CZ.04.3.07/4.1.02.1/0333 - Konzultační středisko rozvoje a řízení lidských zdrojů v MSP na území hl. m. Prahy Žadatel: KPČR- Regionální sekce pro Prahu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
CZ / /0317 – Pražská firemní fakulta eLearningu Czech Efficient Learning Node, o.s. HKČR, APM, ČSSI Michal Zálešák, ,
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Společenská odpovědnost firem - nový faktor firemní konkurenceschopnosti CZ / /0393 Business Leaders Forum Andrea Václavíková
CZ / Podpora konkurenceschopnosti a adaptability MSP prostřednictvím systematického modulového vzdělávání a poradenství Středisko služeb.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost Projekt č Multifunkční informační a vzdělávací centrum Dynamik Ing. Štěpánka Lubinová Partner:
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost projekt CZ / /0353 Platforma i2010 Česká vědeckotechnická společnost pro informatizaci.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0397 SPECIALIZOVANÉ PORADENSKÉ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODPORUJÍCÍ ZAVÁDĚNÍ ICT DO PRAXE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
0385 – Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software Institut pro informační společnost, o.s. Lukáš Ligas,
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
CZ / /0318 „Etika podnikání a podniková kultura“ Předkladatel - Svaz průmyslu a dopravy České republiky Partner 1 - Společnost pro etiku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
CZ / / Program spolupráce malých a velkých firem s důrazem na rozvoj a řízení lidských zdrojů Žadatel: Klub personalistů ČR (KPČR)
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Souhrnná zpráva Konzultační středisko rozvoje a řízení lidských zdrojů v MSP na území hl. m. Prahy Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

CZ / / Konzultační středisko rozvoje a řízení lidských zdrojů v MSP na území hl. m. Prahy Žadatel: KPČR- Regionální sekce pro Prahu a Sč kraj Partneři: SP ČR, PERSONNEL SERVICE, s.r.o. Realizační tým: Vedoucí projektu: Ing. Milan Beneš, , mobil: Členové RT: Ing. Jaroslav Berka, , mobil: , Mgr. Bohdana Vybíralová, , mobil: www stránky: ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost

2 Zaměření projektu Obecný cíl: Zlepšit úroveň odborných znalostí a dovedností zaměstnanců a zaměstnavatelů v MSP Konkrétní cíle : - vytvořit konzultační středisko pro rozvoj a řízení lidských zdrojů v MSP při Regionální sekci KPČR („RS“) -vytvořit skupinu lektorů-specialistů pro danou oblast a vyškolit je pro zamýšlenou činnost (training dovedností v obl. poradenství a koučování) -záměr ověřit v pilotním provozu střediska a vyhodnotit Dvě klíčové aktivity : -obecné poradenství, zaměřené zejména do oblasti lidských zdrojů (i trh práce, řízení firem, absolventi, osoby s těl. postiž., marketing) - podpora RS KPČR: vytvoření materiálních a technických podmínek pro rozvoj poradenských a konzultačních aktivit RS

3 Zaměření projektu Materiálně technické zabezpečení: využití stávající místnosti Regionální sekce KPČR pro Prahu a Sč kraj vybavení konzultačního střediska: notebook ThinkPad R52, ThinkVision Projektor M400 microport, tiskárna Lexmark C524N - A4 Color Laser, flipchart stávající vybavení: nábytek – vybavení konzultační místnosti (pro skupinu cca 8 až 10 osob), 2 x PC Software: firemní software IBM (OEM Microsoft Office SB 2003, Microsoft Windows XP Professional, Norton Antivirus 2006)

4 Cílové skupiny zaměstnanci OSVČ profesní a podnikatelská sdružení zaměstnavatelé (zejména malí a střední podnikatelé) Přínosy zaměstnavatelé (min. 40 zaměstnavat. subjektů) a zaměstnanci MSP (manažeři) –přístupnou a časově nenáročnou formou konzultací získání odpovědí na jejich aktuální problémy –rozšíření znalostí zejména o hlubší vhled do problémů (možnost získání zájmu o další informace, vzdělávání, rozvoj dovedností k vedení lidí –možnost aktivně se zúčastnit diskuzí k zajímavým tématům –navázání osobních kontaktů s dalšími MSP –výkonní pracovníci – zlepšení pracovních podmínek, odborný rozvoj

