Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Kukolová Název : VY_52_INOVACE_21_Rostliny naho- a kryto-semenné Sada: Přírodověda pro 4. a 5. ročník Téma:Rostliny naho- a kryto-semenné Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace 5. ročník – přírodověda
Prezentace určená k vyvození učiva – třídění semenných rostlin- nahosemenné a krytosemenné. (Vyluštění názvů skupin). Vhodné i jako skupinová práce. Inovace – aktivita, motivace

3 Rostliny dělíme podle způsobu rozmnožování na výtrusné (rozmnožují se výtrusy) a semenné (rozmnožují se semeny). Semenné rostliny lze rozdělit do dvou dalších skupin. Pokus se doplnit slova do textu a z označených písmen slož názvy skupin semenných rostlin.

4 Rostliny, které na zimu neopadávají jsou S _ Á _ _ Z _ _ _. _
Rostliny, které na zimu neopadávají jsou S _ Á _ _ Z _ _ _ ? _ . Jejich květenství je Š _ Š _ ?. (Veverky si je sbírají do zásoby). Přeměněné listy jsou úzké, tuhé, špičaté, říká se jim _ _ ? L _ _ E. Mezi zástupce patří _ ? R _ _ _ _ E (les = bor), ? _ _ K (les = smrčina), J ? _ _ E (např. bělokorá), ? O _ _ _ N (jediný opadavý)

5 Skupina těchto stromů tvoří _. S. Stonek je dřevnatý, nazývá se K _ _
Skupina těchto stromů tvoří _ ? S. Stonek je dřevnatý, nazývá se K _ _ ?. V zemi rostlinu drží _ _ _ _ ? Y. Jsou to rostliny, které žijí několik let, tedy V Y _ _ _ _ _ ?

6 Řešení stálezeleNé Modřín šiškA lEs jeHlice kmeN bOrovice kořeNy Smrk
vytrvalÉ jEdle

7 Rostliny mají nadzemní část ? _ Ě _, ze které se po opylování tvoří plod. Patří sem S _ ? O _ Y (dřeviny) i _ ? L I _ _ (rostliny s dužnatým stonkem).

8 Zástupci jsou. _ _ Š _ Ň (strom s malými červenými plody s peckou), T
Zástupci jsou ? _ _ Š _ Ň (strom s malými červenými plody s peckou), T ? _ _ L (vysoký štíhlý strom, větrolam), ? _ _ Ž _ _ _ A (1. jarní květina), _ Ů_ ? (růžová, voňavá květina), _ _ D ? I _ _ Á _ _ _ (květina 7x hezká), R _ J _ ? (keř s červenými plody, zelenina)

9 Stonek bylin je _ _ Ž. _ _ Ý, stonek dřevin je _ M _
Stonek bylin je _ _ Ž ? _ _ Ý, stonek dřevin je _ M _ ?. Dřeviny přes zimu nemají listy, jsou O P _ _ _ _ ?

10 Řešení Květ růžE stRomy sedMikráska bYliny rajčE Třešeň dužNatý tOpol
kmeN Sněženka opadavÉ

11 Podle informací v textu se pokus odhadnout, která skupina rostlin patří mezi nahosemenné a které skupiny rostlin patří mezi krytosemenné.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google