Bytový trh v ČR 2007 Jiří Pácal, Central Europe Holding a.s., ARTN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Města ČR – orientace na mapě
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Deregulace nájemného Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
ZÁKLADY BYDLENÍ.
JUDO Semily Nové Dojo 2007 D.Šída. Historie a smysl Judo v Semilech: Oddíl Judo Semily, kde 90% členstva tvoří mládež do 15ti let, a jehož počátky se.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Mapa zájmu - plány.
Technické zhodnocení domu
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Září 2006 František Diviš, INCOMA ResearchVývoj trhu shopping center v českých regionech 1 Vývoj trhu shopping center v České republice rok 1996 rok 2001.
Ekonomická gramotnost
TÉMA: Daň z nemovitostí
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Seniorské bydlení. Seniorské bydlení v ČR Dostatečná kapacita Neefektivní rozmístění Pořadník: 15 % využitelnost Mezinárodní smlouva s Německem.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Nájemní bydlení Municipality & Development. Nájemní bydlení Vysokoškolské koleje (PPP a jiné formy) Domovy mládeže – internáty Ubytovny.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
VÝVOJ TRHU NEMOVITOSTÍ V BRNĚ
Problémy sektoru nájemního bydlení , RNDr. Tomislav Šimeček.
Úspory energie a regenerace
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Obecní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D. Economics of Housing.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Zpráva o činnosti představenstva, hospodaření družstva za rok 2014 a návrh hospodářsko-finančního plánu na rok 2015 Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 14 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Krajská správa ČSÚ ve Zlíně Třída Tomáše Bati Zlín PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ZLÍNSKÝ.
Město na obrázku se jmenuje
Ministerstvo financí ČR červen 2011
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Nájemní bydlení Petr Hána.
Transkript prezentace:

Bytový trh v ČR 2007 Jiří Pácal, Central Europe Holding a.s., ARTN

Nájemní bydlení v datech odhadem se podíl veškerého nájemního bydlení zmenšil z 29% na cca 25% odhadem se podíl veškerého nájemního bydlení zmenšil z 29% na cca 25%

Problémy nájemního bydlení v ČR Zastaralá podoba občanského zákoníku Zastaralá podoba občanského zákoníku Nedokončená deregulace nájmů – zákon 107/2006 Sb. a změny obč. zákoníku nejsou bez obtíží; zvyšování nájmů nezpůsobilo zatím na trhu vůbec nic Nedokončená deregulace nájmů – zákon 107/2006 Sb. a změny obč. zákoníku nejsou bez obtíží; zvyšování nájmů nezpůsobilo zatím na trhu vůbec nic Bytová nekoncepce obcí i politických stran Bytová nekoncepce obcí i politických stran

Vybrané problémy pronájmu Nízké výnosy z pronájmů, dále klesají Nízké výnosy z pronájmů, dále klesají Problémy s výběrem nájemného; předáváním písemností Problémy s výběrem nájemného; předáváním písemností Úmrtí nájemce – doba pro vyřízení dědictví Úmrtí nájemce – doba pro vyřízení dědictví Špatná vymahatelnost vlastnického práva Špatná vymahatelnost vlastnického práva Neznámé : nájmy po r. 2010, nový občanský zákoník ? Neznámé : nájmy po r. 2010, nový občanský zákoník ? Vztah vlastník X nájemce není symbiózou Vztah vlastník X nájemce není symbiózou

Bytová výstavba a ceny bytů „ Běžná hodnocení“ : Bytová výstavba je vysoká ( bytová lavina apod.) Bytová výstavba je vysoká ( bytová lavina apod.) Ceny bytů rostou několik let o desítky % ročně, hlavně v Praze; letos se přidaly regiony ( hl. Morava a sever. Čechy) Ceny bytů rostou několik let o desítky % ročně, hlavně v Praze; letos se přidaly regiony ( hl. Morava a sever. Čechy) Hodnocení může být i jiné Hodnocení může být i jiné

Bytová výstavba

Byty v dokončených stavbách 2004 – 2006, kraje KRAJ RD celkem RD na prodej b.j. v BD celkem b.j. v BD (bez obcí) Celkem (5,5%) (44%) SČ JČ PL KV ÚL LB KH PB VY JM OL ZL MSl

Stavební činnost v Praze V Praze výjimečně převažuje výstavba BD nad RD V Praze výjimečně převažuje výstavba BD nad RD ročně se zde postaví cca 50% z celkové výstavby bytů do vlastnictví v ČR ročně se zde postaví cca 50% z celkové výstavby bytů do vlastnictví v ČR od r do konce 2006 se postavilo v Praze nových b.j. (z toho asi 10tis. komun.); málo se modernizuje ( do 14tis. b.j.) od r do konce 2006 se postavilo v Praze nových b.j. (z toho asi 10tis. komun.); málo se modernizuje ( do 14tis. b.j.) Praha má cca bytů ve vlastnictví; celkem je zde cca 550 tis. b.j. ( ročně se nepostaví ani 1% z BF) Praha má cca bytů ve vlastnictví; celkem je zde cca 550 tis. b.j. ( ročně se nepostaví ani 1% z BF)

