Agentura pro sociální začleňování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Dotační možnosti pro obce a města
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Možnosti podpory NNO ze strukturálních fondů v období dubna krajská konference NNO Jiří Krátký.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Zaměstnanost (OPZ) RYCON Consulting s.r.o.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Agentura pro sociální začleňování Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 – Malá Strana Agentura pro sociální začleňování Brána k příležitostem pro oblast zaměstnanost 25.11.2014 Impact Hub Ostrava

Příležitosti z OPZ 2.1 k financování aktivit a činností ke zvyšování zaměstnanosti a podpory sociálního podnikání Osnova prezentace: Specifický cíl 1: zvýšit uplatnitelnost sociálně vyloučených ve společnosti a na trhu práce podporované aktivity a typové činnosti pro zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti osob sociálně vyloučených Specifický cíl 2: rozvoj sektoru sociální ekonomiky podporované aktivity na rozvoj sociálního podnikání propojení OPZ a IROP dotační podpora sociálního podnikání OPZ vs. OPLZZ zákon o sociálním podnikání a jeho soulad s OPZ

Poradenství a programy Příležitosti OPZ 2.1 Poradenství a programy Koordinace a podpora Sociální podnikání Systémová podpora Specifický cíl 1 Specifický cíl 2

Podporované aktivity ke zvyšování zaměstnanosti Podporovaná aktivita Typové činnosti Propojování podpory v oblasti bydlení, zaměstnání, sociální práce, zdravotní péče, podpora partnerských projektů v sociální oblasti propojující různé úrovně veřejné správy a další instituce.. Vzdělávání a poradenství, aktivizační, asistenční a motivační programy (na podporu uplatnění se na trhu práce, ….)  Podpora mladým lidem ze sociálně znevýhodněného prostředí při vstupu do samostatného života a na trh práce Vzdělávání CS v kompetencích směřujících k uplatnění na trhu práce Individuální poradenství při vyhledávání pracovního místa Motivační programy Vytváření a realizace nových motivačních nástrojů včetně tréninkové práce Asistence při vstupu na trh práce a po nástupu do zaměstnání, další doprovodná opatření přispívající k udržení na trhu práce Příprava zaměstnavatelů na práci s dlouhodobě nezaměstnanými zájemci o práci

Podporované aktivity ke zvyšování zaměstnanosti Podporovaná aktivita Typové činnosti Propojování podpory v oblasti bydlení, zaměstnání, sociální práce, zdravotní péče, podpora partnerských projektů v sociální oblasti propojující různé úrovně veřejné správy a další instituce.. Vzdělávání a poradenství, aktivizační, asistenční a motivační programy (na podporu uplatnění se na trhu práce, ….)  Podpora mladým lidem ze sociálně znevýhodněného prostředí při vstupu do samostatného života a na trh práce Vytváření nových poradenských nástrojů pro lidi vzdálené od trhu práce, včetně lidí ve specifické životní situaci (návrat z výkonu trestu, osoby opouštějící institucionální zařízení apod.) Vytváření nových poradenských nástrojů pro mládež (poradenství, vzdělávání, exkurze, praxe, prožitkové aktivity, zprostředkování zaměstnání) Vytváření komplexních programů podpory zohledňující kumulaci překážek (propojování protidluhového a pracovního poradenství, propojování podpory v oblasti bydlení a zaměstnání) Vytváření místních sítí zaměstnanosti zaměřených na obyvatele žijící v sociálním vyloučení Koordinace a podpora komplexních aktivit zaměřených na uplatnění klientů na trhu práce (prostupné zaměstnávání, systém podporovaného zaměstnávání apod.)

Podpora rozvoje sociálního podnikání Podporovaná aktivita (přímá podpora sociálním podnikatelům) Typové činnosti Vznik a rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání, zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků (zapojení i soukromého sektoru), včetně aktivit vedoucích k zajištění snadnějšího přístupu k jejich financování podpora vzniku sociálních podniků formou transformace NNO v sociální podniky zavádění principů sociálního podnikání do činnosti obchodních společností podpora zakládání sociálních družstev podpora zakládání nových sociálních podniků vzdělávání (manažerské dovednosti, strategické řízení) pilotáž finančních nástrojů na podporu sociálních podniků (startovní půjčky, mikropůjčkové programy, zvýhodněné úvěry apod.) s možným zapojením soukromého a bankovního sektoru.

