Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.26 Skladování potravin Vytvořeno: 2.9. 2013 Ověřeno: 10.10. 2013 Třída: SUS1
ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: sklad hlavní a příruční, vybavení skladů, cíl skladování Anotace: Materiál je určen k seznámení se s cílem skladování potravin, seznámit s druhy skladů a s potravinami, které se skladují odděleně.
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
DRUHY SKLADŮ Sklady máme na skladování: Potravin Nápojů Inventáře Pomocného materiálu Odpadu Obalů Čistících prostředků Paliva
CÍL SKLADOVÁNÍ Cílem skladování je: Prodloužit trvanlivost potravin. Vytvořit rovnoměrné zásobování. Mít prostředky pro tvorbu pestrého jídelního lístku.
VYBAVENÍ SKLADŮ Základní: rohože, regály, rošty, závěsy, teploměry, ochrana proti slunci, sítě v oknech, oplechování dveří, chladící zařízení, pracovní stoly, vlhkoměry, odměrky, váhy, naběračky, přepravní zařízení, vozíky, žebříky, plastové obaly Pomocné: odpadkové koše, lopatka, smetáček, koště,umyvadlo s teplou vodou a mýdlem tekutým, jednorázové utěrky
DRUHY SKLADŮ Suché: Chladné: Chlazené: 15°C, vlhkost 60% - obiloviny, mouka, těstoviny, mák, pochutiny Chladné: 8-12°C, vlhkost 80%, ve sklepních prostorách brambory a ovoce, zelenina, tuk, vejce, sýry, masné výrobky, konzervy, kompoty, nápoje Chlazené: 2-5°C, vlhkost 90% - maso, vařené masné výrobky, drůbež, ryby, mléčné a masné výrobky
SKLADY PODLE FUNKCE Hlavní sklady: Jsou určeny pro celkovou zásobu potravin. Příruční sklady: Jsou určeny pro jednodenní zásobu. Potraviny se do nich vydávají z hlavních skladů. Zřizují se v blízkosti kuchyně. Provádí se v nich úklidy: denní, sanitární, generální Dodržuje se BOZP a protipožární ochrana.
SKLADY PODLE FUNKCE Oddělené: Odděleně skladujeme: 1)čistící prostředky – nedáváme k potravinám! 2)koření – je aromatické a předává ostatním potravinám pachy 3)čpavé potraviny - kysané zelí, ryby
OPAKOVÁNÍ Druhy skladů: Suché, chladné, chlazené. Sklady podle funkce: Hlavní a příruční sklady. Cíl skladování: Prodloužit trvanlivost potravin. Vytvořit rovnoměrné zásobování.
OPAKOVÁNÍ Co skladujeme odděleně? Odděleně skladujeme: Ryby Koření Kysané zelí Čistící prostředky
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.