5 Cílové skupiny - Přínosy OSVČ –informace nezbytné pro zahájení podnikání – základní legislativa –zaměstnávání dalších osob, vč. rodinných příslušníků –nezbytné informace, rady a konzultace z oblasti podnikání (marketing, ekonomika a financování, personalistika) KPČR-Regionální sekce pro Prahu a Sč kraj (profesní sdružení) –získá tým zkušených spolupracovníků, vyškolených pro konzultační činnost zaměřenou na MSP –technické (SW a HW) vybavení pro trvalé využívání při realizaci dalších aktivit a to nejen na území hl. m. Prahy, ale i ve Sč. kraji –zvýšení prestiže v regionu, získání části příslušníků pilotní skupiny MSP k trvalé spolupráci i jako své členy

6 Cílové skupiny - Zapojení Zapojení MSP + KPČR –pilotní vzorek MSP získán již ve fázi přípravy projektu –část MSP a OSVČ získána z členů KPČR –podstatná část cílové skupiny získána po oslovení ovou poštou, speciálním Zpravodajem RSKP, případně dalšími propagačními kampaněmi (na začátku i v průběhu řešení projektu) –spolupráce se SP ČR (letáky, články ve Spektrum SP) Další formy získávání MSP k zapojení: informační letáky, www stránky KPČR-RS, rozesílání Zpravodaje a Zpravodaje-Speciál na více než 1000 adres firem, placená inzerce, odborný tisk (Kariéra HN, Personál), osobní styk Doprovodná opatření: občerstvení při polodenních skupinových konzultacích, případně materiály pro předem vyžádané konzultace

7 Typy činností Realizované projektem Konzultace skupinové na předem stanovená témata Konzultace individuální dle požadavků jednotlivých MSP pro jednu firmu (zástupce firmy) Konzultace skupinové dle přání několika MSP Individuální konzultace prostřednictvím www stránek Vývoj metodicko-didaktických příruček pro 10 vybraných témat skupinových konzultací/seminářů Speciální školení pro specialisty-lektory

8 Skupinové konzultace na předem stanovená témata 1.Pracovní právo – klíčová témata zákoníku práce a jejich praktické uplatňování - problémy a rizika 2.Politika zaměstnanosti a trh práce 3.Bezpečnost a ochrana zdraví při práci - povinnosti zaměstnavatelů a rizika plynoucí z jejich případného neplnění 4.Pracovní vztahy "zaměstnavatel – zaměstnanci" v MSP 5.Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců 6.Motivace zaměstnanců – k vyšší výkonnosti, ke kvalitě, k vlastnímu osobnímu rozvoji apod. 7.Odměňování zaměstnanců - peněžní i nepeněžní formy odměny, mzdové a platové systémy

9 Skupinové konzultace na předem stanovená témata 8.Ekonomické aspekty podnikání MSP a zaměstnanecké výhody, jejich možné formy atd, vč. zdaňování 9.Organizace a strategie MSP, řízení a realizace změn v organizaci, marketing, – nástroje i způsoby jejich prosazení 10.Vedení personální a mzdové agendy podniku – osobní spisy zaměstnanců, sociální a zdravotní pojištění, daňová agenda, součinnost s kontrolními orgány, využívání outsorsingu a jeho potenciální přínos pro MSP atd.

10 Vnitřní postupy řízení, rizika a problémy Realizační tým příjemce: -Ing. Milan Beneš -Ing. Jaroslav Berka -Mgr. Bohdana Vybíralová Partneři: –Svaz průmyslu a dopravy ČR –PERSONNEL SERVICE, s.r.o. Nakupovaná služba: Facilitní a koučovací dovednosti –výsledek zjednodušeného výběrového řízení bez uveřejnění: SMARTER Training & Consulting - pro dvě skupiny specialistů (A a B)

11 Vnitřní postupy řízení, rizika a problémy PlánováníPlánování Aktivity probíhají dle harmonogramu Formy komunikaceFormy komunikace Upřednostňována je ová komunikace, Další využívané – internet, telefon, osobní setkání … Zasedání řídící komiseZasedání řídící komise Četnost – 1 x za dva měsíce, v případě potřeby operativně (dosud 3 zasedání) Členové komise jsou zástupci partnerů a realizačního týmu projektu

