Elektrická energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Elektrický proud.
Elektrický proud.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrický obvod I..
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Model atomu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
CHEMICKÁ VAZBA.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Vedení elektrického proudu v látkách
Stavba atomu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické vodiče a izolanty
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Model atomu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Stavba atomového jádra
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Transkript prezentace:

Elektrická energie

Z čeho se skládá svět? Jirka Vše kolem nás je tvořeno z atomů, dokonce i lidské tělo. Atom je nedělitelný, skládá se z: Jádra: protony(+) a neutrony (bez náboje) Obalu: elektrony(-) Atom má stejný počet protonů a elektronů, celkově je bez náboje. Existují atomy s různým počtem protonů v jádře např: Vodík – 1 proton Uhlík – 6 protonů Uran – 92 protonů Atomy v lidském těle: H – vodík, O – kyslík, C – uhlík, N - dusík Nedělitelný = neexistuje ½ atomu. Dá se štěpit, ale zase vzniknou atomy (atomy jiného prvku). Ve hvězdách se naopak atomy slučují (ze dvou atomů vodík vznikne Helium) Proton má stejnou VELIKOST náboje jako elektron. Ale opačnou. Stejný počet elektronů a protonů je základní stav atomu (bez dodané energie) Více protonů v jádře = větší hmotnost atomu.

Uspořádání atomů Jirka Vlastnosti látek určuje: - z jakých atomů se skládají jak jsou atomy uspořádány (tvar krystalové mřížky) Uhlík – grafit Uhlík - diamant

Atom není vždy neutrální Jirka Atom není vždy neutrální Dodáním energie můžeme elektron odtrhnout - tření igelitu o papír (elektrostatický jev). V kovech je uspořádání atomů v mřížce takové, že existují elektrony, které nejsou vázané v krystalové mřížce . Volné elektrony vznikly z elektronů nejdále od jádra Atomy v mřížce jsou nabité kladně, mezi nimi se pohybují elektrony. Celek je stále neutrální. Atom s odtrženým elektronem Elektrony obíhají v různých vzdálenostech od jádra. Čím je elektron od jádra dál, tím slaběji je k jádru přitahován. Stačí malá síla, aby se takový elektron od atomu odtrhl a stal se volným. Igelit- záporný náboj – atom s větším počtem elektronů než protonů Papír - kladný náboj – elektrony se odtrhly, protonů je větší počet

Vznik elektrického proudu Jirka Vznik elektrického proudu Bez vnějšího působení Po přiložení zdroje napětí + - Záporné náboje se pohybují všemi směry Záporné náboje se přitahují k kladnému pólu. Elektrický proud je vyvolán uspořádaným pohybem náboje (elektronů) díky působení vnější síly.

Vodiče Jirka, Vodivý předmět musí mít tzv. Volný elektron Pokud předmět nemá Volný elektron je nevodivý Existují ještě polovodiče,které vodí jen v některých případech Nejlepší vodiče: Měď Stříbro Zlato Hliník návrh jak bychom mohli rozdělit referát: Jirka – atom, vznik proudu (do sl. Č. 5) Matyáš – vodiče, izolanty, (polovodiče ?) Obvod – základní prvky, tok proudu, zdroje napětí, prvky v obvodech (schematické značky), zkrat Pokus: Jirka – statická elektřina (igelit, papír) Matyáš – ukázky obvodů

Jirka Obvod V každém obvodu musí být zdroj energie (baterie, solární panel atd.) Aby nám obvod fungoval, musí být uzavřený Pokud do obvodu nedáme žádný spotřebič (žárovka, rezistor …), vznikne zkrat Symboly:

Vznik elektrické energie Maty Vznik elektrické energie Elektřina vzniká v přírodě. Existuje všude kolem nás, ve městě i v krajině. Například blesky poskytují velké množství elektrické energie. Naše srdce tluče jen tehdy, když dostane malý elektrický podnět z našeho mozku.

Dělení elektrické energie Maty Dělení elektrické energie obnovitelné a neobnovitelné.

Maty Neobnovitelné zdroje Neobnovitelné zdroje výroby elektrické jejichž zásoby lze stále obnovovat - Fosilní paliva: uhlí, ropa a zemní plyn - Uran: zvláštní kov, který je obsažen v hornině pod povrchem země

Maty Obnovitelné zdroje Obnovitelné zdroje energie, jejichž zásoby lze stále obnovovat, získáváme bezprostředním působením přírody - sluneční záření - voda - vítr - teplo z hlubin země, které vzniká díky rozžhavenému tzv. zemskému jádru, středu naší planety - biomasa (rostlinná hmota), ze které se vyrábí bioplyn a pohonné hmoty

konec

Zápis Elektrická energie Atom je nedělitelný, skládá se z: Jádra: protony(+) a neutrony (bez náboje) Obalu: elektrony(-) V základním stavu neutrální(stejný počet protonů a elektronů) Vodivé předměty musejí mít volný elektron (Elektron nejdále od jádra) Elektřina vzniká v přírodě. E. Energie se dělí na: Obnovitelné (jejichž zásoby lze stále obnovovat) Neobnovitelné (nerostné suroviny např. uhlí..)