Podpora rozvoje sociálního podnikání Podporovaná aktivita (přímá podpora sociálně znevýhodněným zaměstnancům) Typové činnosti Aktivity k posílení postavení sociálně vyloučených osob na trhu práce prostřednictvím aktivního začleňování osob v sociálně -podnikatelských subjektech   pracovní a bilanční diagnostika „ochutnávky“ různých typů pracovních pozic příspěvek na mzdu znevýhodněného pracovníka zaměstnanecké rekvalifikace mentoring zprostředkování návazného zaměstnání pracovní asistence po vstupu na volný trh práce doprovodná opatření umožňující udržení na trhu práce

Podpora rozvoje sociálního podnikání Podporovaná aktivita (podpora sociálním podnikatelům ve formě vzdělávání a poradenství) Typové činnosti Zavedení vzdělávacích programů, vzdělávání a poradenství související s podporou vzniku, založením, provozem a marketingem sociálního podniku pracovní a bilanční diagnostika rekvalifikace a vzdělávání v oblasti podnikatelských dovedností poradenství tvorba podnikatelských plánů koučink krizová intervence

Podpora rozvoje sociálního podnikání Podporovaná aktivita (směřující k vnější podpoře sociálních podniků) Typové činnosti Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků, včetně společensky odpovědného zadávání zakázek; zvyšování povědomí a informovanosti o sociálním podnikání a spolupráce všech relevantních aktérů systémová podpora (koordinační platformy na úrovni obcí, spolupráce, přenos informací, networking) pořádání konferencí a workshopů stáže v sociálních podnicích výměna zkušeností se sociálním podnikáním šíření dobrých praxí z oblasti sociálního podnikání

Doplňkovost OPZ a IROP Na OPZ 2.1 budou navazovat souběžné výzvy IROP na investiční sociálně-podnikatelské projekty IROP Prioritní osa 2 - Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 9c – Poskytování podpory sociálním podnikům specifický cíl 2.2 - Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Podporovaná opatření: Výstavba, rekonstrukce, rozšíření a vybavení sociálních podniků.

Dotační podpora sociálního podnikání OPZ vs. OPLZZ Zhodnocení výzev OPLZZ na podporu sociálního podnikání Plánované změny v OPZ převaha integračních sociálních podniků převažující cílová skupina – osoby se zdravotním postižením převažující právní forma – s.r.o. nejčastější podnikatelské činnosti – restaurace, kavárny, technické a úklidové služby, stavebnictví důraz na integrační sociální podniky financovány především mzdy zaměstnanců z cílových skupin   více kvantifikovat a konkretizovat některé parametry sociálního podniku (lokální, environmentální) umožnit podporu i jiným typům sociálních podniků oddělit podporu cílových skupin od podpory sociálních podniků a sociálního podnikání, podpora cílových skupin by měla být systémová a případně i nároková, podpora projektů sociálních podniků může zůstat grantová (až se zavedením zákona o SP) zavést povinné spolufinancování

Zákon o sociálním podnikání a jeho soulad s OPZ Připravovaný zákon bude definovat, co má sociální podnik splňovat. První výzvy na sociální podnikání budou volnější, po nabytí účinnosti zákona (2017) bude forma podpory přesněji určena. Smyslem zákona bude: definovat sociální podnik (sociální podnik typu A a B, umožnit NNO přejít z hospodářské činnosti k podnikání, pokud se tak NNO rozhodne) stanovit nadresortní orgán pro podporu sociálního podnikání v ČR určit způsob kontroly pravidel vedoucích k získání / ztrátě statusu soc. podniku zavést registr sociálních podniků umožnit ministerstvům poskytovat resortní podporu sociálním podnikům, vč. úprav legislativy (veř. zakázky, daňové úlevy, APZ apod.) Smyslem zákona nebude: stanovit přímé a okamžité benefity podporovat jen integrační sociální podniky přizpůsobit se dosavadní projektové podpoře sociálního podnikání.

Děkuji Vám za pozornost Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 – Malá Strana Děkuji Vám za pozornost Zuzana Baturná Lokální konzultantka ASZ baturna.zuzana@vlada.cz