Výstavba ve vybraných městech Nejvíce Pro zajímavost Praha41.948Hostivice1.381 Brno10.941Šp. Mlýn 400 Plzeň 3.147Most 371 Ostrava 2.883Troubky 254 Liberec 2.764Kolín 639 Olomouc 2.575Kladno 583 Č. Budějovice 2.468Fr. Místek 592 Jihlava 2.127Čeladná 237 Pardubice, HK 2.010Poděbrady 440 Ml. Boleslav většina býv. okr. měst 200 – 400 b.j. K. Vary z toho cca 40% jsou RD; dále komunální a družstevní výstavba. Bytové domy ke komerčním účelům se staví málo, v mnoha regionech do 15%, Praha až 80%.

Jak ve výstavbě dále Je nezbytné urychlit modernizaci zestárlého bytového fondu Je nezbytné urychlit modernizaci zestárlého bytového fondu Obnova bytového fondu – rušení nekvalitních budov a výstavba nových Obnova bytového fondu – rušení nekvalitních budov a výstavba nových Početně máme bytů dost, ale kvalita a skladba nedostačují Početně máme bytů dost, ale kvalita a skladba nedostačují

Ceny bytů v Praze a ČR Mnoho subjektů hodnotí několik let ceny bytů jako boom, trhání rekordů apod. Mnoho subjektů hodnotí několik let ceny bytů jako boom, trhání rekordů apod. ČNB se bojí nestability ČNB se bojí nestability Musíme se bát bubliny a jejího splasknutí? Musíme se bát bubliny a jejího splasknutí? Ne Ne V Praze ceny neletí tak, jak se píše; většinou se jen opakují již známé ceny s nálepkou boomu (Praha) – ceny : panel 3+1 za 2,7 mil.; centrum za 5,6 mil., ø 35 tis.Kč/m2; nové a kvalitní za 80 tis. Kč/m2 V Praze ceny neletí tak, jak se píše; většinou se jen opakují již známé ceny s nálepkou boomu (Praha) – ceny : panel 3+1 za 2,7 mil.; centrum za 5,6 mil., ø 35 tis.Kč/m2; nové a kvalitní za 80 tis. Kč/m2 Takové ceny jsou zde již několik let Takové ceny jsou zde již několik let

Ceny bytů v Praze a ČR Okolo vstupu do EU se psalo obdobně a nakonec se nedělo nic; ČSÚ dokonce v indexech ukazoval pokles Okolo vstupu do EU se psalo obdobně a nakonec se nedělo nic; ČSÚ dokonce v indexech ukazoval pokles Nové byty v Praze rostou mírně u novostaveb; starší byty po vstupu do EU poklesly a následně se vracely s mírným navýšením Nové byty v Praze rostou mírně u novostaveb; starší byty po vstupu do EU poklesly a následně se vracely s mírným navýšením V regionech rostou ceny rychleji relativně; určitě ne nezdravě V regionech rostou ceny rychleji relativně; určitě ne nezdravě Dohání předchozí zaspání Dohání předchozí zaspání Někde i trh stagnuje či klesá, ale jde jen o časově omezenou záležitost; Někde i trh stagnuje či klesá, ale jde jen o časově omezenou záležitost;

Ceny bytů v Praze a ČR Je nutné si uvědomit, že byty ve vlastnictví máme od r Byty se na trh mimo Prahu dostávají převody z družstev, privatizací obecního či podnikového fondu, tedy z malých čísel; nové se staví relativně málo Je nutné si uvědomit, že byty ve vlastnictví máme od r Byty se na trh mimo Prahu dostávají převody z družstev, privatizací obecního či podnikového fondu, tedy z malých čísel; nové se staví relativně málo Mimo Prahu, případně Brno, jsou ceny bytů stále poměrně nízko, výjimečně nad 30 tis. Kč/m2 ; je zde velmi málo transakcí Mimo Prahu, případně Brno, jsou ceny bytů stále poměrně nízko, výjimečně nad 30 tis. Kč/m2 ; je zde velmi málo transakcí

Ceny bytů v Praze a ČR Pro další vývoj cen bude důležité dokončení deregulace nájmů; „renesance“ výnosů na bytovém trhu; cena a množství peněz; vývoj reálných mezd Pro další vývoj cen bude důležité dokončení deregulace nájmů; „renesance“ výnosů na bytovém trhu; cena a množství peněz; vývoj reálných mezd Od cizinců si mnoho neslibujme; jezdí k nám za turistikou ne bydlet Od cizinců si mnoho neslibujme; jezdí k nám za turistikou ne bydlet U bytů ve vlastnictví úroveň fungování Společenství vlastníků; U bytů ve vlastnictví úroveň fungování Společenství vlastníků; do Parlamentu jde nový zákon o vlastnictví bytů do Parlamentu jde nový zákon o vlastnictví bytů

Mnoho úspěchů nejen v realitách Jiří Pácal, Central Europe Holding a.s. Jiří Pácal, Central Europe Holding a.s.