Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a."— Transkript prezentace:

1 Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná

2 Cívka (navinutý vodič na kovovém jádře),kterou prochází proud, se chová jako magnet. Říká se jí elektromagnet.

3 Elektromagnet pohybuje paličkou, která cinká v elektrickém zvonku. Také v elektrickém zvonku je elektromagnet.

4 Elektrický zvonek zvon palička cívka

5 Jak zvonek pracuje Když připojíme zvonek ke zdroji elektrického proudu, cívka se změní v elektromagnet. Elektromagnet přitáhne paličku, která cinkne o zvon. Tím se ale přeruší elektrický obvod a palička odskočí.

6 Tím se ale přeruší elektrický obvod a palička se vrátí zpět. Obvod se opět uzavře a palička klepne o zvon. A tak pořád dokola pokud je zvonek připojen (mačkáme tlačítko).

7 Ve kterém zvonku elektromagnet PŘITAHUJE a ve kterém NEPŘITAHUJE paličku? NEPŘITAHUJEPŘITAHUJE 1 2

8 Ukaž, kudy jde elektrický proud od pólu k pólu Ukaž místo, kde došlo k přerušení obvodu.

9 Použité zdroje: Literatura: Macháček Martin: Fyzika pro 9. ročník Zvláštní školy, Nakladatelství SEPTIMA, Praha 1996 Foto – vlastní archiv autora


Stáhnout ppt "Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a."

Podobné prezentace


Reklamy Google