Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE."— Transkript prezentace:

1 vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE

2  Je třeba zdůraznit, že jsem se při zpracování tohoto eticky kontroverzního tématu snažil o čistě objektivní pohled na problematiku.

3  Ve většině současných lidských společnostech je podpora slabších, geneticky méně kvalitních, nedostatečně přizpůsobených či nějakým způsobem postižených jedinců pokládána za normální, přestože z hlediska přírodního výběru by tito jedinci a jejich geny byly z populace časem vyselektovány.

4  Vlivem tohoto nepřirozeného jevu může docházet k degradaci globálního lidského genofondu.  V populaci mohou uměle přetrvávat geny nekvalitní, problematické či dokonce geny přímo odpovědné za různá onemocnění a choroby, zkrátka geny, které jejich nositelům výrazně, či zcela snižují fitness.

5  trend ve větší míře pozorovatelný od novověku - přesněji od průmyslové revoluce  v dobách před ní jen výjimečně  slabší jedinci bráni jako podřadní, nebo rovnou likvidováni  extrémem byli starověké společnosti.

6  Proč lidská společnost vlastně podporuje neperspektivní jedince?  Ne Hamiltonovo pravidlo ani teorie příbuzenského altruismu  Ne reciproční altruismus  V menším měřítku by se snad dalo uvažovat o adaptaci hypotézy „předvádění se“  V konceptu společnosti, jde nejspíše čistě o empatii

7  Představuje umělé udržování „nekvalitních“ genů v populaci riziko pro lidskou společnost?

8  Evoluční psychologie člověka – Louise Barrett, Robin Dunbar, John Lycett

9 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Vliv společenského altruismu na globální lidský genofond Jan Kollár SBE."

Podobné prezentace


Reklamy Google