Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly.
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB – České Budějovice – duben 2009

Pozice OZE v ČR Podíl hrubé výroby elektřiny z OZE na její domácí spotřebě (2008) 5,2 % Podíl hrubé výroby elektřiny z OZE na její celkové hrubé výrobě (2008) 4,5 % Podíl hrubé výroby tepla z OZE na celkové výrobě tepla (2007) 9,5 % CZT – podíl OZE (2007) 1,5 %

Biomasa v JČK – výroba elektřiny Statistika za rok 2008 – předběžná data: 5 provozovatelů: AES Sezimovo Ústí; Teplárna Písek; Komterm Písek, Teplárna Trhové Sviny; Energetické centrum Jindřichův Hradec hrubá výroba elektřiny – cca16,5 GWh (celá ČR cca 1 200 GWh) spotřeba paliva – přes 50 tisíc tun AES Bohemia Teplárna Trhové Sviny Teplárna Písek

Podíl OZE na hrubé výrobě tepla v roce 2007

Dodávka tepla podle paliva v roce 2007 (CZT)

Domácnosti – lokální topení v roce 2007

Biomasa

Palivové dřevo v domácnostech Odhadovaná dodávka-spotřeba: cca 3,5 milionu tun (!!!) z toho v JČK: přes 500 tisíc tun (!!!) Pouze část prochází trhem a ještě menší část je evidována Objem využitých odřezků, krajinek je závislý na těžbě Samosběr a samovýroba tvoří podstatnou část spotřeby Průměrná cena palivového dříví v JČK (bez 9% DPH) 4. čtvrtletí 2008 – jehličnaté 416 Kč/m3; listnaté 659 Kč/m3 Dáno druhem, kvalitou, lokalitou nákupu atd.

Odhad počtu topidel na pevná paliva v domácnostech

Palivové dřevo v domácnostech

Vývozy energetické biomasy z ČR

Prodej kotlů na biomasu (do 50 kW) v letech 2002–2007

Prodej kotlů na pevná paliva (do 50 kW) v roce 2007

Podpora kotlů na biomasu v domácnostech v letech 2000–2012 Trh s kotli na dřevoplyn a pelety (stav k roku 2007): V roce 2007 bylo prodáno cca 7,5 tis. kotlů na dřevoplyn a přes 800 kotlů na pelety V ČR v domácnostech přes 70 tis. kotlů na dřevoplyn a cca 3,5 tis. kotlů na pelety Státní podpora v letech 2000–2007 (SFŽP): V ČR podpořeno celkem 759 kotlů v domácnostech z toho podpořených instalací v Jihočeském kraji – 168 instalací Jihočeský kraj měl pětinový podíl ze všech instalací !!! Předpoklad podpory na léta 2009–2012 (Zelená úsporám – SFŽP): Celkem pro rodinné domy 34 100 projektů zdrojů na biomasu (1,5 mld. Kč) Při stejném podílu instalací pro JČK jako v předchozích letech: bude podpořeno zhruba 1 890 kotlů na biomasu ročně

Brikety a pelety z biomasy v roce 2007

Brikety a pelety z biomasy v Jihočeském kraji Statisticky sledováno 9 firem Výrobní kapacita: 20 tisíc tun (bez drobných výrobců) Produkce: 12 tisíc tun Vývoz: 3,5 tisíce tun Dodávka na tuzemský trh: 8,5 tisíce tun Výrobci: Ekopalivo Bohemia (Větřní); Lira a.s. (Český Krumlov); Štěrba – EkoBrikety (Strmilov); Czech Door a.s. (Těšovice); Lesy Český Rudolec a.s.; NOI CZ s.r.o. (Písek) Pelety: Statisticky sledováno 8 firem Výrobní kapacita: 21,3 tisíc tun Produkce: 11,9 tisíc Vývoz: 6,1 tisíce tun Dodávka na trh: 5,8 tisíce tun Výrobci: BIOENERGY CZ s.r.o. (Černá); Latop s.r.o. (Chotoviny); Pal-Eko, s.r.o. (Kájov); PELLETOP s.r.o. (Besednice); PELLETTEX s.r.o. (Dačice); VoStap s.r.o. (Drhovice); Agrokat spol.s.r.o. (Katovice)

Vývozní ceny briket a pelet z biomasy Brikety: Pelety: Leden 2009: 4,11 Kč/kg Leden 2009: 3,50 Kč/kg Únor 2009: 4,30 Kč/kg Únor 2009: 3,91 Kč/kg

Ceny palivového dříví (ČR)

Vývoj cen uhlí (ČR)

Závěrečné shrnutí Pozice OZE Pevná paliva – biomasa a uhlí Mírný růst podílu výroby elektřiny z OZE. Podíl OZE na PEZ – růst je především závislý na výši spotřeby dřeva v domácnostech. Velmi nízký podíl výroby tepla z biomasy na CZT. Pevná paliva – biomasa a uhlí Klesající dodávky tříděného uhlí do domácností oproti stabilní spotřebě ve velkých zdrojích. Přechod domácností na vytápění uhlím je mýtus - masivně ale narůstá spotřeba dřeva! Velmi nízký podíl biobriket a pelet – přes rostoucí počet výrobců je produkce směřována do zahraničí a do velké energetiky. Ceny palivového dříví stabilně rostou.

www.mpo.cz → Energetika a suroviny → Statistiky Publikace dat Oficiální publikace statistiky MPO: Výroba a užití tepelné energie v roce 2007 Obnovitelné zdroje energie v roce 2007 Brikety a pelety z biomasy v roce 2007 Solární kolektory v roce 2007 Tepelná čerpadla v roce 2007 Uhlí, koks a brikety v České republice v roce 2007 www.mpo.cz → Energetika a suroviny → Statistiky

Děkuji za pozornost