Národní klastrová asociace partner pro rozvoj klastrů v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Základní informace o projektu  Operační programNadnárodní spolupráce  PrioritaVýměna a přenos zkušeností v oblastech inovací, zvyšování konkurenceschopnosti.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Balneologický klastr Karlovarského kraje
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální klastrová politika
Technologické platformy a dopravní výzkum
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
European Urban Knowledge Network
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
PaedDr. Pavla Břusková prezidentka Národní klastrové asociace 1 Směřování evropských klastrů a trendy evropské klastrové politiky Směřování evropských.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
PaedDr. Pavla Břusková Národní klastrová asociace 1 Národní dialog ke klastrovým koncepcím.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Národní klastrová asociace – udržitelný rozvoj klastrů v ČR
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Zkušenosti s internacionalizací klastrů v projektu Clusters Cord 23. října 2012 Dana Krejsová, RRA ÚK. This project is implemented through the Central.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Služby pro podporu podnikání – síť Enterprise Europe Network Andrea.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Národní klastrová asociace partner pro rozvoj klastrů v ČR PaedDr. Pavla Břusková prezidentka

Cíle Národní klastrové asociace založená v r. 2008, činnost zahájena v r. 2010 s cílem: podporovat rozvoj a využití klastrové koncepce v ČR - od klastrů můžeme chtít víc, ale musíme pro to něco udělat - apel na sofistikovanou a udržitelnou klastrovou politiku zúročit kapitál vložený do českého programu na zakládání a rozvoj klastrů 2004-2006 – dosud nevyužitá synergie ze spolupráce a networkingu klastrových organizací - apel na zvyšování kompetencí managementu klastrů vytvořit centrum o klastrech a pro klastry – shromažďování a poskytování informací, expertízy, služeb, propagace, regionálního poradenství - apel na budování personálních kapacit, infrastrukturu a governance klastrů

Role a aktivity 1. informační, asistenční a znalostní centrum 2. partner pro centrální orgány ČR a mezinárodní instituce 3. poradní místo pro vznik nových klastrových iniciativ 4. osvěta, vzdělávání a propagace 5. facilitátor meziklastrové spolupráce a internacionalizace Role a aktivity

1. informační, asistenční, koordinační a znalostní centrum přenos a sdílení informací přes projekty, účast na akcích, kontaktní sítě, členství v evropských a globálních klastrových iniciativách vytvoření centra o klastrech a pro klastry - shromažďování a poskytování informací, expertízy, služby, propagace, regionální poradenství, pomoc při internacionalizaci OP přeshraniční spolupráce: CreaClust Zlín, KHK JMK, Mechatronika Plzeň OP CENTRAL CluStrat, C-Plus, ClusterCOOP CNCB, Clusters Cord www.nca.cz NEWSLETTER European Cluster Conference 2012, globální fóra TCI www.tci2012.com 4

2. partner pro centrální orgány ČR a mezinárodní instituce ministerstva ČR, zprostředkující orgány OP uplatnění dosavadních zkušeností, znalostí a širokého zapojení do světové sítě klastrových expertů k zlepšování klastrové politiky ČR, pomoc při začlenění do evropských klastrových struktur - European Forum For Emerging Industries (MPO) stanoviska k významným dokumentům a výzvám EK; iniciace podpůrných aktivit a partnerství v ČR (CIP) stanoviska k přípravě operačních programů (OPPI), významným národním dokumentům/strategiím s využitím zpětné vazby od KO - korekce pravidel, prosazování oprávněných zájmů partner pro relevantní organizace na mezinárodním poli členství v European Cluster Alliance networking a facilitace mezinárodní spolupráce NCA jako kontaktní místo

