Péče o novorozence po operaci rozštěpové vady obličeje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Advertisements

Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Maminka maminek kontaktní sestra
Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
ENZYMOTHERAPIE V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Globální problémy lidstva
ROZŠTĚPOVÉ VADY příčiny vzniku, terapie
DĚDIČNÉ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
autor: Boháčová Eva spoluautorky: Suchánková Iva, Slaviková Mária
ODDĚLENÍ CHRONICKÉ RESUSCITAČNÍ A INTENZIVNÍ PÉČE PRO DĚTI - PILOTNÍ PROGRAM V NEMOCNICI HOŘOVICE MGR. PAVLÍNA HESOUNOVÁ.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Horáčkova 1095/1 Praha4.  Jsme speciální mateřská škola se speciálně pedagogickým centrem.  Poskytujeme péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami,
Těhotenství, dětství a dospívání
Novorozenecké oddělení s JIP Fakultní Thomayerova nemocnice Krč
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Downův a Edwardsův syndrom
Předoperační a pooperační péče u dětí (malé výkony)
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Rozštěpy rtu a patra.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Screeningové vyšetření sluchu u novorozenců
Preventivní programy v ordinaci PLDD
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Ošetřování dítěte s Downovou chorobou
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
„Pane doktore, moje díte má rozštep“ XX. setkání SAOF Humpolec
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Problematika vyšetření sluchu u mnohočetně vrozeně postižených dětí Lejska,M., Havlík,R., Bártková,E., Weberová, P., Vacuška,M* AUDIO-Fon centr. Brno AUDIO-Fon.
Fyzioterapie v neonatologii
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Karotická endarterektomie
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Úloha foniatra v péči o dítě s rozštěpovou vadou
Výživa v chirurgii.
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Bártková,E., Lejska,M., Weberová,P., Havlík, R., AUDIO-Fon centr. Brno
Expander v plastické chirurgii Prim.MUDr.V.Bursa Oddělení plastické chirurgie FN Plzeň Prášilské zastaveníčko
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Péče o novorozence po operaci rozštěpové vady obličeje L. Pecková, V. Hyksová FN Brno, II. DK, odd. 56

Únor 2005 – první časná operace rozštěpu rtu v České republice Dr Únor 2005 – první časná operace rozštěpu rtu v České republice Dr. Vokurková Klinika plastické a rekonstrukční chirurgie FN Brno

Rozštěpové vady obličeje patří mezi vrozené vývojové vady známé od starověku. Vzhledem k tomu, že postihují obličej, byly vždy obtížně snášeny jak rodinou, tak jejím okolím. Přes veškeré výzkumy a prevenci zatím rozštěpových vad neubývá. Ve střední Evropě se rodí jeden postižený jedinec na 700 zdravých dětí.

K postižení plodu dochází v prvních týdnech gravidity a svou úlohu zde sehrává dědičnost, zevní vlivy prostředí, výživa, zdravotní stav matky v prvním trimestru, virové infekce a mnoho dalších dílčích faktorů.

Rozštěpy jsou typické a atypické ( vzácné ) : Typické: A. rozštěp rtu, patra a čelisti – jedno i oboustranný ( častější u chlapců) Typické: B. rozštěp patra izolovaný ( častější u dívek) Rozštěpy také mají různý stupeň postižení od mikroforem, přes formy naznačené, neúplné a úplné.

Rozštěpy způsobují: A) poruchy příjmu potravy Porucha sání Porucha polykání Regurgitace potravy B) Opakované aspirace potravy Laryngitidy Pneumonie Otitidy Tracheobronchitidy

Neonatální operace rtu zejména u dětí s velmi širokými celkovými rozštěpy má pozitivní vliv na celkovou psychickou pohodu rodiny. U novorozence přispívá k časnému zahájení přirozené výživy a je sníženo riziko infekcí HCD. Operace je možná již v prvních dnech života, kdy je dobrá hojivost a jizvy zůstávají minimální. Důvodem je přetrvávající vysoká hladina kyseliny hyaluronové ve tkáních, která během druhého týdne života klesá na trvalou celoživotní hodnotu.

V první fázi byla brněnská novorozenecká oddělení informována přímo Dr V první fázi byla brněnská novorozenecká oddělení informována přímo Dr. Vokurkovou. Plastického chirurga zpočátku často kontaktovali sami rodiče postižených dětí z celé republiky, kteří získávají informace na webových stránkách a v internetových diskuzích. Dále byly informace o nové možnosti operace rozeslány formou dopisů na jednotlivá novorozenecká oddělení na Moravě. Pro Čechy se začíná s operacemi ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

V současné době novorozenecká oddělení kontaktují naše lékaře a ti následně domluví termín operace s plastickým chirurgem a anesteziologem. Děti jsou přijímány přímo z porodnic nebo již propuštěné z domu.

Předoperační příprava Příjem pacienta nejčastěji den před operací Laboratoř: biochemické vyš.+KO Anesteziolog ordinuje premedikaci a čas posledního podání stravy

Pooperační péče Dítě je zaintubované, tlumené Nutný klid Fixace končetin v případě potřeby

Pooperační péče 1. den sterilní krytí rány, sledujeme krvácení Od 2. dne ošetřujeme O-Septonex ung. Nosní dírky jemně vytíráme vazelínou Deformovaný nos formujeme pomocí silikonových nostril

Pooperační péče 1. den parenterální výživa Od 2. dne enterální výživa sondou Zajišťovací dávka ATB Šetrné odsávání dýchacích cest

Pooperační péče 10. den plastický chirurg vytahuje stehy Pokračujeme v ošetřování rtu O-Septonexem

Pooperační péče Krmení Savička Habermanův dudlík Kojení

Statistika Operace prováděny od února 2005 Celkem: 21 dětí – 20 chlapců, 1 dívka Jednostranný kompletní rozštěp – 9 dětí Oboustranný kompletní rozštěp – 6 dětí Rozštěp rtu + čelisti – 1 dítě Rozštěp rtu – 5 dětí

Závěr Léčba pacienta s rozštěpovou vadou je mnohoetapová a dlouhodobá. Na léčbě se podílí tým odborníků: plastický chirurg, ortodont, foniatr, pediatr, psycholog, logoped, anesteziolog, genetik. Nedílnou součástí léčby je spolupráce rodičů.

Děkujeme za pozornost ! 2.den 1.den 6 měsíců 8.den