EU jako příležitost pro investory Petr Zahradník EU Office České spořitelny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Představení společnosti
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Příležitosti a hrozby rozvíjejících se trhů BRICS Ing. Olga Girstlová
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Boj s finanční a ekonomickou krizí z perspektivy EU a G-20 Marek MORA náměstek ministra pro evropské záležitosti 21. listopadu 2009, VŠE Praha.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Agregátní poptávka a nabídka
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Hospodaření obcí v roce 2016
Struktura finančního trhu
Doporučení k nápravě vývoje v inženýrském stavitelství
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Plán investic pro Evropu
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

EU jako příležitost pro investory Petr Zahradník EU Office České spořitelny

strana 2 EU jako příležitost pro investory Regulace finančních trhů EU v důsledku krize Příčiny a projevy krize: -Hypoteční krize v USA – zřejmě ještě dále pokračuje -Konec systému investičního bankovnictví v USA (krach, nucený prodej či změna na standardní komerční banky) -v prostředí globální ekonomiky: angažovanost některých evropských zemí v těchto procesech -Finanční inovace -Globalizace

strana 3 EU jako příležitost pro investory Regulace finančních trhů EU v důsledku krize -Změna pravidel i pojetí regulace: pojištění vkladů, ratingové agentury, kapitálové požadavky bank, „nová finanční architektura“ -Ucelený dokument (Evropský plán hospodářské obnovy – listopad, prosinec 2008); schválený definitivně Evropskou radou v červnu 2009

strana 4 EU jako příležitost pro investory Regulace finančních trhů EU v důsledku krize Evropský plán hospodářské obnovy: -Krátkodobé a střednědobé fiskální stimuly dočasného charakteru -Dlouhodobá opatření strukturálního charakteru s trvalým uplatněním v post-krizovém období

strana 5 EU jako příležitost pro investory Regulace finančních trhů EU v důsledku krize Platforma G-20 Londýn – duben 2009 Pittsburgh – září 2009 –revidovaná směrnice o kapitálové přiměřenosti; regulační rámec a pravidla pro pojišťovnictví; nařízení o činnosti ratingových agentur; nakládání s elektronickými penězi; přístup k daňovým rájům a off-shore centrům; pravidla odměňování; úprava činnosti hedgeových fondů a private equity

strana 6 EU jako příležitost pro investory Regulace finančních trhů EU v důsledku krize „Čtyř-pilířový“ přístup: -Podpora finanční stability a obnova důvěry ve finanční trhy; -Implementace podpůrných opatření s využitím tzv. fiskálního stimulu k oživení hospodářského růstu; -Provedení strukturálních opatření ve prospěch růstu a zaměstnanosti; -Prosazení globálního zamezení projevům protekcionismu a podvázání světových obchodních a investičních toků

strana 7 EU jako příležitost pro investory Změna v chování k osobním financím a investicím –Zvýšení obezřetnosti (snazší pro nás, kteří jsme dlouhé generace byli obezřetnými a teprve v této dekádě jsme začali razantně využívat dluhových instrumentů); –Reflexe makroekonomické situace (ex-post) i tržního sentimentu (ex-ante)

strana 8 EU jako příležitost pro investory Vývoj chování a hospodaření bank v ČR -Velmi pravděpodobně spíše vyvolané sekundární efekty (ty jsou však značné především v oblasti poklesu zahraniční poptávky a tím i snížení exportního výkonu; dále: obezřetnější přístup bank k externím finančním zdrojům; riziko zhoršení fiskální bilance) -Rozdíl oproti USA i většině Evropy: finanční sektor se choval – po zkušenostech ve druhé polovině 90. let podstatně obezřetněji – riziko kolapsu dlužníků (individuálních i korporátních) je u nás podstatně nižší -Nabídka tuzemských bank je téměř výlučně zaměřena na tuzemský trh (v zahraničních aktivitách jsou „namočeny“ podstatně méně; rovněž podíl špatných úvěrů je u nás velice nízký -Jisté riziko: vlastnická struktura českých bank – co se stane, když se některá ze zahraničních matek českých bank dostane do vážných problémů ? Ani zde se zatím vážné riziko neprojevilo –I přes pokles v některých případech, všechny si udržely zisk; v Evropě i ve světě nyní velmi neobvyklé

strana 9 EU jako příležitost pro investory Bankovní sektor ve střední Evropě: zajímavý investiční příběh, nebo riziková investice? –Dlouhodobě: obsah zajímavého investičního příběhu zamíří k dalším úspěšným pokračováním; produktový potenciál (ve vztahu k HDP či disponibilnímu příjmu) zůstává stále nenaplněn; –Krátkodobě: určitě citelný vliv (v porovnání s naší situací v bankovnictví v letech 1994 – 2000 však spíše úsměvná provinciální epizoda); každopádně důvod k přehodnocení strategických priorit: větší důraz na vkladové produkty, v porovnání s předchozí bezednou úvěrovou expanzí; větší přirozená selekce (silnější podpora životaschopným seriózním projektům; nikoliv virtuálním bublinovým floskulím); –Naše přetrvávající výhoda: stále mimořádně kvalitní úvěrové portfolio (zhruba 2,8 % klasifikovaných úvěrů, zhoršení o cca 1 p.b., průměr EU přibližně 5 %; CZ (2000) = 32,6 %)

strana 10 EU jako příležitost pro investory Erste Group Bank Konvergenční příběh regionu střední a východní Evropy

strana 11 EU jako příležitost pro investory Komerční banka Rovněž konvergenční příběh regionu, podstatně silněji korigován globálním vlivem

strana 12 EU jako příležitost pro investory Děkuji vřele za Vaši pozornost !!!