Marketingový mix Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Značka výrobku Značka se skládá:
Advertisements

ÚVOD DO MARKETINGU.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Tvorba cen v maloobchodě
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Marketing VY_32_INOVACE_ Marketing - metoda řízení, která se zaměřuje na potřeby zákazník - každý výrobek je totiž určen jiné cílové skupině (cílová.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Název SŠ: SŠŽ Sokolov Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_204.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do marketingu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Marketingový mix 4 P.
Výrobek a jeho životní cyklus
Cenová strategie Eduard Andráši.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A6 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníříjen 2012.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
9.Komunikace.
MARKETINGOVÝ MIX.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Koncepce marketingového řízení
-v tržním hospodářství zaujímá klíčovou pozici
Marketingová komunikace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny
Produkt.
Str. 27.  peněžní částka účtovaná za výrobek nebo službu  vyjadřuje hodnotu výrobku nebo služby  přináší firmě příjmy - jako jediná ze 4P (výrobek,
Úvod do marketingu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
úvod pojetí a obsah marketingu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
MARKETING.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Podnikatelské koncepce
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MARKETINGOVÝ MIX.
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
Cenové strategie. Cenové cíle Cíle orientované na zákazníka Cíle orientované na finanční potřeby firmy Cíle orientované na okamžité požadavky trhu.
Marketing inovací Inovace 2 1. CO JE MARKETING Obecně o marketingu a jeho podstatě Rozbor případové studie - příloha Základní úkol marketingu vyplývá.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_77 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
8. Marketing.
Distribuce - placement
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
MARKETING. Marketing Metoda řízení, při níž se zaměřujeme na potřeby zákazníků 1. výběr vhodné cílové skupiny 2. výběr marketingových nástrojů.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
MARKETING 3 Produkt jako nástroj marketingu. Produkt Z pohledu marketingu se člení na: Spotřební zboží Výrobní prostředky.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Marketing a marketingový.
7 Marketingový mix Výrobek Cena Distribuce Propagace.
4. P – Promotion – komunikace Jde o komunikaci se zákazníkem. Pro komunikaci firma obvykle volí tzv. princip AIDA. A – Awareness (upoutání pozornosti),
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Tvorba marketingového mixu
Vítejte na Marketingu.
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Marketingová komunikace
Product (výrobek) a jeho marketingové pojetí
Marketingový mix VY_32_INOVACE_41_823
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Marketingový mix Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

produkt Marketingový mix slouží firmě k „namíchání“ kvalitního produktu pomocí tzv. 5 P. Product Price produkt People Place Promotion Autor © Karel Zíka

Dnes již nestačí, když výrobek dobře splňuje účel, 1. P – Product – produkt Aby byl výrobek úspěšný, měl by co nejvíce odpovídat potřebám a přáním zákazníků. Dnes již nestačí, když výrobek dobře splňuje účel, k němuž byl vyroben, ale je potřeba, aby měl také nějakou přidanou hodnotu.

očekávaný výrobek instalace značka záruka kvalita servis základní obal image styl dodání dobrá pověst rozšířený výrobek Autor © Karel Zíka

Mnoho výrobků podléhá životnímu cyklu,. tzn Mnoho výrobků podléhá životnímu cyklu, tzn. nelze je bez obměny vyrábět a prodávat dlouhou dobu. Životní cyklus výrobků je znázorněn na následujícím snímku, kde jsou zakresleny dvě křivky: horní znázorňuje počet zákazníků, spodní představuje hospodářský výsledek (zisk – ztráta) z daného výrobku v konkrétních fázích životního cyklu.

Životní cyklus výrobku zralost růst Zákazníci Zisk zavádění na trh úpadek vývoj a příprava Čas Autor © Karel Zíka

2. P – Price – cena Je to jediné P, které přináší firmě zisk, neboť s ostatními P jsou spojeny náklady. Kromě samotné výše ceny sem patří i platební podmínky, např.: možnost bezhotovostního placení, možnost postupných splátek, možnost slevy, atd.

Existují čtyři základní možnosti, jak stanovit cenu: nákladově orientovaná cena, cena orientovaná na zákazníky, cena orientovaná na konkurenci, cena podle hodnoty vnímané zákazníkem.

Metody stanovení ceny: Nákladově orientovaná cena je nejjednodušší způsob stanovení ceny. Firma zjistí velikost celkových nákladů na výrobek (na tzv. kalkulační jednici), k tomu připočítá požadovaný zisk z jednoho výrobku a dostane výslednou cenu výrobku.

N/ks Z/ks Cena/kus ? cena zisk náklady Autor © Karel Zíka

Poptávkově orientovaná cena Na základě odhadu velikosti poptávky firma zjistí, kolik jsou zákazníci ochotni za výrobek zaplatit. Od takto zjištěné ceny je odečten požadovaný zisk a výsledek pak představuje náklady připadající na výrobek. Těmto nákladům se firma musí přizpůsobit. Pokud by náklady na výrobek byly vyšší, je nutné přijmout nějaká opatření, např.: zvýšit produktivitu práce zaměstnanců, změnit technologii výroby, změnit dodavatele…

N/ks Z/ks Cena/kus cena zisk ? náklady Autor © Karel Zíka

zisk zisk náklady náklady N/ks Z/ks Cena/kus poptávkově orientovaná cena nákladově orientovaná cena cena zisk zisk náklady náklady Pro porovnání předchozích metod… Autor © Karel Zíka

c) Konkurenčně orientovaná cena Je cena stanovená na základě cen konkurence v daném regionu. Firma se podle nich snaží nasadit o něco nižší ceny, aby její výrobky byly pro zákazníky výhodnější. Příliš nízké ceny ovšem nemusí být výhodné, protože u zákazníků vyvolávají nejistotu.

d) Tvorba cen podle hodnoty vnímané zákazníkem Firma se řídí podle toho, jaký význam má produkt pro zákazníka a jak je pro něj vzácný či obtížně nahraditelný. Takto se cena stanovuje například u specializovaných technických zařízení, u specializovaného softwaru aj.

