Partnerství ve venkovském prostoru Naše a evropské zkušenosti z iniciativy Leader + ing Jan Fiala, E consulting, s.r.o.Třebíč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Spolupráce s mikroregiony
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Program rozvoje venkova Opatření IV.1.1 Místní akční skupina Hanušovice
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Víme opravdu, co to je LEADER?
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Spolupráce, která přináší plody
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Setkání místních akčních skupin Olomouckého kraje k přípravě na nové plánovací období EU Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Šternbersko Pozlovice,
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
Informace ze sociální oblasti
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Partnerství ve venkovském prostoru Naše a evropské zkušenosti z iniciativy Leader + ing Jan Fiala, E consulting, s.r.o.Třebíč

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? PROČ ? KDO ? KDY ? JAK ?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? PROČ ? KDO ? KDY ? JAK ?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? Iniciativa v EU od roku 1992 Určen pro oblasti od 10 do 100tis obyvatel Včetně měst do obyvatel Leader je výběrový

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? Leader je něco jiného než program či projekt - je to cesta rozvoje Je pro ty, kterým záleží na tom, kde a jak žijí a kde a jak budou žít jejich děti a jsou ochotni se v tom angažovat

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? Leader je dvoustupňový –MAS (LAG) vytváří rozvojové klima regionu, integrovanou strategii a administruje projekty –Předkladatelé svými inovačními, pilotními projekty strategii naplňují

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? Leader zakládá změnu myšlení (paradigmatu) na venkově Leader přináší pravomoci a odpovědnost kompetentním aktérům

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? MAS musí vznikat a pracovat jako partnerství odspodu ( bottom-up), jinak nefunguje !!!

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO není ? Jednoduchý prostředek k získání peněz Záležitost na rok, či dva

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? PROČ ? KDO ? KDY ? JAK?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ PROČ ? Přístup podle Leader je nejúspěšnější a nejefetivnější ověřenou metodou rozvoje venkova v EU ( 12let)

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ PROČ ? V plánovacím období EU budou prostřednictvím struktur Leader rozděleny zatím největší rozvojové prostředky v historii

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? PROČ ? KDO ? KDY ? JAK?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ? MAS - Místní akční skupina –Kompetentní rozhodující regionální aktéři schopní se domluvit a ochotní převzít pravomoci a odpovědnost.

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ? MAS - Místní akční skupina Veřejná sféra ( nejvýše 50% v MAS) –obce, mikroregiony, příspěvkové organizace apod. Soukromá sféra( nejméně 50% v MAS) –soukromé podniky, instituce, –NNO, –fyzické osoby

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ? MAS - Místní akční skupina ustavená jako právnická osoba se zákonnou odpovědností a pravomocemi dle zásad Leader kompetentními regionálními aktéry ( v ČR o.p.s. nebo o.s.)

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ?....jsou kompetentní regionální aktéři ( stakeholders)......? Fyzické a právnické osoby s elánem, vizí a se schopností se domluvit, kteří vzhledem ke své činnosti, charakteru, důvěryhodnosti a obecnému respektu chtějí a mohou zásadně přispět k rozvoji území

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ?....jsou příjemci aktivit MAS Následovatelé - další kompetentní aktéři v regionu, kteří přistoupí k partnerství Leader Nositelé inovativních pilotních projektů s prokazatelným veřejným prospěchem pro region, kteří jejich realizací naplňují strategii MAS Všichni občané regionu

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ? Může se založením a prací MAS pomoci...? Facilitátor –osoba zvenčí znající procesy a fakta o Leadru, která aktéry MAS provede jednotlivými kroky

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDO ? Facilitátor – má za úkol zároveň zabránit krizím MAS a učit členy MAS partnerským principům a technikám, tak, aby se proces aktivního učení rozšiřoval na další aktéry v regionu

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ CO ? PROČ ? KDO ? KDY ? JAK ?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDY ?.. Hned - včera bylo pozdě ! – Musíte přesvědčit “stakeholders”, vybudovat partnerství, založit MAS, získat důvěru veřejnosti, vypracovat “živou strategii”, zkomunikovat ji s občany regionu, ustanovit prostředí pro administraci projektů, naučit se úctě, přesvědčit veřejnost, že vy jste ti, kteří jednají v jejím zájmu..... do

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ KDY ?..si to lze zkusit ? –Leader POV 2005 ( MMR) –Leader ČR 2006 (MZe) –Leader ČR 2007 (Mze) –

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ?

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Iniciovat vznik Najmout facilitátora Zkomunikovat Co?, Proč?, Kdo?, Kdy?, (3-5 schůzek s podnikateli, NNO, a dalšími “ stakeholders”)...vysvětlovat, argumentovat, zdůvodňovat

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Začít budovat partnerství odspodu Dohodnout vznik a strukturu MAS Založit Místní akční skupinu(LAG/MAS) s respektováním zásad Leader Vypracovat společně Integrovanou rozvojovou strategii v intencích Leader

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Zkomunikovat vizi a strategii s občany Přijmout odpovědnost za region Iniciovat vzdělávací aktivity v regionu( Udržitelný rozvoj regionu, Proč MAS- otevřená všem - jak se můžeme všichni podílet na rozvoji, Změna paradigmatu od “ malá domů” v libovolné formě k partnerství, veřejnému zájmu, sdílení nápadů ap.) Všemi způsoby zvyšovat důvěryhodnost Připravit struktury administrace Systém administrace projektů

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Zajistit financování činnosti MAS Přihlásit se do přípravných aktivit Leader Profesionalizovat činnost MAS Sdílet zdroje, prostředky, nápady Administrovat projekty v regionu Rozvinout další činnosti Učit se ( MAS) a učit region jít cestou udržitelného rozvoje....

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Úskalí a pasti ! Založení a řízení MAS seshora (lákavá představa pro úřady, mikroregiony,) Partnerství “ Na oko”

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Úskalí a pasti ! Paradigma “ malá domů” či “co je doma....” Pravomoci bez převzetí odpovědnosti členů MAS Nechat si udělat strategii expertně

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Úskalí a pasti ! Šetření na nesprávném místě ( na vzdělávání členů MAS, facilitaci, ) Nekompetentnost (MAS není tvořena “ stakeholders”)

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Úskalí a pasti ! Závist mezi členy MAS, soukromé agendy Amatérismus - pokud MAS nedokáže vybudovat fungující profesionální strukury do roku po vzniku

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ JAK ? Úskalí a pasti ! MAS jako elitní klub ” My hoši, co spolu mluvíme” Usnutí na vavřínech - stop vnitřnímu vzdělávání a komunikaci s veřejností

Partnerství ve venkovském prostoru Leader+ Děkuji za pozornost ! Jan Fiala, ecic.cz E consulting, s.r.o. Třebíč