Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ."— Transkript prezentace:

1 KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ

2 Keltové ovládli naše území během doby železné (kolem roku 400 př. n. l
Keltové ovládli naše území během doby železné (kolem roku 400 př.n.l.). Jsou to nejstarší obyvatelé naší země, které známe jménem. Jejich potomci žijí dodnes ve francouzské Bretani a na britských ostrovech. Vynikali: bojovností tvrdostí vyspělou kulturou

3 Podle jednoho z keltských kmenů – Bójů dostala naše vlast jméno (Boiohaemum- země Bójů- Bohemia) Po Keltech se zachovaly i další zeměpisné názvy na území Čech: Labe- Albis (bílá řeka) Vltava- Vultava (divoká řeka) Jizera- Isara ( bystrá řeka)

4 Oppida Opevněná hradiště, která si Keltové stavěli na vyvýšených a strategicky výhodných místech. Byla centrem výroby i obchodu.

5 Byli zruční řemeslníci a stavitelé. Znali hrnčířský kruh
Byli zruční řemeslníci a stavitelé. Znali hrnčířský kruh. Vyráběli předměty z bronzu, železa, dokonce i ze skla.

6 Keltové jsou známí jako neohrožení válečníci.
Keltský způsob válčení popisovali římští i řečtí autoři jako velice divoký a ztřeštěný. V boji se Keltové postavili čelem k nepřátelskému vojsku, načež prý začali strašlivě křičet a tlouct oštěpy a meči do svých štítů. Pak se měli za neutuchajícího řevu prudce rozeběhnout proti svým soupeřům. Nepřátelští vojáci vyděšení zjevem a hrozivým křikem Keltů leckdy ztratili odvahu a obrátili se na útěk. Boj s prchající armádou byl pak pro Kelty snadnou záležitostí. Pokud se ovšem nepřátelské vojsko nezaleklo, Keltové zastavili krátce před tím, než došlo ke střetu a vrátili se do svého původního postavení, načež pokračoval celý proces nanovo.

7 Keltské náboženství Keltové byli pohané- uznávali více bohů
Nejvyšším bohem byl Taranis- hromovládný bůh a pán nebe Lugh- dobrý bůh světla Epona- domácí bohyně chovatelů koní, též bohyně hojnosti a prosperity Svým bohům přinášeli a lidské oběti, většinou však obětovali zvířata. Posvátnou rostlinou bylo jmelí. Posvátnými zvířaty jelen, kůň a kohout.

8 Druid video Druidové byli keltští duchovní.
Byli velmi vzdělaní, podle některých pramenů se na druida studovalo až 20 let. Měli velké znalosti z oblasti bylin, ovládali hypnózu, astronomii i astrologii Druidové uctívali rovněž stromy, zejména duby. Posvátné byly tzv. nemethony, neboli posvátné dubové háje, kam měli povolen vstup pouze tito kněží. Zde věštili a spojovali se s jiným světem. Byli to rovněž výjimeční politici, svým zásahem zamezili mnohým bratrovražedným válkám, které často mezi jednotlivými kmeny probíhaly.

9 Obchod Do příchodu Keltů existoval na našem území pouze výměnný obchod. Keltské mince (tzv. duhovky) jsou nejstarší u nás nalezené mince. Vyráběly se ze zlata a stříbra.

10 Keltské svátky Zajímavostí je, že mnoho původně keltských svátků je zachováno s menšími obměnami až do dnešních dnů. Oba slunovraty a rovnodennosti 2. listopadu- Samhain (dnešní svátek všech Svatých)- konec léta, svátek všech zesnulých a příprava na zimu 1. února- Imbolc ( dnešní Hromnice) 30. dubna- Beltine (dnešní pálení čarodějnic)- konec utrpení a strádání, nástup k pohostinnému letnímu období. Keltové zapalovali dva ohně a mezi nimi proháněli dobytek, aby se po zimě očistil. 1. srpna- Lughnasad (dnešní dožínky)- oslavy nadcházejících žní

11 Zápis do sešitu Keltové ovládli naše území během doby železné. Byli to první obyvatelé našeho území, které známe jménem. Podle jednoho z kmenů – Bójů- je pojmenováno naše území- Bohemia Stavěli si opevněná hradiště- oppida, která byla centrem obchodu a výroby. Byli zruční řemeslníci a stavitelé- znali hrnčířský kruh, výrobu skla. Keltové byli také neohrožení válečníci. Byli pohané- uctívali více bohů. Druidové byli keltští duchovní. K obchodování používali mince.

12 Otázky: Otázka pro mladé historiky: 1. Co víš o keltských svátcích?
Kdy Keltové ovládli naše území? Jak se jmenoval kmen, podle kterého získalo naše území jméno? Co to byla oppida? Co to znamená, když se řekne, že Keltové byli pohané? Kdo to byl druid? Jak Keltové obchodovali? Otázka pro mladé historiky: 1. Co víš o keltských svátcích?

13 Použité prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Keltov%C3%A9
Učebnice Vlastivěda 4, Nová škola Učebnice Vlastivěda- Obrazy ze starších českých dějin, Alter Dětská ilustrovaná encyklopedie Naše vlast, Slovart


Stáhnout ppt "KELTOVÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google