Cenové strategie z marketingového hlediska: Skimming (sbírání smetany) je strategie, při níž firma pro výrobek stanoví vysokou cenu a po určité době tuto cenu začne snižovat. Tato strategie se využívá zejména u luxusních značkových výrobků, např.: u značkové obuvi, u značkových oděvů a luxusních automobilů. Nejprve si tyto výrobky kupují majetnější zákazníci, kteří dávají přednost exkluzivitě. Při snižování ceny jsou již dosažitelné i pro méně majetné zákazníky.

Penetrace (pronikání na trh) je opačná strategie, při níž je na výrobek nasazena nízká cena, aby byl o výrobek velký zájem. Když si zákazníci na výrobek zvyknou a začnou ho preferovat, budou za něj ochotni zaplatit i více peněz, a firma má tak prostor pro zvyšování ceny. Tato strategie se používá u běžně dostupných výrobků, např.: u pracích prášků, jogurtů a sušenek.

cena Skimming Penetrace čas Porovnání strategií skimming a penetrace Autor © Karel Zíka

Price lining (svazování cen) je strategie stanovení ceny podle ceny podobných výrobků na přibližně stejné úrovni. Důvodem je snazší rozhodnutí zákazníka při výběru výrobku. Tato strategie se nejvíce využívá v maloobchodech. Strategie psychologického působení je strategie, při níž cena vyvolává dojem výhodnosti. Nejčastěji se vyskytuje ve formě: 99,90 Kč, 0,95 €…

3. P – Place – distribuce Distribuce je široký pojem, do něhož zahrnujeme zejména: přepravu zboží, systém skladů a skladování, distribuční balení, komunikaci a přenos informací v distribuční cestě.

Každá firma se snaží o vytvoření co nejvhodnější cesty odbytu pro distribuci svých produktů.

zásilkový prodej přímý prodej (nákup) Firma maloobchod velkoobchod Zákazník velkoobchod dealer Autor © Karel Zíka

Podle délky a složitosti odbytu rozdělujeme odbytové cesty na 4 typy: První typ – tzv. přímá odbytová cesta nemá žádného zprostředkovatele. Výrobce prodává výrobky přímo spotřebiteli (vlastní prodejny výrobce, zásilkový prodej, podomní prodej). 2) Druhý typ – zahrnuje jednoho zprostředkovatele (obvykle maloobchod).

3) Třetí typ – zahrnuje dva zprostředkovatele (obvykle velkoobchod a maloobchod). Čtvrtý typ – zahrnuje tři nebo více zprostředkovatelů, tento typ se příliš nepoužívá.

Co firmě přináší zprostředkovatel (+, -)?

Příklad: Rozhodněte, jaký typ odbytové cesty byste zvolili pro následující produkty: pečivo, ovoce a zelenina, kadeřnické služby, automobily, autobusová přeprava, zubní pasty.

4. P – Promotion – komunikace Jde o komunikaci se zákazníkem. Pro komunikaci firma obvykle volí tzv. princip AIDA. A – Awareness (upoutání pozornosti), I – Interest (vzbuzení zájmu), D – Desire (vyvolání přání), A – Action (dosažení akce).

Komunikace může mít několik forem: Reklama Je to placená forma neosobní masové komunikace. Uskutečňuje se prostřednictvím novin, časopisů, televize, billboardů, letáků apod. Podpora prodeje Jde o formu podpoření prodeje určitého výrobku nebo služby, např.: rozdávání vzorků zboží, ochutnávky, prodej více výrobků za cenu jednoho, účast na veletrhu…

Publicita (public relations) Je vytváření pozitivního vnímání firmy, např.: článek v novinách, vydávání podnikového časopisu, sponzorování neziskové organizace, příspěvky na charitu apod. Přímý marketing Je přímá komunikace se zákazníky prostřednictvím telefonního rozhovoru, e-mailu, osobního dopisu aj.

Osobní prodej Jde o osobní komunikaci tváří v tvář se zákazníkem. Používá se zejména u produktů, které je třeba předvést, vysvětlit, poskytnout o nich informace… Jde například o elektroniku, kosmetiku, počítače, pojištění, léky…

5. P – People – lidé Tímto P se myslí lidé (zaměstnanci a zprostředkovatelé), kteří přicházejí do styku se zákazníky. Bývají „třešinkou na dortu“, neboť vytvářejí důležitý dojem na zákazníka. Zájmem firmy je, aby tento dojem byl co nejlepší. Měli by být tedy školeni, aby dobře rozuměli nabízeným výrobkům, slušně vystupovali a uměli jednat se zákazníky. V některých případech je důležitá znalost jazyků, lze se setkat i s požadavky na vzhled (např.: úprava vlasů, stejnokroj, apod.).

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zdroje: SEIFERTOVÁ, Věra. Základy marketingu. Praha: ČVUT, 1999. ISBN 80-01-01995-0. MORAVCOVÁ, Lenka. Ekonomika. Praha: VOŠ a SPŠD, Masná 18, 2005. Autorem obrázků a schémat je Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.