Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ.
Keltové Doba laténská.
Dnes tě naučím, jaký je povrch České republiky.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
Doba železná na našem území.
zpracovaný v rámci projektu
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Všeználek vypravuje o středověku.
zpracovaný v rámci projektu
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu,
zpracovaný v rámci projektu
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZem zvaná Bohemia Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje osídlování.
Dnes budeme poznávat se Všeználkem města České republiky
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
DOBA ŽELEZNÁ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ 800 PŘ. N. L.
představuje památná místa České
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
o králi Přemyslu Otakaru II.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
6. ročník Pravěk.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
(PRAVĚK) MGR. IVETA ŠLAHAŘOVÁ. 1) doba kamenná - starší= paleolit (3 mil přnl.) - střední = mezolit ( přnl.) - mladší = neolit (5500-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
Pravěk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země. VY_08_Vla4_38p Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země. KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

KELTOVÉ Tlupy pravěkých lidí se na našem území střídaly a vlastně ani neměly jméno. Kolem roku 400 před naším letopočtem ovládli naše území KELTOVÉ. Byli to první obyvatelé naší země. Podle jednoho z keltských kmenů BOJOVÉ, vznikl název naší vlasti. V překladu znamená „ země Bójů“. V jednom ze starověkých jazyků se této zemi říkalo Bohemia. Keltové byli známí svou bojovností a tvrdostí.

Vynikali v řemeslech: kovářství, hrnčířství, šperkařství, sklářství Vynikali v řemeslech: kovářství, hrnčířství, šperkařství, sklářství. Vyráběli předměty z bronzu, železa, ale i ze skla. Znali i hrnčířský kruh. Používali řadu železných nástrojů – kladiva, kleště, nůžky, pily a hřebíky. Před příchodem Keltů existoval pouze výměnný obchod. Keltové byli výborní obchodníci. Začali razit mince – zlaté plíšky miskovitého tvaru - duhovky. Obrázek 1: duhovky[1]

Byla centrem výroby a napomáhala Žili v opevněných sídlištích, která se nazývají OPPIDA. Obrázek 2: oppida[2] Byla centrem výroby a napomáhala obchodu.

Keltové byli velice zruční. Na našem území se rozvíjelo keltské umění Keltové byli velice zruční. Na našem území se rozvíjelo keltské umění. Dokladem toho jsou nálezy sošek, šperků a nástrojů, které se v podstatě neliší od nástrojů dnešních (pila, nůžky, hrábě). Významné postavení měli v keltské společnosti kněží – druidové, kteří vynášeli rozsudky. V průběhu 1. století našeho letopočtu keltské kmeny vytlačily kmeny Germánů, ale nikdy se nestaly obyvateli našeho území. Obrázek 3: keltské umění[3]

Co si budeme pamatovat? Kolem roku 400 před naším letopočtem ovládli naše území KELTOVÉ. Podle jednoho z keltských kmenů, Bójů, vznikl nejstarší název Čech. Keltové byli známí svou bojovností a tvrdostí. Vynikali v řemeslech. Vyráběli předměty z bronzu, železa, ale i ze skla. Používali řadu železných nástrojů. Začali razit mince - duhovky. Žili v opevněných sídlištích, která se nazývají OPPIDA. Na našem území se rozvíjelo keltské umění (sošky, šperky a nástroje).

Použité zdroje: [1] KB - Kelten Goldmünzen. In: SAUBER, Wolfgang. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-02-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KB_-_Kelten_Goldm%C3%BCnzen.jpg [2], [3] STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0, str. 8 HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 Klipart Office. Com