii, pacientům s akutní nekrózou pankreatu v prvních dnech po absolutní hladovce nebo u pacientů v akutním období infakrtu myokardu. Dále sem můžeme zařadit speciální dietu, která se podává při celiakii v dětském věku a u dospělých při sprue. Dieta s přísným omezením tuku se hodně vyskytuje v nemocničním zařízení. Předepisuje se po předchozí postupné realimentaci, eventuálně při dispeptickém syndromu, při chronické pankreatitidě.

Jaké druhy diet známe: Dieta kašovitá Dieta šetřící Dieta racionální Dieta s omezením tuků Dieta s omezením zbytků Dieta nízkobílkovinná Dieta nízkocholesterelová Dieta diabetická Dieta redukční Dieta výživná Speciální diety

Použité zdroje http://www.dietologie.cz/dieta/zakladni-dieta/kasovita-dieta/zasady-diety-kasovite-dieta-c-1.html