Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Organizace ochrany přírody v ČR
Právní úprava ochrany přírody a krajiny v ČR – systém, prameny, orgány státní správy, účastníci řízení 8.přednáška Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č.9/ Vlastnické právo a ochrana přírody podle českého práva BOZO, ZF JU v Českých Budějovicích.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Eva Měráková, Lenka Jandová
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Správa sociálního zabezpečení
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Česká inspekce životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
Novela veterinárního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10

péče o handicapované živočichy prostřednictvím záchranných stanic má v ČR dlouhou tradici záchranné stanice v ČR zpočátku fungovaly bez jakéhokoli legislativního zajištění zakládány z popudu občanských sdružení, na základě aktivity jednotlivců či různých institucí (AOPK ČR, zoologické zahrady) v průběhu let záchranných stanic přibývalo a rozšiřovalo se spektrum jejich péče PÉČE O HANDICAPOVANÉ ŽIVOČICHY V ČR

EVROPSKÁ vs. NÁRODNÍ LEGISLATIVA vstup ČR do Evropské unie v r implementace evropského práva do národní legislativy změny našich právních předpisů, které ovlivnilo nejen zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (např. zavedení obecné ochrany ptáků), ale i předpisy veterinární a předpisy na ochranu zvířat proti týrání. z těchto důvodů, ale i z potřeby stanovení určitých pravidel, zajištění transparentnosti pro různé donory a zřejmě i z dalších příčin, se začaly objevovat požadavky na zakotvení statutu záchranných stanic v zákonných předpisech a nastavení pravidel pro jejich fungování.

Zavedení právní úpravy péče o handicapy klíčové změny – novela zákona č. 242/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání + s ní související novela zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále „ZOPK“) obecná povinnost pro všechny osoby, které se „ujmou“ handicapovaného živočicha, zajistit nezbytné ošetření nebo předání do záchranné stanice (zvláště chráněné živočichy je dle § 52 odst. 2 ZOPK je nutné předat do stanice vždy) jde-li o živočicha pouze dočasně neschopného přežít v přírodě, musí každý postupovat tak, aby návrat do přírody nebyl znemožněn (ZOPK tedy nestanoví povinnost aktivně „zachraňovat“ handicapované živočichy, vyhledávat je v přírodě atp., ale určuje pravidla až pro případ, kdy se živočicha někdo ujme).

definice ZÁCHRANNÉ STANICE novela ZOPK v r – ZS poprvé definovány v § 3 odst. 1 písm. f) jako zařízení, která „na konkrétně vymezeném území působnosti zajišťuje komplexní péči o všechny živočichy dočasně neschopné přežít ve volné přírodě s cílem navrátit je do přírody, živočichům trvale neschopným přežít ve volné přírodě poskytuje, je-li to vhodné a účelné vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, odpovídající dlouhodobou péči, poskytuje informace o příčinách ohrožení a vhodných způsobech ochrany živočichů a může spolupracovat při provádění opatření k předcházení zraňování nebo úhynu živočichů“.

ZS – postup při povolování současně stanoven postup, kterým je vydáváno povolení k provozování záchranné stanice – záchrannou stanici lze nyní podle § 5 odst. 9 ZOPK „provozovat pouze na základě rozhodnutí MŽP o povolení k provozování záchranné stanice, v rámci něhož se stanoví místo, kde se záchranná stanice nachází, vymezení její územní působnosti a rozsah péče, kterou může záchranná stanice poskytovat s ohledem na její vybavení a odborné zázemí“. Jiná zařízení označení „záchranná stanice“ používat nemohou. Zároveň specifikován proces povolování ZS - k vydání rozhodnutí si MŽP žádá stanoviska místně příslušného orgánu ochrany zvířat, veterinární správy a myslivosti (tím je mj. řešena vazba na ustanovení § 7 odst. 1 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, které se týká chovu zvěře v zajetí).

Vyhláška č. 316/2009 Sb., o držení živočichů dočasně nebo trvale neschopných přežít ve volné přírodě a o péči o tyto živočichy v záchranných stanicích (vyhláška o handicapovaných živočiších) vydána na základě zmocnění zakotveného v ZOPK stanovuje podmínky péče o živočichy zejména s ohledem na možnost zapojení těchto živočichů zpět do volné přírody záchranné stanice musí při péči zajistit, aby nedocházelo k nadměrnému kontaktu živočichů s člověkem, s přirozenými predátory nebo s jedinci domestikovaných druhů, který by mohl ohrozit schopnost handicapovaných živočichů reagovat na přirozené nepřátele, dále musí zajistit jejich krmení potravou odpovídající biologickým nárokům daného druhu, upravit prostředí pro jejich držení tak, aby co nejvíce odpovídalo jejich přirozenému biotopu a nárokům druhu, zejména s ohledem na pohybové aktivity a potřeby úkrytu a další podmínky

ZS A DALŠÍ ZÁKONNÉ POŽADAVKY pro držení jedinců zvláště chráněných druhů živočichů je potřeba získat výjimku dle § 56 ZOPK pro držení jedinců obecně chráněných volně žijících druhů ptáků je potřeba získat odchylný postup dle § 5b ZOPK fungování záchranných stanic výrazně upravují i další předpisy, zejména zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších přepisů, a zákon č. 166/1999 Sb., veterinární zákon, ve znění pozdějších předpisů vyhláška č. 114/2012 Sb., o ochraně handicapovaných zvířat při chovu, která stanovuje další velkou část podmínek pro zajištění péče o handicapované živočichy.

Děkuji za pozornost Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 10