Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma DŘEVO Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Dřevo Témata: Dřevní materiál Vybrané vlastnosti dřeva Hustota dřeva
Dřevo pro stavby Suché dřevo, impregnace Dřevěné tvarovky pro trubky Palivové dřevo

5 Dřevní materiál Je to přírodní hmota získávaná ze stromů a keřů. Největší množství dřeva se získává z kmene. Množství dřeva získávané z větví a kořenů je podstatně menší. Každý rok přibývá jedna vrstva dřeva, která se nazývá letokruh. Na jaře se při růstu dřeva vytvářejí velké a řídké buňky, které mají světlejší barvu. V létě a na podzim se vytvářejí užší buňky a vzniká tmavší a tvrdší vrstva dřeva.

6 Vybrané vlastnosti dřeva
Druh dřeva Hustota (kg/m3) Pevnost v tlaku (MPa) Pevnost v tahu po směru vláken kolmo k vláknům Smrk 0,45 45 5 80 Buk 0,65 10 100 Dub 0,75

7 Hustota dřeva Většina dřeva těženého v ČR má hustotu okolo 0,4 - 0,6 kg/dm3. Extrémní hustotu mají některá dovážená dřeva, nejlehčí 0,12 kg/dm3, nejtěžší přes 1 kg/dm3. Dřeva upravená v polotovary typu překližky, lisovaná vrstvená dřeva a další mohou mít hustotu i 1,5 kg/dm3. U nás se nejvíce používá dřevo z těchto stromů: smrk, modřín, buk, dub, jedle, borovice, lípa, topol, olše, bříza, javor, jilm, jasan, osika, třešeň, jabloň, ořech, švestka a hruška. Dříve se dováželo hodně dřeva z tropických krajin. Dovozové dřevo je např. ze stromu s názvem teak. Z tohoto dřeva se vyrábějí umyvadla.

8 Dřevo pro stavby Výrobky ze dřeva určené pro stavební účely se rozdělují na kulatinu a řezivo. Kulatina je kmen stromu zbavený větví a kůry. Do řeziva patří desky, fošny, hranoly, trámy a další polotovary vyrobené pořezáním kmene stromu. V současné době je dřevo často nahrazováno umělými hmotami a jinými materiály.

9 Suché dřevo, impregnace
Pro zpracování a výrobu je zapotřebí dřevo vysušené. Doba sušení závisí zejména na teplotě vzduchu, rychlosti proudění vzduchu, vrstvě skladovaného dřeva atd. Za dobrých podmínek lze během dvou let docílit snížení obsahu vody v dřevní hmotě na cca %. Pro výrobu nábytku musí být použito dřevo s vlhkostí maximálně 10 %. Toho se dosáhne sušením po delší dobu nebo umělým vysoušením v sušárnách dřeva. Proti zpětnému přijímání vlhkosti a proti hnilobě se dřevo chrání impregnací. Je to napouštění dřeva speciálními látkami, které prodlužují jeho životnost nebo zlepšují vlastnosti.

10 Dřevěné tvarovky pro trubky
Skladování potrubí má své zásady. Pro sklady a výrobce plastových nebo jiných potrubí velkých průměrů se vyrábějí dřevěné tvarované hranolky.

11 Palivové dřevo Vzhledem k rostoucím cenám energií a paliv, se stále zvyšuje poptávka po palivovém dřevu. Tímto dřevem se topí v kotlech, krbech, kamnech nebo ve sporácích. Dřevo musí mít vlhkost 10 – 15 %, jinak má malou výhřevnost, špatně hoří a saze více zanášejí kouřovody a komín.

12 Kontrolní otázky: 1. Jak se získává dřevní materiál?
2. Které jsou nejdůležitější vlastnosti dřeva? 3. Ze kterého dřeva se vyrábějí umyvadla? 4. Jaký je rozdíl mezi kulatinou a řezivem? 5. K čemu se využívá dřevo v instalatérské praxi?

13 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google