© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Advertisements

© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
© Radek Maca1 Radek Maca odbor 55 – SIPVZ, MŠMT Seminář IVIG, IVIG v teorii a praxi vzdělávacích institucí.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Taneční a pohybová výchova
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
© Radek Maca1 Evidence evaluovaných materiálů pro výuku (= evaluační web)
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE ICT VE ŠKOLE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Bc. Lektorství cizích jazyků
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PHmax ve středním vzdělávání
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení

© Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení (plánování) administrativa

© Radek Maca3 Škola není izolovaná soustava řízení hlavní činnost (výuka a výchova) dopl. činnost provoz (týlové zabezpečení) MŠMT zřizovatel jiný subjekt vstupy „chytřejší“ žáci fungující škola spokojená veřejnost výstupy „prosperující“ společnost škola

© Radek Maca4 Rozklad na dílčí činnosti dílčí činnost pravidla kontrola vstupy řízení výstupy lidské zdroje materiálfinanční

© Radek Maca5 Např. v oblasti výuky: RVP  ŠVP Identifikační údaje –název ŠVP –předkladatel –zřizovatel Charakteristika školy a jejího ŠVP Rámcový učební plán –hodinové dotace –poznámky Učební osnovy předmětů –název předmětu –charakteristika předmětu –vzdělávací obsah každého předmětu Hodnocení žáků Autoevaluace školy ředitel + koordinátor ŠVP + VPK + sbor

© Radek Maca6 ŠVP (plán činností školy) Role ředitele, ICT koordinátora – metodika a správce sítě RVP (pravidla a kompetence) = ICT plán výukové materiály strategické cíle operační cíle ředitel ICTK metodik výchozí stavproces plnění cílů předmětové komise vzdělávání (školení) infrastruktura ++ provozní zajištění (mj. správce sítě)

© Radek Maca7 Legislativní rámce zákon 563/2004 „o ped. pracovnících“ –předpoklady pro výkon ped. pracovníka (PP) –§24 PP má povinnost se vzdělávat –kariérní řád vyhláška č. 317/2005 „o DVPP“ –druhy DVPP (kvalifikace, další kvalifikační předpoklady, prohlubování kvalifikace) –§9 odst. a) koordinace v oblasti ICT Nařízení vlády č. 75/2005 „rozsah vyučovací povinnosti“ –§3 odst. (4) snížení úvazku učiteli metodikovi ICT –meze: do 50 žáků snížení o 1h (150ž/2h; 300ž/3h; 500ž/4h; více ž/5h) –kumulace u ředitele: nejvýše do poloviny jeho úvazku

© Radek Maca8 Analýza činností ve škole V každé činnosti je třeba nastavit a popsat – procesy činností, – toky dat, – toky řídících a rozhodovacích pokynů, – zpětnovazebných informací

© Radek Maca9 Jaká je role ředitele? „zajišťuje“ podmínky pro provoz školy –materiálně technické zázemí školy –personální –finanční –bezpečnostní řídí lidi –pedagogické pracovníky –provozní pracovníky „prodává“ školu –na vstupu (pro potenciální klienty – žáky, pedagogy, subdodavateli, …) –na výstupu (pro rodiče - veřejnost, následnou školu, zřizovatele, …) „administruje“ školu –směr k informačnímu systému … m a n a ž e r

© Radek Maca10 Jaká je role koordinátora - metodika ICT? z pohledu běžného učitele je to někdo, kdo mi pomůže –při libovolné práci s počítačem –při hledání zdrojů, při přípravě výuky, při technických problémech, při hledání vhodných metod výuky, … z pohledu ředitele je to někdo, kdo mi pomůže –s reakcí na libovolnou nabídkou komerčních firem ohledně ICT –nezřídka se správou sítě –nezřídka s tiskem vysvědčení –s plánovaným rozvojem služeb ICT ve škole (se sestavením ICT plánu) –s koordinací integrace ICT do života školy (se zaváděním informačního a vzdělávacího systému školy) p e d a g o g i c k ý p r a c o v n í k

© Radek Maca11 Jaká je role správce sítě správce infrastruktury –opraví techniku –zajišťuje a koordinuje nákup techniky –plánuje rozvoj infrastruktury ve škole –zajišťuje konektivitu do internetu –(zajišťuje správu všech didaktických pomůcek) … správce software –zajišťuje instalaci SW –zajišťuje sklad dat –koordinuje nákup sw a dat –zajišťuje plnění informační a bezpečnostní politiky školy správce provozuschopnosti sítě –spravuje uživatelská konta uživatelů sítě –zajišťuje správu a přístup k datům p r o v o z n í p r a c o v n í k

© Radek Maca12 Digitální nervový systém školy jakákoliv informace, která se dostane do školy musí vyvolat okamžitou reakci ozve-li se zákazník (žák, rodič, pedagog, zřizovatel, stát, trh, …) se svým požadavkem, musí být v rámci daných pravidel co nejrychleji a co nejlépe uspokojen patřičné informace se musí dostat od prvotního impulsu (akce) k řídící jednotce, která vydá správné výkonné jednotce pokyn k provedení příslušné činnosti (reakce). Tok informací je krevním oběhem organizace. Bill Gates (Byznys rychlostí myšlenky) I ve škole platí: