Obrana proti dopadům hospodářské krize – vývoj platební morálky a kredibility podnikatelských subjektů v roce 2012 Martin Růžička Praha, 11. října 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Advertisements

Představení společnosti
Trendy finančních produktů ČLFA
Realitní kancelář Kuk Zadavatel: Ing. Ivana Němečková Student: Kristýna Lejsková Obor na třída: L/51 Podnikání, P2 Školní rok: 2012/2013.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Pojištění krátkodobých pohledávek se splatností do dvou let Mezinárodní strojírenský veletrh Brno
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Česká spořitelna – banka pro franchising!
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Praktické zkušenosti z oblasti agenturního zaměstnávání Luboš Rejchrt Viceprezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Konference Agenturní zaměstnávání.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
INSPIRING CONFIDENCE Creditinfo Czech Republic Insolvence a jak jim předcházet 12. května 2011.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
1 NOVÉ ŠANCE PŘI FINANCOVÁNÍ EXPORTU Pavel Svěrák Head Export & Trade Finance Praha
Pojištění firemní flotily DEN S FLEETEM
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
© Creditreform-Group Pracovní snídaně: Škola řízení pohledávek Hotel Jalta, Praha 1,
Ruská federace x WTO a OECD
…zabezpečování pohledávek … aneb principy pojištění pohledávek Ing. Martin Růžička Country Manager Coface v ČR
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Vládní program na podporu exportu
Transkript prezentace:

Obrana proti dopadům hospodářské krize – vývoj platební morálky a kredibility podnikatelských subjektů v roce 2012 Martin Růžička Praha, 11. října 2011

2 Cyklický vývoj a platební selhání

3 Proč má Coface co říci k platební morálce? ●Pojišťovna pohledávek ●Krytí ztrát svých klientů ●Pravděpodobnost nezaplacení ●Riskování vlastních financí ●Pojistná sazba = Sázka na riziko nezaplacení ●Platební morálka = rizikový indikátor důležitý pro odhad vývoje pravděpodobnosti selhání a ceny pojistného ●Databáze informací o rizicích ●Hodnocení rizik portfólia pohledávek

4 Coface - historie 1946 Coface založena v Paříži, jako specializovaná státem vlastněna exportní úvěrová pojišťovna, nabízející vlastní produkty a státní záruky pro francouzské exportéry 1991 vznik Coface v ČR – kredibilita podnikatelských subjektů 1991 mezinárodní expanze 1994 privatizace Coface 2007 zahájení pojišťování pohledávek v ČR

5  finanční rating Coface Fitch: AA- Stabilní výhled Moody's: A2 Stabilní výhled  mezi top 3 pojišťovnami pohledávek  # 5 správa pohledávek /inkasní agentura  # 7 informační agentura  více než zaměstnanců  klientů  přes 45% z 500 největších světových korporací jsou klienty Coface  působí ve více než 100 zemích  ATLAS - data o společnostech Coface dnes – silný a spolehlivý globální hráč Po 66 letech úspěšné expanze:

6 Coface globálně v pojištění pohledávek za rok 2010 EUR 374 mld.pojistné krytí (= 9 x státní rozpočet ČR) 250upisovatelů rizika kreditních rozhodnutí denně 86%spokojených klientů v pojištění pohledávek více než 90%spokojených klientů využívajících inkasní služby více než 90%spokojených klientů s relationship managementem EUR 1,6 mld.výnosy - zasloužené pojistné

7 Riziko země, riziko odvětví, podnikatelské klima  Riziko země Coface hodnotí riziko země z pohledu průměrného rizika neplacení podnikatelským subjektem v dané zemi. Kombinuje přitom pohledy ekonomické, finanční a politického rizika, platební zkušenost Coface a hodnocení podnikatelského klimatu dané země. Škála 7 stupňů : A1 až A4, B, C, D Hodnocení rizik země se pravidelně aktualizuje pro 155 zemí. Dostupné zdarma na v sekci Country Risk and Economic Researchwww.coface.cz  Riziko odvětví  Podnikatelské klima Coface hodnotí riziko odvětví z pohledu průměrného rizika neplacení podnikatelským subjektem v daném odvětví, z pohledu vývoje odvětví a finanční situace subjektů. Coface hodnotí podnikatelské klima v závislosti na hodnocení transparentnosti podnikatelského subjektu, z pohledu institucionálního rizika a právního prostředí pro vymáhání pohledávek. Ratingy odvětví v rozdělení na 15 samostatných odvětví jsou k dispozici na v sekci Country Risk and Economic Research, hodnocení podnikatelské klima pak tamtéž na každou hodnocenou zemi.

8 Metodika hodnocení rizika země

9 Hlavní scénář - významné zpomalení v 2012  2 hlavní faktory scénáře zpomalení: politický nesoulad v USA a prohloubení dluhové krize v EURO zóně

10 Východiska a výhled ekonomiky na rok 2012

11 Východiska a výhled ekonomiky na rok 2012

12 Od problémů zemí k problémům podnikatelských subjektů Vyšší náklady na financování Úvěrová obezřetnost Přímý dopad vládních úsporných opatření – vyšší daně, omezení podpory podnikání, dotací apod. Nepřímý dopad vládních úsporných opatření snížení spotřebitelské poptávky Platební problémy veřejnoprávních institucí a státem vlastněných firem Převodové můstky:

13 Payment incident index Pojišťovna pohledávek Coface sleduje platební selhání pojištěných odběratelů = hlášené pojistné události: Celosvětově cca 2 mil. pojištěných odběratelů Klienti mají povinnost hlásit nezaplacenou pohledávku do 60 dnů po splatnosti Coface Payment Incident Index: Základem indexu je počet hlášených pojistných událostí na 1000 pojištěných odběratelů z dané země za posledních 12 měsíců Index je kalibrován – 100 bodů = globální index na konci 1995

14 Payment incident index vývoj /2010 (first six months) 7% 10% 28% 29% 71% 12% 0%10%20%30%40%50%60%70%80% Ireland Spain Greece Italy Portugal WORLD Evolution of payment incidents (%)

15 Statistická data

16 -Každý pátý úpadek je způsoben nezaplacenými pohledávkami -Pohledávky představují v průměru 30 až 40 % veškerých aktiv - Pozdní platby zvyšují náklady - Pohledávky po splatnosti snižují ziskovost imobilizují hotovost dodavatel sehrává roli banky, avšak zadarmo Souvislosti

17 Coface - real life business partner Coface - poskytovatel komplexního řešení pohledávek Kreditní informace Inkaso/správa pohledávek Pojištění pohledávek

Proč pojištění s Coface? 18  Důsledná prevence a kompenzace ztrát z nezaplacených obchodů  Vlastní zdroje kvalitních kreditní ch informací  Vlastní inkaso pohledávek  Globální pokrytí trhů  Největší databáze kreditních informací v regionu střední a východní Evropy  Inkaso pohledávek v ceně pojistného  Pojištěné pohledávky znamenají snazší cestu k bankovním úvěrům (BASEL II) BENEFITY Pojištění pohledávek

19 Děkujeme za pozornost Jsme Vám k dispozici na adrese: COFACE CZECH I.P. Pavlova 5, Praha 2 Tel.: