Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
sociální psychologie Škola:
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Sociologický výzkum.
Vlastnosti motorických testů a baterií
Analytické metody výzkumu
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
v pedagogické diagnostice
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
Metody pedagogické diagnostiky
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Pedagogická diagnostika
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií PSY252 Statistická analýza dat II Seminář 7 - Reliabilita.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Dotazník, škály
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Základy pedagogické metodologie
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Pozorování, rozhovor
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Úvod do psychologie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Úvod do psychologie
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Výzkumné metody v psychologiI
Kristýna Balátová Diagnostické metody v SP Etika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Mixed methods design (MMD)
Principy testování a měření
Metody psychologie.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Diagnostické metody.
Základy pedagogické metodologie
Úvod do psychologie II. přednáška
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky Kristýna Balátová

Metody obecně - Metody zkoumání a pravidla vědeckého použití těchto metod určuje metodologie - Rozlišujeme metody zjišťování faktů a metody zpracování faktů - Metody zjišťování faktů jsou: a) badatelské = poznávací b) diagnostické - Metodou zpracování faktů je především statistika

Poznávací metody 3 skupiny: Objektivní metody – pozorování, extraspekce (extrospekce)= posuzujeme osoby po různých stránkách a zkoumáme jeho reakce na podněty a v rozličných situacích Subjektivní metody – introspekce (=sebepozorování), rozhovor, dotazník = poznáváme člověka na základě jeho výpovědi o sobě samém. Takto zjišťujeme především názory a postoje zkoumaných osob

c) Projekční (nebo také projektivní) metody – zkoumáme zkušenosti, zážitky, zájmy, schopnosti, touhy, postoje osob

Diagnostické metody Obecný název pro proceduru, s níž se pracuje v rámci diagnostiky Třeba dodržet validitu a reliabilitu V rámci každé diagnostické metody lze najít výzkumný nástroj (př. dotazník pro rodiče) /nebo si jej lze případně vytvořit sám/ (- vlastní otázky a témata rozhovoru);

Diagnostické metody: Pozorování Interview (rozhovor) Anamnéza Analýza produktů lidských činností Dotazníky (viz diagnostické testy) Škály (viz diagnostické testy)

Validita a reliabilita měřícího nástroje Validita (=platnost, schopnost měřícího nástroje, že měříme, zjišťujeme, co měřit, zjistit máme)- stupeň validity (méně X více validní) Reliabilita (čili spolehlivost, přesnost měřícího nástroje, že naměříme, co měřit máme) (vysoká X nízká reliabilita); - je takové měření, které nám při opakované aplikaci dává shodné výsledky, pokud se ovšem stav pozorovaného objektu zatím nezměnil

Druhy validity Konstruktová validita: teoretické otázky existence nějakého rysu zda je konstruován test hypotéz (měřící nástroj) logicky spojujících zkoumanou vlastnost s technikou měření (jiný měřící nástroj), kterou používáme Obsahová validita: Do jaké míry je obsah měřícího nástroje v souladu s obsahem ve zjišťované oblasti Posudek expertů na danou oblast obsah testové situace a chování osoby v testové situaci

Kriteriální validita: (patří sem souběžná + prediktivní validita)- míra shody mezi výsledky měřícího nástroje a výsledky jiného měření podle známého, ověřeného kritéria Prediktivní validita porovnává předpověď založenou na testovaném měření se skutečnými výsledky

Souběžná validita: testována tak, že měření téže vlastnosti je prováděno dvěma nebo více postupy můžeme například použít formulace nepřímých otázek a kombinovat s projekčními nebo přímými otázkami čím větší je shoda mezi těmito různými přístupy, tím je pravděpodobnější, že náš přístup je validní

Interní validita: vlastnost výzk Interní validita: vlastnost výzk. nástroje a postupů při měření (včetně zpracování jeho výsledků) Externí validita: do jaké míry je možno výsledky měření uskutečněného v jedné situaci (čase, podmínkách, prostředí) zevšeobecnit na jiné situace (čas, podmínky, prostředí)

Reliabilita Test-retestová reliabilita (opakování měření): test se dá stejné skupině osob dvakrát po sobě (x a x’) odhad reliability: korelace výsledků 1. a 2. měření Reliabilita paralelních forem (ekvivalentní formy měřícího nástroje):  Současná administrace dvou forem jednoho testu účel: snaha o překonání vlivu paměti u test-retestové reliability problém: jak zajistit skutečnou paralelnost obou forem odhad reliability: korelace výsledků obou forem

Split-half reliabilita (vnitřní konzistence, homogenita položek; půlení měřícího nástroje): Administrace testu jako celku a následně jeho rozdělení na dvě poloviny další problém: zajištění skutečné stejnosti polovin odhad reliability: korelace mezi oběma polovinami Shoda mezi posuzovateli: Daný výzk.nástroj použijí nezávisle na sobě dva posuzovatelé- výsledky se srovnají- míra shody + nutné zacvičení pozorovatelů

Literatura DUŠEK, K., VEČEŘOVÁ-PROCHÁZKOVÁ, A. Diagnostika a terapie duševních poruch. Praha: Grada, 2010. ISBN 978- 80-247-1620-6. (strany: 28-40) SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-327- 7. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-050- X. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367- 706-0. SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-566-0. URBÁNEK, T., DENGLEROVÁ, D., ŠIRŮČEK, J. Psychometrika. Měření v psychologii. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-836-4. (strany: 13- 151, 204- 255) VÁGNEROVÁ, M., KLÉGROVÁ, J. Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2008. ISBN 978-80-246-1538-7. Tyto materiály nejsou určeny k publikaci ani k dalšímu šíření bez souhlasu autora. Slouží jako učební pomůcky pro studenty Diagnostických metod!!!