3. poradní místo pro vznik nových klastrových iniciativ know-how a metodika pro mapování klastrů a facilitaci začínajících klastrových iniciativ vytvoření komunity zkušených facilitátorů mobilizace aktérů v systému spolupráce Triple Helix pro tradiční a vynořující se obory: komunikace s firmami, univerzitami a veřejným sektorem služby krajům – pro-klastrové regionální politiky aplikace nových přístupů analýzy potenciálu pro spolupráci – Social Network Analysis strategie „Smart Specialisation“ založené na klastrech jako nositelích konkurenční výhody

4. osvěta, vzdělávání a propagace Aktéři governance a managementu klastrů v ČR: ministerstva, kraje, municipality, univerzity, firmy - členové klastru, manažeři a jejich týmy Zahraniční zájemci: klastrové organizace, instituce pro spolupráci, investiční fóra, mezinárodní akce (EU–Asie, Rusko) prezentace a PR klastrové koncepce, školení příprava akreditovaných vzdělávacích kurzů zpracování a aktualizace Katalogu českých klastrů CÍLOVÉ SKUPINY

5. facilitátor meziklastrové spolupráce a internacionalizace vytváření příležitostí k networkingu manažerů klastrů – semináře, workshopy, studijní cesty využití synergie ze spolupráce a otevřenost novým příležitostem – základní princip a význam klastrování identifikace vhodných partnerství včetně mezinárodních poptávky polských, maďarských KO ke spolupráci / internacionalizaci - V4CLUSTERS začlenění do evropských platforem k Club of Cluster Managers; European Cluster Collaboration Platform http://www.clustercollaboration.eu/; European Cluster Observatory http://www.clusterobservatory.eu/

Zahájení strategického projektu CluStrat strategický projekt OP nadnárodní spolupráce Střední Evropa „Vytváření rámcových podmínek pro inovace pomocí nových klastrových koncepcí“ – CluStrat - 10/2011-9/2014 - 18 partnerů z 8 států CE partneři za ČR: NCA a KARP (Karlovarská agentura pro podporu podnikání) + Karlovarský kraj (asociovaný partner) Co-Leader WP4 - mapování vznikajících odvětví, integrace technologií a služeb do tradičních odvětví, mezioborová témata (udržitelný rozvoj, internacionalizace, transfer technologií, gender), doporučení pro národní klastrovou politiku (mezery v koncepci), národní i transnárodní fóra, specializované workshopy, pilotní projekty;

Co přináší členství v NCA? být u toho projekty, politiky, zdroje financování, vzdělávací programy, nové trendy učit se od ostatních otevřená členská základna a podmínky pro sdílení zkušeností a praktických řešení využívat synergie spolupráce nejen v ČR networking, komunikace a zapojení do mezinárodních projektů, metaklastry, evropské projekty zviditelnit se mezinárodně, expandovat členství v evropských platformách, internacionalizace

Regionální rozvojové agentury Struktura členů NCA Klastrové organizace BIOTECHNOLOGIE/BIOMEDICÍNA CEITEC Cluster-Bioinformatics CzechBio MEDCHEMBIO ENERGETIKA CREA Hydro&Energy ENVICRACK ENERGOKLASTR Moravskoslezský energetický klastr MATERIÁLY, STROJÍRESTVÍ Český nanotechnologický klastr Český kamenický klastr Klastr přesného strojírenství ICT & BEZPEČNOST IT Cluster Network Security Monitoring Cluster Bezpečnostně technologický klastr CESTOVNÍ RUCH KLACR Univerzity Univerzita Palackého v Olomouci, Vědeckotechnologický park a Podnikatelský inkubátor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky Regionální rozvojové agentury Agentura pro regionální rozvoj, Ostrava Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje Poradenské firmy Nexia AP, a.s. Czech Dex, s.r.o.

Děkuji za pozornost Kontakty: PaedDr. Pavla Břusková prezidentka bruskova@nca.cz Tel: 731 505 929 Ing. Marek Koňařík projektový manažer konarik@nca.cz Tel: 773 477 735 Národní klastrová asociace Novoveská 1139/22, 709 00 Ostrava info@nca.cz; www.nca.cz