RŮSTOVÁ SKUPINA NA SOU KOPŘIVNICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Kariérové poradenství
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Zdravá škola.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Každodenní chod školy S čím za kým. Struktura školy Vedení školy (ředitel, zástupci ředitele) Sekretářka (hospodářka) školy Vedoucí předmětových sekcí.
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Školní vzdělávací program
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

RŮSTOVÁ SKUPINA NA SOU KOPŘIVNICE

1. JAK ? 2. POPIS SOUČASNÉHO STAVU NA SOU 3. PROČ REALIZOVAT RŮSTOVKU NA ŠKOLE ? 4. CO JE RŮSTOVÁ SKUPINA? 5. KDO, KDE A PRO KOHO ?

POJĎME SI TO VYZKOUŠET !!! Čeká vás řemeslná dílna ! ochutnávka aktivit: - portrét - třídní křížovka

2. POPIS SOUČASNÉHO STAVU NA SOU SOU je součástí VOŠ, SOŠ a SOU. Projekt je zaměřen na cílovou skupinu žáků přednostně navštěvujících tuto součást integrované školy. Ve školním roce 2011/2012 navštěvuje SOU 500 žáků ve věku 15 – 19 let. V loňském školním roce bylo uděleno celkem 53 důtek třídního učitele a mistra odborného výcviku, 20 důtek ředitele školy a 17 podmínečných vyloučení. Z této statistiky je zřejmé, že prvky persekuce převládají nad prevencí.

3. PROČ ? Řada žáků vykazuje obtížnou zvladatelnost během výuky, vážné porušování a nerespektování pravidel školního řádu a obecně uznávaných etických norem. Nezanedbatelná část žáků je diagnostikována v pedagogicko psychologických poradnách. Školní instituce řeší problémové chování žáků stupňovaným kázeňským opatřením, které má na nápravu jejich chování jen mizivý dopad a mnohdy negativní chování ještě vystupňuje. Jedná se spíše o oblast persekuce než prevence, která je v praxi silně potlačována. Zcela úplně se opomíjí možný pozitivní vliv vrstevnické skupiny, jenž je nedílnou součástí socializačního procesu. dále

Přímou, intervenční práci s žáky, jejichž chování se jeví jako problémové, uskutečňujeme formou individuálních konzultací žáků s třídním učitelem, metodikem prevence rizikového chování, s výchovným poradcem a školním psychologem, ale bohužel až v době, kdy problém již nastal. Řešením tohoto nedostatku by mohl být i předkládaný projekt na realizaci pravidelně opakujících se schůzek školního psychologa a školního metodika prevence rizikového chování a oslovených žáků v otevřené vrstevnické skupině. dále

- podchycení problémového jedince Idea programu spočívá v myšlence, že adolescent lépe přijímá názor od vrstevníků než od autority. Vliv vrstevnické skupiny je pro změnu v chování mnohdy důležitější než individuální práce s ním. Při práci ve vrstevnické skupině vytěžíme ze vztahových problémů vzniklých ve skupině, z toho, že dojde k pojmenování a zviditelnění negativních projevů jednotlivých členů a z možnosti podpoření zdravých a společensky žádoucích názorů. Skupina může pomoci jednotlivcům vyrovnávat se s osobními problémy a činit rozhodnutí o tom, jak povedou svůj život. Cíle skupiny: - podchycení problémového jedince - práce s potenciálně problematickými klienty pro společnost - pomoc a ulehčení škole s výchovnou stránkou vzdělávacího procesu - prevence rizikového chování na škole. zpět

4. CO JE VRSTEVNICKÁ SKUPINA ? Otevřená růstová skupina 8 – 15 adolescentů ve věku 15 – 19 let. Pravidla skupiny: - dobrovolnost, soustavnost, otevřenost, zachování diskrétnosti - spolupráce s rodiči - spolupráce s odborníky. Náplň tvoří tematicky zaměřené bloky na osobnostní a sociální výchovu: - lidské potřeby a vlastní chování - sebeúcta - účinná komunikace - řešení konfliktů - zvládání zátěže, stresu - zvládání agrese - vytváření zdravých vztahů - nácvik relaxace

5. KDO, KDE A PRO KOHO ? Výběr žáků dle tohoto klíče: - diagnostikovaní žáci s vývojovou poruchou ADHD a ADD (doporučení z PPP, doporučení výchovným poradcem) - žáci, u nichž se projevila jakákoliv forma rizikového chování (doporučení třídním učitelem, žáci, kteří se účastnili individuálních intervenčních konzultací u metodika prevence, výchovného poradce, školního psychologa) - snaživí, komunikativní žáci, kteří se „nabalují“ na dospělou autoritu. Skupina je vedena školní psycholožkou PhDr. Stanislavou Podžornou a školní metodičkou prevence rizikového chování Mgr. Jana Sykalovou. dále

Pravidelná setkávání vrstevnické skupiny probíhají v relaxační místnosti v přilehlé budově školy SOU na sportovní hale. Místnost bez školních lavic a bez školního zvonění poskytuje žákům určité soukromí a snáze u nich navodí atmosféru uvolnění a bezpečí, atmosféru bez stresů a negativních prožitků běžného školního dne. dále

Prosíme, vyjádřete svůj souhlas na přiložené návratce. Souhlas rodičů Vážení rodiče, dovolujeme si Vás oslovit jménem naší školy s nabídkou k zapojení vašeho syna/vaší dcery do „Klubu sociálních dovedností“. Činnost klubu bude zaměřena na rozvoj sociálních dovedností, jako jsou např. komunikace, spolupráce, zodpovědnost, dovednost relaxace a další. Program bude veden zážitkovou formou. Odborně jej povede školní psycholožka PhDr. Stanislava Podžorná a školní metodička prevence rizikového chování Mgr. Jana Sykalová. Prosíme, vyjádřete svůj souhlas na přiložené návratce. ------------------------------------------------ návratka ---------------------------------- Souhlasím, aby můj syn/má dcera, ...............žák/žákyně ........... třídy pravidelně navštěvoval/a „Klub sociálních dovedností“, který bude probíhat jednou za čtrnáct dnů v úterý od 14:45 do 16:15 hodin v prostorách školní sportovní haly. Bližší informace na tel.: .......................... Mgr. Jana Sykalová .......................... PhDr. Stanislava Podžorná podpis zákonného zástupce zpět