12 Vnitřní postupy řízení, rizika a problémy Řízení činností – základní schéma Řídící komise Partneři Realizační tým Administrativní pers. Specialisté-konzultanti MSP - požadavky KONZULTACE Závěry

13 Schéma řešení problémů MSP 1.1 Vstup problému 1.2 posouzení 1.3 Oznámení že ne 1.4 Určení postupu A. SEMINÁŘ B. INDIVIDUÁLNÍ KONZULTACE C. SKUPINOVÁ KONZULTACE D. INTERNETOVÁ PORADNA VYBRANÉ TÉMA POŽADAVEK NĚKOLIKA MSP MSP - POŽADAVEK NE ANO

14 Dosavadní zkušenosti s řízením projektu Hlavní nedostatky: –komunikace a zodpovědnost ze strany MSP –obecně: malé zkušenosti MSP se zapojením do podobných projektů (ESF) a s jejich využíváním –Problém: –Problém: Časová vytíženost zapojených účastníků z MSP Úpravy harmonogramu: –další vzdělání (spec. školení) specialistů/lektorů pro konzultace Překvapivě nízká účinnost inzerce

15 Zajištění publicity semináře Členové RT uskutečnili prezentaci na dvou seminářích, kde osobně informovali přítomné o projektu a o možnostech zapojení. články a inzeráty Publikace v těchto časopisech a novinách: Personál, Spektrum (2x), Mzdy a personalistika v praxi, Práce a mzda Hospodářské noviny Kariéra, MF Dnes (2x) Distribuován Zpravodaj Regionální sekce (2x) na více než tisíc ových adres se zaměřením na informace o aktivitách projektu.letáky Vypracován a editován informační leták o projektu a jeho aktivitách, který byl distribuován na akcích Klubu personalistů ČR, SPČR, vzdělávacích institucích (VOX, a.s. ; CMC Čelákovice) a v řadě případů i em Nový leták – náborový pro získání dalších MSP: návrh, tisk, nyní je již distribuován

16 Zajištění publicity

17 Zajištění publicity Funkce webu - internet Průběžná aktualizace webových stránek Regionální sekce je orientována na poskytování nejnovějších informací o projektu s cílem: –získat další MSP do projektu –podávat informace zapojeným MSP stránky RS KPČR s informacemi o projektu: e-learning využíván na pre- a post- přípravu specialistů - lektorů v rámci jejich nadstavbového vzdělávání

18 Výstupy a Výsledky Hlavní inovované produkty - dostupnost Dostupnost výstupních metodik z projektu je částečná, pouze pro lektory a konzultanty a pro potřeby sekce. Výchozí hodnota Plánovaná hodnota Současný stav PODPOŘENÉ OSOBY ORGANIZACE04010 PRODUKTY0102

19 Další výstupy/výsledky Horizontální témata, Partnerství Výstupy projektu – Realizace Vytvoření systému seminářů a konzultací  Vypracování metodických materiálů k vybraným problematikám MSP na základě poznatků a zkušeností  Pilotní ověření fungování navržených typů poradenských konzultací Vytvoření skupiny specialistů – lektorů/konzultantů  Orientace lektorů/konzultantů na problematiku MSP  Získání dovedností v oblasti konzultačních činností  Získání nových dovedností – vytváření podkladů pro konzultace, prezentace, přednáškovou činnost Trvalé zapojení systému do aktivit KP ČR - Regionální sekce pro Prahu a SČ kraj  Vytvoření konzultačního a poradenského centra

20 Doporučení pro další programovací období Vytvoření prostoru a podmínek pro neformální výměnu zkušeností a řešení zcela konkrétních problémů MSP Zkrátit dobu posuzování monitorovacích zpráv a urychlit výplatu finančních prostředků, pokud není reálné zvýšit zálohu (neziskové organizace) Náměty na zjednodušení a zlepšení budoucích procesů: –hodnotitelé by neměli subjektivními zásahy narušovat vnitřní strukturu projektu v případech, že je projekt kvalitně zpracován –stanovení osobních nákladů „ve výši obvyklé“ neumožňuje zapojit do projektu špičkové odborníky

21 Děkujeme Vám za pozornost a přejeme hezký den !! Ing. Milan Beneš Ing. Jaroslav Berka Mgr. Bohdana Vybíralová