1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Síťové prvky.
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
Digitální reprezentace
Brána firewall a její využití
Připojení k internetu.
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
OLE-onlinelearning Studium odkudkoli a kdykoli
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
Módy bezdrátového připojení
Internetové telefonování
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Elektronická komunikace
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Elektrotechnika Přenosová technika
2 Jan Tomíšek Nová organizace služeb 3 Základní typy služeb poskytovaných společností Vema operativní hotline konzultace školení implementační implementace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Optical Fibre Apparatus Kam kráčí české GEPON sítě Konference „Kam kráčí české bezdrátové sítě“ Sušice Věra Plodíková OFA s.r.o.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet.
Datové vs Hlasové přenosy Datové –přepojování paketů (packet switching) Hlasové –přepojování okruhů (Circuit Switching)
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Typy elektronické komunikace
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Telefonování přes Internet
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
IP telefonie v síti CESNET2 Sven Ubik Brno,
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Přenos telefonních hovorů v IP sítích Petr Štěpaník.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Multimediální elektronická komunikace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Připojení k internetu Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí. Grafické znázornění části internetu.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
VoIP Voice over IP Ing. Jiří Ledvina, CSc. Projektování distribuovaných systémů.
GSM.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Co je to skype ? je peer-to-peer program, umožňuje provozovat Instant messaging, internetovou telefonii(VoIP), videohovory a přenos souborů instalace.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Možnosti připojení k internetu
Inf Elektronická komunikace
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Virtuální privátní sítě
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
Transkript prezentace:

1 iptelefonie denis kosař

2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje

3 co to je? Přenos hlasového (telefonního) signálu prostřednictvím počítačové sítě (pomocí protokolu IP). IP telefonie využívá specifické metody, vybavení a liší se zejména v tom, že propojuje svět počítačů se světem obyčejných telefonů.

4 výhody Redukce investic Minimalni provozni naklady Efektivnější využití linek

5 nevýhody Náročnejší technické řešení, než v případě klasické telefonie Drazsi naklady na porizeni

6 jak to funguje? Klasické telefony už více než sto let používají systém nazvaný přepínání okruhů. Při volání klasickým způsobem se využívá pro přenos hlasu pevně kapacita 64 Kb/s pro každý směr! Desetiminutová konverzace tak vyžaduje přenesení 9,6 MB dat. (přenáší se dlouhé pomlky).

7 jak to funguje? VoIP je založena na principu přepínání paketů, malých balíčků dat, které s sebou nesou informaci o místě určení. Ve srovnání s přepínáním okruhů velice efektivní. Minimalizuje čas, po který je vytvořeno spojení mezi dvěma systémy, což snižuje celkovou zátěž sítě.

8 jak to funguje? Při propojení s běžnou telefoní sítí nejde jen o přenos telefonního hovoru. Je třeba zajistit přenos dalších signalizačních informací, které s hovorem úzce souvisejí. Roli prostředníka na sebe berou zařízení jako gateway, gatekeeper atd.

9 jak to funguje? VoIP je založena na principu přepínání paketů, malých balíčků dat, které s sebou nesou informaci o místě určení. Ve srovnání s přepínáním okruhů velice efektivní. Minimalizuje čas, po který je vytvořeno spojení mezi dvěma systémy, což snižuje celkovou zátěž sítě.

10 protokoly H.323 Nabízí specifikace pro videokonference, sdílení dat a audio aplikace v reálném čase. Zahrnuje více než 25 protokolů pro specifické aplikace. V jeho rámci tak lze najít protokol pro navazování spojení, zabezpečení spojení, faxové služby, ale také pro distribuci videa

11 protokoly SIP Alternativou ke H.32. Výrazně jednodušší. Vytvořen na míru potřebám IP telefonie. Nabízí řadu služeb od identifikace volajícího přes automatické směrování hovorů až po integraci s prostředím WWW pro zahájení hlasové komunikace kliknutím na speciální odkaz.

12 kodeky Princip podobný MP3 kodeku Uzpůsoben pro přenos užšího frekvenčního pásma Existují desítky a liší se poměrem kvality a vyžadovaného pásma Běžný datový tok 16 kbps. Pokud paralelně s kompresí hlasu neprobíhá také komprese hlaviček paketů, zvýší se datový tok až na dvojnásobek.

13 jak telefonovat? Voice chat programy: skype, TeamSpeak, ohphone Placené služby: fayn, SoftPhone Ostatní: Skypeout

14 zavolám ti přes Program a zároveň celosvětový systém pro IP telefonii Zcela zdarma Pro Linux i pro Windows Šifrovaná komunikace Minimální nároky na rzchlost připojení

15 zavolám ti přes

16 zavolám ti přes problémy s firewallem: Program komunikuje na portu Pokud to nejdepoužije port 80 (původně jen pro HTTP protokol). Ten bývá otevřený téměř vždy, protože umožňuje prohlížení webových stránek.

17 zdroje

18 …konec děkuji za pozornost