Elektromagnet a jeho užití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití - test
Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole elektrického proudu
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Co už víme o elektrickém proudu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická.
Využití elektromagnetu
32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Fyzika Magnet.
Magnetická indukce magnetování
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
Magnetické vlastnosti látek
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromagnetická indukce
zpracovaný v rámci projektu
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Elektromagnetická indukce
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
MAGNETIZACE LÁTKY.
Magnetizace látky.
Magnetické materiály v technické praxi
Magnetizace látky. To bych se trhal rekordy, kdybych byl magnetem. Ale jak se jím stát ?
Magnetické pole Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
Elektromagnetická indukce
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetické jevy
Magnetická indukce magnetování
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektromagnet a jeho užití (Učebnice strana 138 – 140) Prochází-li cívkou elektrický proud, v okolí cívky vzniká magnetické pole. Přiblížíme-li cívku, kterou prochází elektrický proud, k drobným hřebíčkům, bude cívka hřebíčky přitahovat. 1,5 4,5 Magnetické pole cívky můžeme zesílit, vložíme-li do cívky tyč z magneticky měkké oceli, tak zvané jádro cívky, které se stane dočasným magnetem. Vytvoříme tak elektromagnet. Nejdříve použijeme nižší napětí zdroje. Pokus zopakujeme s vyšším napětím zdroje. Při zvýšení napětí unese pól elektromagnetu více hřebíčků.

Cívka s jádrem z magneticky měkké oceli se nazývá elektromagnet. Magneticky měkká ocel vložená dovnitř cívky s elektrickým proudem se stane dočasným magnetem. Cívka s jádrem z magneticky měkké oceli se nazývá elektromagnet. Kolem elektromagnetu vzniká elektrické pole jen pokud cívkou prochází elektrický proud. Pokud cívkou elektrický proud neprochází, magnetické pole zaniká. Kolem trvalého magnetu je magnetické pole stále. Vyměníme-li svorky zdroje napětí, vymění se póly magnetu. Póly trvalého magnetu jsou stálé, nelze je zaměnit. Čím větší proud prochází cívkou, tím silnější je magnetické pole elektromagnetu. Magnetické účinky magnetického pole trvalého magnetu nelze zesílit ani zeslabit, jsou stále stejné.

Pro své vlastnosti mají elektromagnety rozsáhlé využití Pro své vlastnosti mají elektromagnety rozsáhlé využití. V praxi se používají mnohem častěji než magnety trvalé. Využívají se k třídění šrotu – pomocí silného elektromagnetu se oddělí železo a ocel od jiných kovů, železné rudy od příměsí, které nejsou feromagnetické. Magnetické pole cívky se využívá i k výrobě trvalých magnetů – do dutiny cívky se vloží jádro z magneticky tvrdé oceli, které se zmagnetuje. Elektromagnety se využívají i v lékařství, například k odstranění nečistot obsahující železo z rány, ale i k vyšetřování a rehabilitačním a léčebným účelům. Velký význam mají elektromagnety v elektrotechnice, využívají se v řadě přístrojů a zařízení. Jedním z těchto zařízení je elektrický zvonek.

Hlavní součásti elektrického zvonku: zvonek palička elektromagnet pružina jádro cívky šroubek kotva Kotva je propojena přes cívku, baterii a tlačítko se šroubkem. tlačítko

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 140 – 141. Jak zvonek funguje? Uzavřeme-li tlačítkem elektrický obvod, začne obvodem procházet elektrický proud. Jádro cívky elektromagnetu z magneticky měkké oceli se zmagnetuje. Zmagnetované jádro přitáhne kotvu a palička narazí na zvonek. Přitažením kotvy k jádru se však přeruší elektrický obvod u dotykové pružiny. Po přerušení proudu přestane být jádro cívky zmagnetované a kotva se vrátí do původní polohy. Tím se však znovu uzavře elektrický obvod u pružiny a děj se opakuje. Při stisknutém tlačítku se obvod přeruší a uzavře automaticky několikrát za sekundu, opakované nárazy paličky zvonek rozezvučí. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 140 – 141.