Výživové nároky u dospívajících

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky v dětském jídelníčku
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Výživové nároky u dospívajících Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 21. listopadu 2007

Jak dospívání ovlivňuje výživa Stravovací návyky přejímá malé dítě od nejbližšího okolí – od rodiny, kolektivu dětí v mateřské škole Kontrolu nad složením stravy a pravidelností jídelníčku mají (nebo by mít měli) rodiče V pubertě dochází k osamostatňování se ve všech oblastech denního života, výživu nevyjímaje Adolescent důrazněji projevuje své požadavky Snaží se být in a kopíruje společensky vlivnější kamarády a spolužáky Nesprávná výživa v dospívání s sebou nese rizika plynoucí z nedostatku, resp. nadbytku energie, živin nebo dalších důležitých látek Např. obezita u chlapců vede k oddálení puberty, obezita u dívek naopak k jejímu časnějšímu nástupu Nedostatek energie a podvýživa mohou dospívání zbrzdit

Energetická hodnota Organizmus dospívajícího potřebuje pro svůj růst dostatek kvalitní stravy a energie Sportující adolescent může mít vyšší energetickou potřebu, než jeho nesportující rodiče se sedavým zaměstnáním Pokud není příjem energie vyvážen dostatkem pohybu, může dojít k nežádoucímu zvýšení tělesné hmotnosti Zvláště u dívek je častý nedostatek energie Nechtějí přijmout změny svého těla v době dospívání Snaží se zhubnout (byly zvyklé na „chlapeckou postavu“) Držení diet však v současné době již není výjimečné ani u chlapců

Bílkoviny Organizmus je využívá především jako stavební látky Pro růst a obnovu tkání, tvorbu enzymů, látky účastnící se imunity aj. Plnohodnotné bílkoviny Obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve vzájemném vhodném poměru Vyskytují se v potravinách živočišného původu Neplnohodnotné bílkoviny Neobsahují všechny esenciální aminokyseliny nebo tyto nejsou ve vzájemném vhodném poměru Neznamená to však, že by byly nekvalitní nebo dokonce škodlivé! V potravinách rostlinného původu – mimo bílkovinu sóji Doporučený poměr mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami je alespoň 40 : 60

Sacharidy Zejména jako zdroj energie Dělí se na Vláknina Rozpustná Monosacharidy (řepný cukr, ovocný cukr) Disacharidy (běžný cukr) Oligosacharidy Polysacharidy (vláknina, škrob) Vláknina Rozpustná Nerozpustná Množství vlákniny pro děti: věk v letech + 5 g – pro dospívající tedy cca 17-22 g

Tuky Poskytují největší množství energie, nezbytné pro využívání vitaminů rozpustných v tucích, pro tvorbu některých hormonů, jako mechanická ochrana orgánů aj. Živočišné tuky Většinou převažují nasycené mastné kyseliny, obsahují cholesterol Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce; ryby Rostlinné tuky Většinou převažují nenasycené mastné kyseliny (některé jsou esenciální, omega-3, omega-6, cholesterol neobsahují) Doporučený příjem živočišných tuků vůči rostlinným 2:3 Rostlinné oleje, ořechy, semena a výrobky z nich Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví srdce a cév, pro imunitní systém, pro rozvoj retiny, pro mozek aj.

Vitaminy Vitamin A V rybím tuku, v játrech, vaječném žloutku Nedostatek – zdrsněná pokožka, možné zpomalení růstu, šeroslepost Vitamin D V rybím tuku, rostlinných tucích, vejcích Nedostatek – zvyšuje riziko osteoporózy v pozdějším věku, nervozita, svalová slabost Vitamin E Rostlinné oleje, semena, ořechy Nedostatek – špatné hojení ran, suchá pokožka, snadná vyčerpanost po sportovním výkonu, únava aj. Vitamin C V ovoci a zelenině Nedostatek – oslabení imunity, v horších případech anémie, kurděje

Minerální látky Vápník Mléko, mléčné výrobky, mák Nedostatek – Špatná mineralizace kostí, nedostatečný růst Železo Vaječný žloutek, maso Nedostatek – únava, jednou z příčin anémie Jód Mořská a jodidovaná sůl, mořské ryby a plody Nedostatek – poruchy štítné žlázy, v těhotenství ohrožení CNS dítěte Sodík Sůl, solené pochutiny, uzeniny, pečivo aj. Nadbytek – zadržování vody v těle, zvyšování krevního tlaku, vyšší nárok na práci ledvin

Porovnání nároku dospívajícího s mladším dítětem Dítě 6 let Dospívající 15 let Energie (kJ) 7100 11 500 Bílkoviny (g) 50 90 ??? Sacharidy (g) 210 330 Tuky (g) 60 85 Nápoje (l) 1,8 2,5 Vláknina (g) 11 g 20 g

Na co si dát pozor Konzumovat dostatečné ale ne nadměrné množství energie Neuchylovat se k žádnému extrémnímu směru výživy Zařadit plnohodnotné (živočišné) bílkoviny z kvalitních zdrojů (maso, vejce, mléčné výrobky) Nevynechávat ani zdroje rostlinných bílkovin (luštěniny, obiloviny) Konzumovat dostatek kvalitních, především rostlinných, tuků Ze sacharidových potravin upřednostnit ovoce, zeleninu, celozrnné cereálie a pečivo Zařadit dostatek vápníku v podobě polotučných mléčných výrobků Omezit smažené pokrmy a fast-food Nepřehánět to se sladkostmi Neopomíjet pitný režim (2,5 litru denně, v teplém prostředí nebo při sportu více)

Doporučení Rodiče již stěží prosadí v jídelníčku zásadní změny. Měli by se ale alespoň aktivně zajímat o to, co děti přes den snědly a při společných jídlech nenápadně do jídelníčku vpašovat to, co přes den či v týdnu chybělo.

Závěr Pestrá a vyvážená strava je nezbytnou podmínkou pro správný růst a vývoj dítěte v každém věku. Dospívání je těžké období, kdy je negováno vše, co chtějí dospělí (zejména vlastní rodiče) – proto je i důležitá role školy i celé společnosti, aby vytvořili podmínky, ve kterých neplatí kult vyhublých dětí, ale zdravých dospělých.

Děkuji za pozornost!