Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč. 2.3.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Vytvořili nej borci z devítky…
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Bukovité a Břízovité.
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Cizokrajné ekosystémy
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Rostliny Pokojové rostliny.
zpracoval: Vojtěch Marek
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
PŘÍRODOVĚDA.
Poznáš stromy? klikej OlaSm.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
TŘÍDA: Kapraďosemenné
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
TŘÍDA: JEHLIČNANY JEHLICE: silný epidermis s kutikulou , pryskyřičné kanálky ŠIŠKY: a) samčí (mikrostrobily ), obsahují tyčinky (mikrosporofyly ) b) samičí.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Biosféra.
Jehličnany.
Křížovka - Tropický deštný les
Petříková- text,úprava,obrázky:3 Dlouhá-text,obrázky:3
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
SUBTROPICKÉ ROSTLINSTVO
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Podnebné pásy – mírný pás
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VY_32_INOVACE_18_Z_SUBTROPICKÁ KRAJINA - STŘEDOMOŘÍ
Veverka známá neznámá.
Subtropický pás Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Semenné rostliny. Rodozměna – gametofyt versus sporofyt.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč. 2.3.2011

Tvůj úkol V hodině přírodovědy jsme narazili na několik názvů rostlin, které neznáme. Jsou to: cesmína, pínie, cedr, fíkovník, cypřiš. Rozdělte si rostliny mezi sebe, každý bude mít 1-2. Najdi obrázky své přidělené rostliny na Internetu (Wikipedie). Obrázek vytiskni.

Tvůj úkol Přiřaď ke kartičce se jménem rostliny její obrázek. Najdi na Wikipedii popis, či zajímavost o této rostlině a napiš na kartičku. Přečti svým spolužákům, co jsi našel a ukaž jim obrázek. Zkontrolujeme si nyní své poznatky v naší prezentaci.

Cesmína obecná Nejčastěji se u nás pěstuje poměrně otužilá cesmína obecná (Ilex aquifolium), která planě roste v jižní a západní Evropě, na severu Afriky a v Turecku. Dekorativní jsou její tuhé, kožovité, trnitě zubaté, lesklé listy. Existuje řada velmi pěkných kultivarů lišících se tvarem a vybarvením listů. Nádhernou zimní ozdobou zahrady jsou zářivě červené plody. Abychom se jich však dočkali, musíme pěstovat nejenom samičí rostliny, ale také samčí. Cesmína je rostlinou dvoudomou. K tvorbě plodů je nezbytné mezi samičí rostliny vysadit samčí exempláře.

Fíkovník smokvoň Fíkovníky patří mezi nejodolnější subtropické rostliny. Jeho výhodou je, že se dá pěstovat i v květináčích, nebo ve větších nádobách.Tyto přes léto umístíme na slunném místě venku a v zimě uchováme v chladné, možno i tmavé místnosti, např.sklepě. Je to opadavá rostlina, takže v zimě, kdy nemá listy, může být i v úplné tmě. Starší rostliny jsou mrazu odolné,protože mají vyzrálé dřevo.

Borovice pinie Borovice pinie je strom vysoký do 25m, stálezelený, samosprašný. Délka jeho života je dlouhá. Plody jsou velké asi 1cm, po oloupání jsou v šiškách slonovinově bílá semena, která jsou bohatá na minerály a oleje. Pinelky připomínají oříšky, jsou ale měkčí. Většina jich pochází z borovice pinie. Je to atraktivní strom a korunou hřibovitého tvaru a lesklými, hnědými šiškami, které se na slunci rozevírají a vypadávají z nich jedlá semena. Ta jsou obalena v tuhém osemení, které je nutné před konzumací oloupat. Borovice pinie prospívá i v severních oblastech, bez dostatku slunce zde ale šišky neuzrají

Cypřiš vždyzelený Cypřiš vždyzelený pochází ze zemí Předního východu a ze Středozemí. Byl vysazován již od starověku v celém Středozemí, není tedy možné jeho původní areál zjistit. Malé zbytky původních lesů jsou dosud na Krétě a blízkých ostrovech, v nadm. výškách 800 -1500m.

Cedr libanonský Cedr libanonský pochází z Libanonu, kde byl v lesích kdysi hojně rozšířenou dřevinou, z jejíchž rozsáhlých porostů zbylo turisticky atraktivní torzo u Bsharri. Tamní cedry jsou staré snad 2000 až 3000 let, což je odhad silně nadnesený. Obvod některých kmenů měří až 12m. Dalšími místy přirozeného výskytu tohoto cedru jsou pohoří Taurus a Antitaurus v Malé Asii, ve výškách mezi 1300 a 2000m, často již v subalpínském stupni s několika měsíční sněhovou pokrývkou a mrazy i pod -30 stupňů.

Odkazy http://www.garten.cz/a/cz/4808-ilex-cesmina/ http://www.garten.cz/a/cz/2869-ficus-carica-fikovnik-smokvon/ http://jehlicnany.atlasrostlin.cz/borovice-pinie http://listnate-stromy.atlasrostlin.cz/cypris-vzdyzeleny http://www.hickerphoto.com/cypress-trees-tuscany-country-italy-europe-36073-pictures.htm http://www.cestyapamatky.cz/cesty/libanon-2009/pohori-suf http://jehlicnany.atlasrostlin.cz/cedr-libanonsky http://www.photoearth.cz/clanek-maroko-krajina-na-pomedzi-afriky-a-europy/