Metody skupinové sociální práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Pedagogika volného času (VČ)
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Management a rozvoj obcí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Psychologie II Sociální psychologie
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Komunitní sociální práce
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Definice managementu.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
typy sociálních skupin
Přednáška č. 2 Druhy skupin
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Vzorový projekt pro gymnázia
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Metody skupinové sociální práce Jitka Sinecká

Agenda Úvod – představení kurzu a přednášející Základní pojmy, základní charakteristiky skupiny Vymezení skupinové sociální práce v systému metod sociální práce Historie skupinové práce

Kdo jsem? V roce 2009 jsem získala Ph.D. voboru Disability Studies na Syracuse university v USA a rok pracovala v Maďarsku v mezinárodní organizaci pro práva lidí mentálním postižením. Mé zkušenosti se skupinovou sociální prácí zahrnují práci s neverbálními dětmi a lidmi s autismem, neslyšícími, lidmi s mentálním postižením v ústavech, a výzkum v romských osadách na východním Slovensku.

Význam skupiny pro člověka - člověk je společenská bytost -  jednou ze základních podmínek jeho existence jsou sociální vztahy - v průběhu života se jedinec stává příslušníkem různých sociálních skupin a identifikuje se s nimi více či méně vědomě

Aktivita Úkol: CO JE SKUPINA? 1. Napište na papír svou vlastní definici skupiny. 2. Členem jakých skupin jste? (2min) 3. Myslíte, že máte nějakou skupinovou identitu? Jakou? Ať vstane ten, kdo má ve jméně písmeno T.

Každý máme několik identit, tolik jako je prstů na ruce :-), které se během života mění, a patříme k několika skupinám najednou (rodina, škola, zájmy, práce, sport, atd.)

O kurzu Témata Požadavky pro splnění kurzu Literatura a povinná četba 5 písemných reflexí (+1) Písemný test Účast na seminářích a četba Závěrečná studentská prezentace Literatura a povinná četba Semináře – rozvrh, účast, rozdělení do skupin

Základní pojmy Metody: Skupinové Práce s rodinou Komunitní Individuální Skupinové Práce s rodinou Komunitní ....překrývání všech Příklad: Romské ghetto – jaké metody můžete použít?

Metody sociální práce Metody Individuální SP Skupinové SP Práce s rodinou Komunitní SP Obhajování a zastupování Skup. zaměř. na změnu způsobu života Rodinná terapie Komunitní organizování Sociální poradenství Skupiny terapeutické Rodinné Rozvoj dané lokality management a péče svépomocné Kreativní práce s rodinou Sociální akce Případová práce rekreační Manželská ( párová ) terapie Terapeutická komunita Výcviková

Historie skupinové sociální práce Do 19. století poskytována rodinou, sousedy, obcí, církví Industrializace – obce/stát buduje síť institucí pro chudé, postižené, vyloučené 20.století - počátky souvisí se sociálními skupinami, s rekreačními skupinami (určené dětem a mládeži), pro přizpůsobení cizinců (asimilace), volnočasové aktivity, prevence, rehabilitace nepřizpůsobivých 50.léta 20.stol – zaměření na diagnostiku a terapii klientů = pomáhání, využívá se pro komunitní rozvoj 60.Léta - popularita skupinové práce klesá 70.Léta - revitalizace skupinové práce (vrací se ke klasickým metodám SP)

Co je skupina?- Srovnejte se svou definicí Skupina je shromáždění lidí, kteří se znají buď osobně "tváří v tvář" nebo jsou vzájemně spojení něčím společným. Skupiny mají pro člověka rozhodující význam, první skupina, kterou člověk zakouší, je skupinu "primární" (v naší společnosti většinou rodina), skupiny "sekundární" se uplatňují pozdějším životě: školní třída, spolek nebo pracovní skupina v závodě. Další rozdíl je mezi formálními skupinami, jejichž schůzky a činnost upravují předpisy nebo sociální ustanovení, a neformálními skupinami, které vznikají na základě osobních, citových vztahů. (Matoušek, O., 2003)

Charakteristika skupiny Počet osob ve skupině – max do 40 osob (malá 10 osob, střední 11 - 20, velká 21 – 30) - uplatnění každého Cíle skupin - liší se zaměřením. Společným znakem je dosáhnout vhledu do problematiky, pochopit ji a dokázat se v ní orientovat a pracovat s ní. Skupinová práce - spolupůsobení více osob při provádění úkolů v malých skupinách pod dohledem vedoucího, terapeuta, učitele apod.

Podstatné znaky skupiny - účastníci prožívají to, jak k sobě patří - definují se jako k sobě patřící jedinci -    sledují společné cíle -    sdílí normy a předpisy chování dané oblastí činnosti -    mají mezi sebou více interakcí než navenek -    identifikují se se společnou osobou -    jsou prostorově či časově odděleni od ostatních v okolí ... Existují i další rysy, tyto nejsou vyčerpávající, napadne vás něco dalšího?

Smysl skupinové SP podpora úsilí jedince o změnu v jeho sociální situaci a  sociálním fungování rozvoj vzájemných pozitivních vztahů mezi členy skupiny a zlepšení sociálního fungování skupiny účinný a efektivní způsob pomoci lidem, které spojuje obdobný problém

Co mi skupina přináší? Podívejte se znovu na seznam skupin, ve kterých jste, a doplňte, PROČ jste jejich členy a CO vám to přináší, pokud vůbec něco Na konci hodiny prosím odevzdejte!

Co mi skupina přináší? mohu porovnat a využít zkušenosti druhých mohu nabídnout svoje zkušenosti otvírají se mi nové pohledy na řešení problémů úspěchy ostatních jsou pro mne povzbuzením můj úspěch povzbuzuje ostatní získávám odvahu i dovednost otevřeně komunikovat, vyjadřovat a prosazovat svoje názory učím se respektovat názory druhých rozumím lépe sobě rozumím lépe druhým získávám nové zkušenosti získávám podporu a odvahu vyzkoušet jak se chovat jinak nejsem v situaci sám mohu mluvit o svých starostech s jinými dozvídám se nové informace

Příklady doporučené četby

Budoucnost Sociální pracovník dokáže ovlivnit jednotlivce i celou skupinu a nasmérovat jejich životy a kariéru ....máte obrovskou moc! HEZKÝ DEN!