Hodnota a význam dobrovolnictví Třetí odborné setkání k tématu uznávání neformálního vzdělávání Praha, Evropský dům, 21. 3. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Hodnotová orientace svobodné generace
Vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE.
Česká spořitelna, a.s. Představení společnosti Den Firem.
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
IES – jak na to *** Základní ovládání U stránek s nadpisy různé úrovně se automaticky vytváří obsah Toto je klíčové tlačítko. Klepněte a můžete ihned.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Člověk - tvor společenský
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Občanská výchova Milan Šimek
19.a školení lektorů.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Naděžda Špatenková Charita Ostrava, 26. listopadu 2009.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Definice dobrovolnictví
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
VY_32_INOVACE_PSYPS14360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Teorie motivace Adéla Furiková.
VY_32_INOVACE_PSYM25960ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu.
Konzumní společnost Petr Machala.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Filosofie vědy Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení.
Dárcovství času a expertní dobrovolnictví Miriam Zábrženská.
Výchova k občanství RODINA
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Rizika správy akciových společností ve střední Evropě Tisková konference 25.července 2002 Pavel Körner, Zdeněk Kudrna, Ondřej Vychodil, Merit Research.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
„Jsme rovnocenní partneři“
Společensky odpovědné podnikání
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
AUTOR: Kateřina Křížová
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Hodnota a význam dobrovolnictví Třetí odborné setkání k tématu uznávání neformálního vzdělávání Praha, Evropský dům,

Hodnota a význam dobrovolnictví Dva možné pohledy na téma: –„shora“ – z úrovně společnosti či organizace –„zdola“ – pohled dobrovolníka Pravé dobrovolnictví –obtížně regulovatelné –existuje i „protizákonně“ –může být využitelné

Špatná historická zkušenost organizovaný nátlak s ideologickým cílem falešné „soudružství“ –např. stavební družstvo –povinnost brigádnických hodin –dobrovolné členství jako projev loajality zneužití dobrovolnictví –ve skutečnosti se jedná o přesčasy –nebo o činnost „nevykrytou“ zaměstnavatelem

Životní realita Společnost, ve které vnímám sám sebe, že do ní patřím –protože jsem se do ní narodil –protože tam patřit chci –protože vnímám, že jsem společností přijímán –společenství „sobě/mně rovných“ Společenství, které vytváří / přináší hierarchii hodnot

Hodnoty společenství favorizuje určité jednání přináší ohodnocení (často nefinanční) – třeba uznání někdy jediným místem, kde se setkávají lidé ze zcela rozdílných vrstev společnosti jedno z nejkvalitnějších míst „neformálního vzdělávání“ – např. ve firemní kultuře

Postmoderní společenství rozbití „monopolu“ na celou oblast života historický zánik mnohých podob společenského života: –rodiny, spolků –proto i zánik místa, kde dochází k ocenění Existují společnosti, které z dobrovolnictví udělaly svůj byznys.

Pohled „zdola“ Co je hlavní „hnací silou“? altruismus –tedy nesobeckost –vztah a láska k lidem? skrytá forma egoismu –„… ono se mi to jednou vyplatí!“ –„... zato mi to stojí!“

Skrytý egoismus není nutně v rozporu s dobrovolnictvím jedinec očekává návrat své „investice“ jinde Důsledek: –po dosažení cíle, zcela „neočekávaně“ skončí –a to i v případě, že dojde ke škodě nebo zničení celého díla

Altruismus geneticky kódovaný? pozorování dětí, které pláčem přivolávají pomoc rovnováha v psychosociální oblasti –dar od Al Capone nebyl jen korumpováním –potřeba lidí se špatným svědomím udělat něco dobrého

Výzkumy altruismu pocit nadřazenosti z ušlechtilého konání: –konzumenti biopotravin více podvádějí a kradou –kvalitního stravování, když mě ostatní vidí - Going green to be seen

Optimismus na závěr Společnost –vždy uznávala projevy altruismu –i když to často nebyla „oficiální“ společnost Neformální vzdělání –vždy probíhá –někdy dokonce neopakovatelným způsobem –předávání „rodinného stříbra“ –nezastupitelná přítomnost

Arcidiecézní charita Praha Děkuji za pozornost! Dr. Vojtěch ELIÁŠ Arcidiecézní charita Praha