Ochrana dřeva – impregnace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Advertisements

Smíšené a listnaté lesy
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Stromy.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
Autor výukového materiálu:
Les.
Vliv makroskopické stavby dřeva na hustotu dřeva.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Památné stromy.
Lesy jako zdroj včelí pastvy
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Mechanické vlastnosti dřeva
POZNÁVAČKA ROSTLIN A HUB.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Co si pamatuji z prvouky?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Rostliny.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Dřevo, příčný řez jádrovým kmenem Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pila „KATR“. Řez kmenem stromu Dřívější pily – skanzen Veselý kopec.
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jaroslav Bartl ČísloVY_32_Inovace_3301 NázevEkosystém les Téma hodinyOhleduplné chování k přírodě.
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nekovové technické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Slova nadřazená Slova podřazená K ŘADĚ SOUŘADNÝCH SLOV NAJDI SLOVO NADŘAZENÉ vrabec, špaček, sýkora, čáp, datel, kachna číslice školní potřeby dopravní.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
VEGETAČNÍ PÁSY.
Společenstva lesů - stromy
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Ruský obrázkový slovník XXXIV Stromy – Дерево
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_61_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Prvouka pro 2. tř. Stromy v lese III/2 18.
Dřeviny, nauka o dřevinách
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
14. f Vegetace mírného pásu
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_03_Les_stromy
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Ochrana dřeva – impregnace Trvanlivost dřeva závisí na různých činitelích. Nejčastější ohrožení dřevokaznými houbami a hmyzem. Ne méně nebezpečný je oheň. Na dřevo působí atmosférické činitele – teplota, voda.

Odolností nazýváme schopnost dřeva odolávat poškození působením fyzikálních, chemických a biologických činitelů. Odolnost závisí na druhu dřeviny, na jeho složení (obsah pryskyřice a tříslovin) a anatomické skladbě. Odolnost proti fyzikálním činitelům. Na vzduchu v suchém prostředí je dřevo značně odolné. Zcela ponořené pod vodu, trvanlivost téměř neomezená.

Odolnost proti chemickým činitelům Odolnost proti chemickým činitelům. Účinkem kyselin a zásad se dřevo postupně rozkládá. Rychlost závisí na druhu dřeviny, druhu chemického činitele, jeho koncentraci a době působení. (Při slabě alkalickém prostředí se dřevo téměř neporušuje, ale způsobuje korozi jiných materiálů Fe. Některé organické kyseliny – octová, mléčná nepoškozují dřevo ani při vysokých koncentracích). Jehličnaté dřevo má větší odolnost proti působení kyselin než dřevo listnaté. Nejodolnější modřín. Jádrové dřevo odolnější než bělové.

Odolnost proti biologickým činitelům (houby, hmyz) Je dána obsahem pryskyřic a tříslovin. Borovice odolnější než smrk nebo jedle. Dub než jasan. Tyly (výrůstky do cév) zvyšují odolnost dřeva, ale ztěžují impregnaci ( bukové jádro). 1 - tyly 2 – dřevní parenchym 3 – dřevní vlákno

Z hlediska odolnosti lze dřeviny rozdělit: velmi odolné s trvanlivostí více něž 25 let (tis, kaštan jedlý, dub, jilm habrolistý), odolné s trvanlivostí 10 – 25 let ( borovice, limba, modřín, olše) málo odolné ( bříza, buk, osika, javor, jasan, topol). Závisí na věku stromu, objemové hmotnosti a na poloze ve kmeni.